Dodaj do ulubionych

konto w comdirect

06.01.14, 23:10
Witam, czy ktoś ma może konto w banku comdirect. Ich oferta wydaje się ciekawa: bezpłatne prowadzenie konta, bezpłatne przelewy, bezplatna karta VISA i Girocard, bezpłatnie można wybierac pieniądze z wszystkich bankomatow.
Co myślicie o tym czy warto tam zakladac konto czy sa jakies przesłanki na nie :) Dostep online do tego konta chyba tez jest, bynajmniej taka mam nadzieje. Czy da się to konto zalozyc mieszkając jeszcze w Polsce? bo widze ze można je zalozyc online, ale nie wiem czy to wypali jak nie mam w DE zameldowania.
Z góry dziekuje za opinie i podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: konto w comdirect 07.01.14, 23:26
      wątpię, by wypaliło, jak dostaniesz dokumenty i musisz dylać na niemiecką pocztę z wypełnionym dokumentwm, a tam musisz się wylegitymować, że ty to ty i nie wiem, jak to będzie, jak się okaże, że nie mieszkasz w Niemczech, pewnie przetłumaczone przez tlumacza przysięgłego potwierdzenie zameldowania dałoby radę, ale najpierw doczytaj, czy oferta konta dotyczy nierezydentów.
    • goere Re: konto w comdirect 08.01.14, 14:05
      Witaj, ja mam i mogę polecić, chociaż z tego co wiem, wybieranie pieniędzy jest za darmo z automatów należących do CashGroup (m.in. Postbank, Commerzbank).
      Musisz mieć zameldowanie w Niemczech, jak wypełnisz wniosek online idziesz z nim na pocztę i na podstawie dokumentu tożsamości urzędnik potwierdza twoje dane i przesyła wniosek do banku.
      • alphazx Re: konto w comdirect 08.01.14, 14:28
        goere napisała:

> Witaj, ja mam i mogę polecić, chociaż z tego co wiem, wybieranie pieniędzy jest
        > za darmo z automatów należących do CashGroup (m.in. Postbank, Commerzbank).
        > Musisz mieć zameldowanie w Niemczech, jak wypełnisz wniosek online idziesz z ni
        > m na pocztę i na podstawie dokumentu tożsamości urzędnik potwierdza twoje dane
        > i przesyła wniosek do banku.

Czyli mówisz ze z nie wszystkich bankomatow można bezpłatnie wybierac kase :( A te automaty CashGroup sa ogolnie w wielu miejscach czy raczej trzeba za nimi ganiac ?
        Tu tez mam problem bo jak się zarejestruje w Arbeitsagentur to potrzebuje konto podac, a konta nie zaloza mi jak nie mam zameldowania :/ żeby było smieszniej to jako bezrobotny ubiegający się o Wohngeld musze najpierw do nich isc żeby mi zatwierdzili oferte mieszkania a wtedy już będzie trzeba podac konto bankowe którego nie mam...
        Ale dzięki za informacje :)
        • goere Re: konto w comdirect 08.01.14, 15:35
          Z tego co wiem, ze wszystkich bankomatów nie można. Tych należących do grupy jest sporo.

Można przyjechać do Niemiec i od razu ubiegać się o Wohngeld? Nie musisz wcześniej mieć mieszkania? A żeby je mieć (w normalnej sytuacji) pracy, bo inaczej nikt nie wynajmie?
          • alphazx Re: konto w comdirect 08.01.14, 16:02
            możesz jeśli masz obywatelstwo niem. To jedyne wyjście w sytuacji kiedy przejezdzasz z innego kraju, bo inaczej jak jesteś bezrobotny to mieszkania ci nikt nie wynajmnie w obawie ze nie będziesz placic.
      • alpepe Re: konto w comdirect 08.01.14, 16:10
        skąd wiesz, że musi być zameldowany w Niemczech? Masz to w AGB tego produktu finansowego?
        • goere Re: konto w comdirect 08.01.14, 16:16
          Jak potwierdzisz inaczej adres?
          • alphazx Re: konto w comdirect 08.01.14, 16:34
            W Polsce w niektórych bankach da się zalozyc konto wcale w Polsce nie zamieszkując. Jest cos takiego jak rezydent i nierezydent. JJesli mieszkasz np. w anglii możesz smialo zalozyc sobie w Polsce konto jakonierezydent. Mowie o zakładaniu konta przez internet. wówczas papiery z tego banku przyjdą na twój adres w anglii.
            • alphazx Re: konto w comdirect 08.01.14, 16:35
              dlatego myślałem ze w Niemczech cos takiego tez jest
              • alpepe Re: konto w comdirect 08.01.14, 17:20
                i pewnie jest, skoro np. w Holandii jest, sprawdź po prostu.
    • alphazx Re: konto w comdirect 09.01.14, 17:11
      A jak z zamknieciem tego konta, da się to zrobić tez droga internetowa, czy trzeba się fatygować do najbliższego oddzialu banku. W PL jak wiadomo niektóre banki pozwalają na zamkniecie konta droga internetowa a niektóre pozwalają zalozyc online ale już zamknąć to trzeba isc do nich... Najelpiej to będzie wiedzieć osoba która ma tam konto (online), czy jest tam opcja jego zamkniecia.
      • alpepe Re: konto w comdirect 09.01.14, 21:48
        przecież comdirect nie ma chyba filii, więc jak chcesz zamknąć konto w czymś, co nie istnieje?
        Ja mam konto w norisbanku, ale jeszcze założone w filii, teraz dopiero jest to bank bezpośredni.
        • alphazx Re: konto w comdirect 09.01.14, 22:30
          alpepe napisała:

> przecież comdirect nie ma chyba filii, więc jak chcesz zamknąć konto w czymś, c
          > o nie istnieje?
          > Ja mam konto w norisbanku, ale jeszcze założone w filii, teraz dopiero jest to
          > bank bezpośredni.

CZyli rozumiem ze mozna zarowno go zalozyc online jak i zamknac. Nie wiem jednak czy to dobre rozwizanie jesli uzywal bym go jak konto podstawowego? A to konto co ty masz w Norisbank tez jest bezplatne + bezplatna karta debetowa do wiekszosci bankomatow, przynajmniej tych podstawowych i brak prowizji za wybieranie kasy z bankomatu?
          • alpepe Re: konto w comdirect 09.01.14, 23:26
            tak, ja mam bezpłatne, a z nim powiązane subkonto oprocentowane.
            Nie wiem, co masz na myśli pisząc o tym używaniu. Większość kont typu ror jest w Niemczech płatna. Noris jest bezpłatny, netbank (ale tu jest mało bankomatów, bo to inna grupa niż ta, do której należy postbank, deutsche bank, commerzbank i norisbank), chyba też vrbank odnoga internetowa, ale tu nie wiem, jak jest z kartą bankomatową. Co do kredytówek, ja mam akurat z pewnego portalu, nie z banku. Ja generalnie przeżyłam szok w porównaniu z poziomem bankowości w Polsce, szok negatywny. Np. karta serwisowa, wynalazek znany mi z lat 90. tu była moją pierwszą kartą, takiej zwykłej EC-Karte jak to nazywają, dorobiłam się w ub. roku dopiero.
            • alphazx Re: konto w comdirect 10.01.14, 17:59
              dziekuje ci slicznie za informacje, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka