niusia_22 13.07.04, 00:14 skoro jestes prawnikiem to moglbys mi przyblizyc informacji jak sie dostac na aplikacje po studiach?najlepiej interesowalabo by mnie aplikacja notarialna,moze wiesz cos na ten temat? Dzieki i pozdrowionka :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plesser Re: pytanie do Plessera :) 13.07.04, 10:26 Sam bym chcial wiedziec, bo niezaleznie od faktu, ze zalatwiam paszporty rozne, z tematem aplikacji przyjdzie mi sie dopiero zmierzyc. O notarialnej mozesz zarowno w PL, jak i BRD zapomniec, no chyba, ze przez malzenstwo, bo w obu krajach konieczna jest witamina B lub K- odpowiednio do wersji jezykowej, zwana tez genetische Eignung. W BRD jest egzamin panstwowy, ktorego wyniki decyduja, do ktorej korporacji i do jakich widelek placowych mozesz startowac. 90 % absolwentow zostaje adwokatami, ktora to profesja, inaczej niz w PL, nie gwarantuje z racji wysokiego bezrobocia, duzej konkurecji i koniecznosci wypracowania swojej niszy, prosperity. Znow inaczej niz w PL prosperite gwarantuje zawod sedziowski, do ktorego ida najlepsi. Jako Polka mozesz zdawac oba egzaminy panstwowe (pierwszy jest po studiach, potem jest aplikacja- referendariat, potem jest drugi egzamin panstwowy), ale nie mozesz zostac urzednikiem panstwowym. Odpowiedz Link
niusia_22 Re: pytanie do Plessera :) 13.07.04, 12:33 Dzieki za odpowiedz,ale mi chodzilo o zwykly tryb w Polsce,tak jak Ci wczesniej pisalam,jak moj narzeczony skonczy studia to chcemy wracac do POlski i wtedy chce sie zabrac za aplikacje,juz w Polsce,tylko ze kazdy mi mowi co innego odnosnie dostania sie na aplikacje.Podobno teraz notarilana ma trwac tylko 3 lata :)jak cos bedziesz wiedzial to daj znac... :) Dzieki i pozdrowienia Odpowiedz Link