Dodaj do ulubionych

znow potrzebuje pomocy, kto co wie piszcie

28.02.04, 21:38
zwrocila sie do mnie dziewczyna z Polski przez GG o pomoc,
przez GG tak, ze nie wiem super detali, ale z tego co uslyszalem to
potrzebuje duzo pomocy bo jest bez srodkow do zycia i silnie zakrecona
- szczerze powiedziawszy az rence mi opadly taka kolomyja -
juz mialem pokrecone przypadki wymagajace pomocy ale ten przerasta mnie o
duzo - jezeli ktos cos wie to piszcie - cala mi znana historia na tyle zeby
dokladnych detali nie zdradzic a troche dac obraz.

"jakies piec lat temu dziewczyna wyszla za zyjacego w Niemczech Greka w
trybie przyspieszonym - maja jedna dziewczynke piec lat, druga trzy lata
slub byl w Polsce, bo jak tu zlapano na pracy na czarno wlasnie w knajpie
tego Greka i dostala deport do Polski - misiaczka. Czy slub
zalegalizowany/zarejestrowany w Niemczech nie mam pojecia, czy slub
zarejestrowany w Grecji nie mam pojecia - mysle ze jakies papiery zalatwiali
Bo po slubie mieli w polnocych Niemczech grecka knajpe,
- zreszta nie wiem czy mieli czy dzierzawili dowiem sie dokladnie przez
maila, ktora chyba nie za dobrze szla do konca bo pojechali do Polski w celu
zakladania greckiej restauracji
W Polsce sie okazalo ze facet jest goly jak swiety turecki chociaz Grek
i ze liczyl na kase od rodzicow dziewczyny na ta grecka knajpe w Polsce - ale
rodzice albo nie mieli kasy albo nie dali w efekcie pomysl padl
- aktualnie Grek sie zmyl, podobno narobil w Niemczech dugow po dach i cos
tam pracuje w Holadnii ale nie ma pewnosci.
Dziewczyna sie zostala w Polsce z dwoma dziewczynkami 5+3 lata i starym
samochodem - nie wiem czy zarejestrowanym w Polsce czy w Grecji czy w
Niemczech - podobno nawet ubzepieczenie jest nie zaplacone.
Dziewczyna chcialaby przyjechac do Niemiec zlozyc o rozwod i szukac pracy
ma jeszcze koncowke wizy pobytowej Niemczech chyba z pozwoleniem na prace -
do wrzesnia 2004 - nie wiem dlaczego nie ma zameldunku w Niemczech
i nie wiem dlaczego jezeli nie ma zameldunku w Niemczech to dostawala
Kindergeld do konca stycznia - cos tu mi nie pasuje do konca
ale lacznosc sie urwala

czy wogole wiecie jak to jest w Niemczech z takim mieszanymi malzenstwami
UEropejczyka i obywatela jeszcze spoza UE (UEropejczyka z innym paszportem
niz niemiecki i karta UE - ostatnie nie wiem co to jest, nigdy nie widzialem,
tak mi dziewczyna z Polski napisala - grecki paszport i karta UE )

aha jak mi dziewczyna z Polski tlumaczyla jedna z corek ma czy mialaby
niemieckie obywatelstwo bo sie urodzila po roku 2000 po zmianie niemieckiego
prawa o obywatelstwie z dolozniem elementu miejsca urodzenia i rodzicow
przebywajacych tu na stalym pobycie jako opcje, jaki status ma starsza
dziewczynka nie udalo mi sie ustalic bo sie lacznosc zerwala - albo polski
albo grecki paszport jak przypuszczam.

Walter
Obserwuj wątek
    • nancyboy Re: znow potrzebuje pomocy, kto co wie piszcie 28.02.04, 22:34
      Ja jestem w mieszanym "partnerstwie zyciowym" z Wlochem.
      Nie bardzo wiem o co dokladnie pytasz. Po podpisaniu "umowy" tez dostalem taka
      karte UE (chyba o to chodzi) i mam pozwolenie na prace i pobyt.
      Ale skoro kobieta chce rozwodu, to straci te prawa.
      • walterbertin Re: znow potrzebuje pomocy, kto co wie piszcie 28.02.04, 22:43
        Tak do konca nie wiem czy kobieta chce rozwodu ale jezeli gosci robi dlugi na
        potege to jest to jedyne wyjscie z sytuacji - bo wg. niemieckiego prawa
        dlugi malzenskie tak jak dochody w malazenstwie sa wspolne.
        Tak do konca nie wiem bo cala sytuacja jest silnie pokrecona.
        Logicznie biorac on Grek ona z Polski - zyli w Niemczech to zyli ale
        rozjezdzaja sie on do Holandii ona do Polski (bo tak wyszlo z tego otwierania
        greckiej knajpy w Poslce) - to co tu jeszcze w Niemczech szukac.
        Jezeli to w Grecji albo w Polsce
        No ale w Grecji to dziewczyna jest calkiem zgubiona bo ona po polsku i po
        niemiecku ale ani w zab po grecku - pozatym robi sobie nadzieje ze w Niemczech
        sie zalapie na niemiecki socjal a przynajmiej na Kindergeld - jedna z
        dziewczynek przez miejsce urodzenia ma niemieckie obywatelstwo
        chociaz tak do konca nie wiem czy dziewczyna sie nie myli.
    • plesser Re: znow potrzebuje pomocy, kto co wie piszcie 28.02.04, 22:41
      „jedna z corek ma czy mialaby niemieckie obywatelstwo bo sie urodzila po roku
      2000 po zmianie niemieckiego prawa o obywatelstwie z dolozniem elementu miejsca
      urodzenia i rodzicow przebywajacych tu na stalym pobycie”

Warunki sa dwa: Przynajmniej jeden rodzic ma Aufenthaltsberechtigung albo
      przynajmniej trzy lata unbefristete Aufenthaltserlaubnis ORAZ musi przed
      urodzeniem dziecka przynajmniej 8 lat przebywac w BRD (gewoehnlicher Aufenthalt)

„albo polski albo grecki paszport jak przypuszczam”

najprawdopodobniej oba
      • walterbertin dziekuje ze sie odezwales 28.02.04, 23:01
        plesser napisał:

> „jedna z corek ma czy mialaby niemieckie obywatelstwo bo sie urodzila po
        > roku 2000 po zmianie niemieckiego prawa o obywatelstwie z dolozniem elementu
        > miejsca urodzenia i rodzicow przebywajacych tu na stalym pobycie”
        >
        > Warunki sa dwa: Przynajmniej jeden rodzic ma Aufenthaltsberechtigung albo
        > przynajmniej trzy lata unbefristete Aufenthaltserlaubnis ORAZ musi przed
        > urodzeniem dziecka przynajmniej 8 lat przebywac w BRD (gewoehnlicher
        > Aufenthalt)
        >
        > „albo polski albo grecki paszport jak przypuszczam”
        >
        > najprawdopodobniej oba
        >
        W przypadku greckiego taty to by odpowiadalo warunkom, przy drugiej corce
        tej mlodszej urodzonej po 2000
        Nastepne pytanie chyba najbardziej dokladnie a w sposob skrotowy opisuje cala
        kolomyje

"Czyli teraz co dalej z polska mama niemieckiej obywatelki w wieku trzech lat
        z greckim ojcem i z grecko-polska siostra w wieku lat 5 ??? "

>Moze polska mama tej miedzynarodowej mieszanki i jeszcze na papierze zona
        Greka wprawdzie z wiza do Niemiec - wazna do wrzesnia 2004 ale bez meldunku w
        Niemczech sie ubiegac o staly pobyt w Niemczech dla siebie i starszej corki,
        niezalezny od swojego meza z ktorym bedzie prawdopodobnie rozwod ???
        No bo jak rozumiem mlodsza - jest niemiecki obywatel - czy tez dopiero w wieku
        lat 18satu moze wybierac albo albo ??? jak to z tym jest
        jest obywatel czy bedzie obywatel na wniosek po pelnoletnosci ???

Jak doprowadzic do tego by dlugi ktore teraz robi maz Grek po calej Europie
        nie byly dlugami malozenskimi ??? czyli wspolnymi - o ile wiem w niemieckim
        prawie nie jest mozliwa separacja majatkowa nachträglich
        jakie tu sa mozliwosci ???

no bo nie dosc ze dziewczyna bez srodkow do zycia, to jeszcze bedzie miala
        dlugi nie do splacenia na karku, nie mam pojecia czy to sa dlugi u ludzi
        prywatnych - ewentualne odzyski dresy ??? czy obciazone do konca limitu karty
        kredytowe lub moze dlugi u Krediethaien bo sie lacznosc na GG urwala

Walter

• plesser Re: dziekuje ze sie odezwales 28.02.04, 23:36
          Dziecko jest już obywatelem jesli spelnione sa opisane przeslanki:

Seit dem 01.01.2000 erwirbt ein Kind ausländischer Eltern durch die Geburt im
          Inland auch die deutsche Staatangehörigkeit, wenn ein Elternteil
          a) seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland
          hat und
          b) eine Aufenthaltsberechtigung oder seit drei Jahren eine unbefristete
          Aufenthaltserlaubnis besitzt.

Nach Erreichen der Volljährigkeit (18. Lebensjahr) muss die Person, die die
          deutsche Staatsangehörigkeit durch Geburt in Deutschland erworben hat und
          ausserdem eine ausländische Staatsangehörigkeit besitzt, bis zum Erreichen des
          23. Lebensjahres schriftlich erklären, ob sie die deutsche oder die
          ausländische Staatsangehörigkeit behalten will. Bei Beibehaltung der deutschen
          Staatsangehörigkeit hat sie die Aufgabe oder den Verlust der ausländischen
          Staatsangehörigkeit nachzuweisen, es sei denn, sie kann eine schriftliche
          Genehmigung zur Beibehaltung der deutschen Staatsangehörigkeit vorweisen. Wird
          bis zur Vollendung des 23. Lebensjahres keine Erklärung abgegeben, geht die
          deutsche Staatsangehörigkeit automatisch verloren.
          Vor dem 01.01.2000 in Deutschland geborene Kinder haben alleine aufgrund dieser
          Tatsache nicht die deutsche Staatsangehörigkeit erworben.

Greckiego nie musi sie potem jako dorosla osoba zrzekac, bo miedzy Grecja i
          Niemcami istnieje Gegenseitigkeit w zakresie akceptowania podwojnego
          obywatelstwa. Z polskim nie wiadomo- bedzie sie to rozstrzygalo na tygodniach-
          po wstapieniu Polski do EU i zalezy od Kwacha, ktory bedzie, albo nie bedzie
          wymagal od naturalizowanych w Polsce Niemcow zrzekania sie obywatelstwa
          niemieckiego.

Moim zdaniem obywatelstwo dziecka daje podstawy do uzyskania prawa pobytu. Nie
          czekalbym jednak na wygasniecie obecnie posiadanego prawa pobytu, bo staranie
          sie o nowe z Polski moze byc znacznie trudniejsze.

Niech sie sprowadza do Niemiec, jesli tu chce zyc, a reszta z wiekszymi lub
          mniejszymi problemami z czasem sie ulozy. Rownie wazne jest by dala dzieciom
          potwierdzic obywatelstwa- zwlaszcza greckie i niemieckie. To ostatnie lepiej
          potwierdzac w lokalnym urzedzie niz szarpac sie z BVA z Polski- zreszta sam
          wiesz.

Z innych rad, to niech po przyjezdzie w lokalnym Amtsgericht zlozy wniosek o
          Beratungshilfe w sprawie zabezpieczenia finansowego przed dlugami meza. Musi we
          wniosku zdac dokladne sprawozdanie z sytuacji finansowej (jest specjalny
          formularz) i moze wtedy dostac taki Schein na porade u adwokata.
          • walterbertin vielen dank 29.02.04, 08:27
            1. przypuszczam ze grecki Tata zyl byl w D wiecej niz 8 lat i spelnai warunki
            tak ze mlodsza dziewczynka byla by D z obywatelstwa. Prawdopodobnie spelnia
            warunki - BVA chyba tu wogole nie wchodzi w rachube bo BVA tylko dla
            Auslansdeutsche jak rozumiem a nie Deutsche durch Geburt in Lande - ale dobry
            Tip
            2. co do starszej i greckiego obywatelstwa nie mam pojecia - bo Mama jest z
            gatunku unbeholfen in Amtsfragen a Papa Restaurator tez pewnie nie myslal
            zeby cos regulowac w tym zakresie, tylko gotowal i nalewal zeby kasa sie
            zgodzila. - mam kumpla Greka to poprosze zeby zadzwonil do Ambasady czy
            konsulatu Grecji - ciekaw jestem co powiedza juz nawet dla samej wiedzy ogolnej.

3. jak tylko zlapie dziewczyne na GG to jej nadam cala sprawe
            z tego co zrozumialme nie ma ona juz stalego meldunku w Niemczech
            czyli stalego miejsca zamieszkania, czy w takich przypadkach wiza pobytowa
            nie wygasa automatycznie ???
            Mialem w tym kierunku wczesniej inne zapytanie - dziewczyna z Polski wyszla za
            maz za Dojcze odczekala 3 lat, do otrzymania stalej wizy - nie wiem czy jest to
            Aufenthalsterlaubnis bez ograniczenia terminiu czy Aufenthaltsberechtigung
            poscila go w trabe i pojechala do Polski - chyba za niemieckie alimenty do
            dojcze - aprowiantacje niepracujacej zony
            po jakims czasie obudzila sie, ze waznosc jej paszportu jej sie konczy
            i czy jej przestepluja wize do nowego paszportu
            no i ma zamiar poslubic swojego aktulanego lover
            - czy w takich przypadkach wiza uzyskana z powodu pierwszego malzenstaw
            jest przenoszona dalej ???
            gdyby mieszkala w D to moze tak - miala by centurm zycia w D i zawrocenie jej
            do domu byloby Härtefall ale w zyjac w PL i to od paru lat + gotowy do oltarza
            lover ??? no nie wiem, gdyby dosala to zakrawa to troche na obled i cyrk.

Walter
            • plesser Re: vielen dank 29.02.04, 09:36
              BVA jest wlasciwy zawsze wtedy kiedy wnioskodawca zamieszkuje za granica. Jesli
              ma prawo pobytu np. starej wizy (lub w innych wypadkach ktos ma prawo do pobytu
              jako student, pracownik sezonowy lub malzonek) powinna skladac wniosek o
              wydanie corce niemieckich papierow w kraju.

Niby nie ma zadnej roznicy, bo jesli spelnione sa warunki to sprawa prosta jak
              drut, ale w BVA bedzie to wszlo jak krew z nosa, a ona te potwierdzenie
              obywatelstwa niemieckiego corki potrzebuje na juz.

Odnosnie zon nie moge nic powiedziec, bo jeszcze nie jestem na tym etapie :-)
              Mam zreszta cicha nadzieje, ze na etapie zon i lovers zakochujacych sie w
              dokumentach i puszczania w trabe nigdy nie bede :-)
              • walterbertin do twojego ozenku to i tak bedzie to bez znaczenia 29.02.04, 23:04
                jest na tyle szczesliewe ze do czasu twojego ozenku to posiadanie takiego czy
                innego paszportu bedzie bez znaczenia
                - przynajmniej w ukladach polsk-niemieckich -
                czy moze grecko-polsko-niemiecko-wegiersko-hiszpanskich.

Ale po prawie, to bedziesz mial jeszcze wiele roboty do zrobienia, pelne pole
                do popisu - ja sobie nie wyobrazma sprawy alimentacyjnej w takich ukladach -
                czy rozstrzygania o prawie opiekunczym w takim klebku narodowosci i obywatelstw
                i np. jezyku w jakim ma byc wychowane dziecko, no i w jakim kraju.

Ja nie sadze ze bedziesz narzekal na brak zatrundnienia - juz tylko przy prawie
                rodzinnym, a gdzie prawo majatkowe to przeciez jest nastepny ocean problemow
                prawnych bo morze to za malo powiedziane
                • plesser Re: do twojego ozenku to i tak bedzie to bez znac 01.03.04, 00:43

> Ja nie sadze ze bedziesz narzekal na brak zatrundnienia - juz tylko przy
                  prawie
                  >
                  > rodzinnym, a gdzie prawo majatkowe to przeciez jest nastepny ocean problemow
                  > prawnych bo morze to za malo powiedziane

Na a myslisz, ze czym bedzie sie zajmowala moja przyszla hmmmhhm Anwaltskanzlei
                  in Oberschlesien ‘Rechtsanwalt Plesser’ ? :-)
                  Tylko tego RA musze sie dorobic przed nazwiskiem, bo do ‘adw’ nie jestem
                  genetisch geeignet...
                  • walterbertin wiedz ze 03.03.04, 23:36
                    1) na kazdym twoim egzaminie jeden pseudo-hanys z Bayern München trzyma kciuki
                    2) gdyby bylo chudo dla angehnende RA to drzwi zawsze otwarte - moze za bogato
                    nie ma ale zawsze jaks zupa z wkladka czyli Eintopf i kromka chleba sie znajda
                    dla "Bettelstudent"
                    3) wprawdzie ci sie to zda dzis z motyka na slonce - ale troche nisko mierzysz
                    franscuski Hanys Robert Schuman zrobil podwaliny UE
                    wloski Hanys Reinhard Messner wlazl na wszystkie 8.000 i na biegun PLD
                    a ci sie tylko mazy Rechtsanwalt und Notar Kanzlei in Oberschlesien

Walter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka