Dodaj do ulubionych

Gmach Czerskiego

06.12.03, 15:30
Witam wszystkich oczekujących na nową zabawę(kę)

Jak zapowiadałem w wątku o herbie Zamościa, jestem dzisiaj z nowym tematem.

Proszę przypomnijcie sobie jak pisałem do Januszą "...wyjdziesz z Katedry
rzuć okiem na gmach Czerskiego" i właśnie o ten Gmach chciałem dzisiaj Was
zapytać, a mianowicie:

Przy jakich ta trójskrzydłowa kamienica jest usytuowana?
i...druga część pytania
Kim był właściciel kamienicy, a właściwie w jaki sposób był związany z naszym
regionem Stanisław Czerski?

Życzę przyjemnej zabawy w poznawaniu Zamościa.
Pozdrawiam W.87
Obserwuj wątek
    • users1 Re: Gmach Czerskiego 06.12.03, 17:55
      Przepraszam
      oczywiście chodzi przy jakich ulicach ta kamienica jest położona
    • januszx Re: Gmach Czerskiego 06.12.03, 19:44
      Niestety nie znam historii Stanisława Czerskiego , kamienicy tym bardziej:-(
      Cóz ja mogę powiedziec w tym temacie , chyba jedynie parę słów o ..Czersku
      Byłem, widziałem i jestem zachwycony , przepiękny średniowieczy zamek, nie
      czytałem historii zwiazanej z tym miejscem ale oceniając wzrokowo
      przypuszczam , że doskonale sprawdzał sie w swej funkcji obronnej.
      Czy sa powiązania St. Czerskiego z miastem nad Wisłą...należy przypuszczać
      czekam na informacje:-)) pozdrawiam
      Janusz
      • users1 Re: Gmach Czerskiego 06.12.03, 20:20
        januszx napisał:

> Niestety nie znam historii Stanisława Czerskiego , kamienicy tym bardziej:-(
        > Cóz ja mogę powiedziec w tym temacie , chyba jedynie parę słów o ..Czersku
        > Byłem, widziałem i jestem zachwycony , przepiękny średniowieczy zamek, nie
        > czytałem historii zwiazanej z tym miejscem ale oceniając wzrokowo
        > przypuszczam , że doskonale sprawdzał sie w swej funkcji obronnej.
        > Czy sa powiązania St. Czerskiego z miastem nad Wisłą...należy przypuszczać
        > czekam na informacje:-)) pozdrawiam
        > Janusz

Januszu, przykro mi ale nieznam historii zamku w Czersku, ale myślę że "nasz"
        Stanisław Czerski nie miał nic wspólnego z zamkiem o którym piszesz.

Z przykrością muszę zauważyć również że nie wykonałeś zadania będąc w
        Zamościu ;), a tak prosiłem...
        Trzeba zatem czym prędzej przyjechać do Zamościa, jutro niedziela, pójść do
        Katedry na mszę św. a wychodząc "rzucić okiem na gmach Czerskiego" - wniosek z
        tego, że gmach Czerskiego o który pytam jest gdzieś blisko Katedry? - to jest
        pierwsza podpowiedź, a druga:
        W latach międzywojennych Stanisław Czerski prowadził pewną firmę ".....Czerski
        i Jakimowicz". Firma ta miała zakłaty i w Zamościu i na Roztoczy (o jednej
        miescowości giedyś wspominałem w jednej z moich wypowiedzi, ale w innym
        kontekście). Firma ta miała również swoją filię we Lwowie.

Coś dużo napodpowiadałem :))
        POzdrawiam, zapraszam do wypowiedzi i czekam.
        tylko 86 i spada
      • mise Re: Gmach Czerskiego 08.12.03, 14:44
        Czersk z tego co pamiętam, był pierwszą stolicą Mazowsza
        Za "moich czasów" ;) można było wejść na 2 wieże-na jedną oficjalnie, a na
        drugą ryzykując "porysowanie" kolan.
        Janusz,a podobał Ci się kościółek? ładny, nieprawdaż?
        Po drugiej stronie ulicy była kiedyś wolna działka, duża, z pięknym widokiem...
        A tak w ogóle to informacje na temat Czerska można znaleźć na ścianie
        warszawskiej katedry Świętego Jana.
        • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 00:58
          Moi Drodzy
          Nie mówimy o Czersku, a o Czerskim, wielkim tartaczniku i meblarzu okresu
          międzywojennego.
          Pozdrawiam W.222
          • gammma Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 09:38
            nie denerwuj sie Usersiku! juz dobrze, to co z tym gmachem, przed suma go tez
            mozna ogladac czy tylko po? a mozna zamiast?
            :))
            g

users1 napisał:
            > Moi Drodzy
            > Nie mówimy o Czersku, a o Czerskim, wielkim tartaczniku i meblarzu okresu
            > międzywojennego.
            > Pozdrawiam W.222
            >
            • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 09:49
              O! Witam Cie Gammmciu ponownie.
              Wreszcie zauważyłaś, że tu dla Ciebie ten czerwony dywan wyłożyłem?

Kwestia kiedy i jak oględać gmach zależy wyłącznie od Ciebie, jeżeli tylko
              zechcesz to ja Ci załatwie "zamiast sumy".

Nie jest obowiązkowe odwiedzanie Katedry wystarczy pójść na pocztę....
              Pozdrawiam.W
              • gammma Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 10:06
                To ja poprosze wersje „zamiast”.
                Aha, na poczte? Czyli to ten taki tam na rogu pewnie? I "szmatoland" w srodku?
                I notariusz? I cos tam jeszcze.
                :))
                g

users1 napisał:

> O! Witam Cie Gammmciu ponownie.
                > Wreszcie zauważyłaś, że tu dla Ciebie ten czerwony dywan wyłożyłem?
                >
                > Kwestia kiedy i jak oględać gmach zależy wyłącznie od Ciebie, jeżeli tylko
                > zechcesz to ja Ci załatwie "zamiast sumy".
                >
                > Nie jest obowiązkowe odwiedzanie Katedry wystarczy pójść na pocztę....
                > Pozdrawiam.W
                • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 10:17
                  gammma napisała:

> To ja poprosze wersje „zamiast”.
                  > Aha, na poczte? Czyli to ten taki tam na rogu pewnie? I "szmatoland" w
                  srodku?
                  > I notariusz? I cos tam jeszcze.
                  > :))
                  > g

Masz wersję "zamiast" no i proszę.....

Super to ten budynek notariuszem jest Pan Andrzej Parizek (przy innej ulicy niż
                  poczta), są tam jeszcze od frontu kancetarie adwokackie (przy innej ulicy niż
                  poczta i notariusz). Tymczasem - fanfarki, narazie małe.
                  Pytanie było przy jakich ulicach ta kamienica..... Nie mówiąc juć o Stanisławie
                  Czerskim......
                  Pozdrawiam W.
                  • gammma Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 10:26
                    Ulice mowisz?
                    Hmmm, czyżby to była Kolegiacka Kościuszki i Żeromskiego? Ale o panu Czerskim
                    to ci nic nie powiem :((
                    Do widzenia
                    :)))
                    g
                    • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 10:44
                      No.....
                      Superowo......za ulice FANFARY i to wielkie.... co ja biedny bym bez Ciebie
                      zrobił w tych zagadkach?
                      Nie bądź taka znowu skoromna.....pomyśl.... w jednym z poprzednich postów
                      pisałem "tartacznik i meblarz" .... w innym wymieniałem miejscowość na
                      Roztoczy, na którą lubie patrzeć z góry......
                      Pozdrawiam
                      • mise Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:05
                        Oświećcie mnie, który to budynek, bo nazwy ulic mi zupełnie nic nie mówią
                        • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:16
                          Witaj Mise
                          Ten czerwony dywan to również dla Ciebie. Miło że jesteś.
                          Nie wiem na ile jesteś zoriętowana w topografii miasta?
                          Budynek o którym rozmawiamy to budynem w którym w czsach PRL-u mieściła sie
                          Komenda MO. wyjście było od ul. Kościuszki, tu również poczta, od strony ul.
                          Kolegiackiej stołówka (konsumy), od ul Żeromskiego biuro paszportów. Czy teraz
                          już wiesz.
                          Pozdrawiam W.
                          Wieczorem napiszę więcej na temat tego budynku i jego niezbyt chlubnej historii
                          • mise Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:29
                            A tam gdzie poczta! To wiem, jasne że wiem-ale bardziej mi się podoba ta ruina
                            obok, szkoda tylko, że jest w takim stanie
                            A co do komendy MO-słyszało sie zabawne historie, słyszało
                            Na końcu świata zawsze ludzie cos fajnego opowiadają
                            • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:37
                              Co masz na myśli pisząc o "ruinie obok", czy chodzi Co o budynek w którym jest
                              sklep z antykami?
                              • mise Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:44
                                No może coś pokręciłam, może to nie jest budynek obok, bo jest już przy rynku
                                (Wodnym?), takie coś piękne,a zrujnowane
                                Nie sądzę żeby tam był sklep z antykami, ale może?
                          • mise Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:37
                            Dzięki za ten dywan, to miło z Twojej strony
                            Przypomniało mi się, że zapomniałam świętego Mikołaja o pewien prezent i
                            jeszcze bardziej mi to "upodliło" nastrój;(((
                            • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:42
                              Co do dywanu :), będzie dla Ciebie w każdym wątku na temat zagadek i bajania o
                              Zamościu
                              A z tym ikołajem co znowu, podpadł Ci?
                              • mise Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:48
                                No nie zupełnie mi podpadł, sama zapomniałam Mu powiedzieć
                                • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 11:57
                                  No podpadł, a co mi już teraz zrobi drukarke mi przyniósł....a przez rok
                                  zapomni...
                                  • users1 Re: Gmach Czerskiego 09.12.03, 16:58
                                    Witam ponownie
                                    Tak jak rano obiecałem, pojawiam się, aby napisać kilka słów na temat
                                    Stanisława Czerskiego i jego gmachu. Wprawdzie nikt nie pokusił się spróbować
                                    powiedzieć coś na temat samego Stanisława Czerskiego, to nazwy ulic zostały
                                    przez Gammmę "roztrzaskane". Mając na względzie również fakt, że zagadka trwa
                                    na FZ od soboty doszedłem do wniosku że należy ją zakończyć, tym samym
                                    zakończyć pewien cykl, jak go nazywałem "zalecenia dla Janusza" (Janusz wybierz
                                    się do Zamościa będzie nowy cykl :)). Tak więc:
                                    Stanisław Czerski założył w 1919r. w Zwierzyńcu firmę "Polski Przemysł Drzewny -
                                    Czerski i Jakimowicz" Spółka od 1932r. miała swoją siedzibę w Zamościu (właśnie
                                    w gmachu). Firma w zakładach w Zwierzyńcu, Bondyrzu i we Lwowie produkowała
                                    meble gięte nie tylko na rynek krajowy, ale także na rynki światowe.Do dziś
                                    istnieją fabryki mebli w Bondyrzu należąca do Poznańskich i w Zwierzyńcu firma
                                    Jobon niemieckiego właściciela. W Zamościu na rogu dzisiejszych ulic Lubelskiej
                                    i WP firma Czerski i Jakimowicz posiadała tartak.
                                    Trójskrzydłowa kanienica położona pomiędzy ulicami Kościuszki, Kolegiacką i
                                    Żeromskiego została wzniesiona w XVIIIw. początkowo jako jednopiętrowa. Był to
                                    dom kolegiacki zwany również mansjonarią. Od roku 1866 dom zajmują lokatorzy
                                    świeccy, a od 1227 Stanisław Czerski, który rozbudowuje budynek, powstaje
                                    drugie piętro. W budyknu, jak wspomniałem znajdują siedzibę biura Spółki
                                    Czerski i Jakimowicz, są również lokale mieszkalne. Na parterze budynku
                                    powstaje kawiarnia "Europejska" oraz Bank Związku Ziemskiego.
                                    W okresie okupacji w budynku mieści sie siedziba Gestapo. Pobobno w
                                    utrzymywanym w czasie wojny biurze Czerskiego miał rzekomo istnieć piec, który
                                    poprzez wmontowaną odpowiednio rurę umożliwiał podsłuch Gestapo. Po wojnie w
                                    budynku mieściło się NKWD i Powiatowy Urząd Bezpieczeństwa, a następnie komenda
                                    MO. Na bubynku od strony ul. Kolegiackiej wmurowana została tablica pamiątkowa
                                    w hołdzie żołnierzom AK, BCh, WiN.
                                    Na temat ostatniej zagadki byłoby na tyle.

Przypomnę jeszcze, że w "zadaniach dla Janusza" pisałem o jelitach. Oczywiście
                                    miałem na myśli herb Rodu Zamoyskiech. Z racji tej, że herb ten został omówiny
                                    przy okazji herbu zamojskiego temat, czy cykl jak kto woli "zadania dla
                                    Janusza" zamykam, co nie oznacza że skończyłem Was zanudzać. Za kilka dni, a
                                    może wcześniej nowy temat... zapytam o"Belweder"....
                                    Dziękując za wspólnie spędzony czas pozdrawiam W 238.
                                    • users1 Re: Gmach Czerskiego 10.12.03, 06:28
                                      Witam z rana
                                      Czy już wiecie gdzie jest Belwederek i kto w nim mieszkał swego czasu.......
                                      Pozdrawiam i życzę wszystkim MIŁEGO DNIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                      W > 1102
                                      • mise Re: Gmach Czerskiego 10.12.03, 10:05
                                        Miło Cię widzieć z rana!
                                        Ponieważ nie myślę jeszcze wystarczająco szybko, to czy mogę prosić o
                                        pdopowiedź? Belwederek?
                                        • users1 Re: Gmach Czerskiego 10.12.03, 10:31
                                          mise napisała:

> Miło Cię widzieć z rana!
                                          > Ponieważ nie myślę jeszcze wystarczająco szybko, to czy mogę prosić o
                                          > pdopowiedź? Belwederek?

Witaj Mise
                                          Jestem pod wrażeniem :))). Jeszcze nie zadałem pytania, a Ty już pytasz o
                                          podpowiedź. Czy to ten czerwony dywan tak podziałał:))), który Ci zreszta
                                          obiecałem
                                          Droga Mise planowałem zagadkę napisać jutro, ale skoro już jesteś, nie mogę Cię
                                          zbyć milczeniem :))) Zagadka ukaże się za chwilę.

Będę pytał o Belweder jako budowlę (budynek) i o powiązanie tego budynku z
                                          osaba bądź co bądź ścisle zwiazaną z Zamościem.
                                          Jako podpowiedź: powiem, że Belweder lub Belwederek (bo i z taka nazwą można
                                          sie spotkać) położony jest poza obrębem starego miasta (kwestia gdzie?), a
                                          osoba związana z tym budynkiem ma coś wspólnego z zamojskim ZOO.

Świat nie widział jeszcze nie pytałem, a juz podpowiadam......
                                          Pozdrawiam. Miłego dnia życzę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka