20.01.15, 07:53
Czy SPATAUSSIEDLER powracajac {z koniecznosci dla opieki nad matka} do Polski z niemiecka emerytura (po 30 latach} moze to zrobic i nie tracic swiadczen? { brat twierdzi,ze z tego powodu nie moze podjac opieki i ja musze.) Anna
Obserwuj wątek
    • vermieter to zalezy, czy niemiecka emerytura 20.01.15, 09:07
      zostala przyznana rowniez na podstawie lat pracy w Polsce przed wyjazdem do Niemiec. W kazdym razie emerytura na podstawie lat pracy w Niemczech bedzie dalej wyplacana, do tego dojdzie okres pracy w Polsce, wyplacany przez ZUS.
      To tak bardzo ogolnie, ale nie powiedzialas, jakie lata pracy te niemieckie swiadczenia obejmuja.
    • the-great-inuk Re: emerytura 20.01.15, 10:34
      W prasie kilkakrotnie czytałem, że w takich przypadkach żądano zwrotu części renty...
      • the-great-inuk Re: emerytura 20.01.15, 10:46
        www.deutsche-rentenversicherung.de/Allgemein/de/Navigation/0_Home/home_node.html

A dlaczego nie pytasz się kompetentnego urzędu?
    • mazda25 Re: emerytura 20.01.15, 10:46
      Dlaczego nie zwrocisz sie z tym pytaniem do urzedu Deutsche Rentenversicherung.ktory zajmuje sie obliczaniem emerytur w Niemczech.Co roku dostajesz od nich informacje o stanie twoje emerytury.to chyba najprostsza droga.
      Kazdy jest traktowany indywidualnie.Byc moze ,ze twoj brat przyjechal pozniej od ciebie i jego objely juz inne przepisy.Moze byc np tak.ze twoja emerytura wyplacana w Polsce moze byc nizsza od tej.ktora dostawalbys w Niemczech w miejscu twojego zamieszkania. Wiem.ze gdybys sie przeprowadzil do bylego DDR,to dostawalbys mniejsza emeryture niz na Zachodzie.
      Najlepiej jak zwrocisz sie z tym pytaniem do urzedu.bo wszystkie inne odpowiedzi .to tylko spekulacje i przypuszczenia.
      Pozdrawiam
      • rodan777 Re: emerytura 20.01.15, 11:49
        Masz 100% racje. Problem w tym, ze oni odpowiadaja {wylacznie} osobie , ktorej to dotyczy, a na anonimowy telefon z Polski nie chca wogole rozmawiac .Dzieki za odpowiedz.r.Ps. Brat wyjechal sam.
        • the-great-inuk Re: emerytura 20.01.15, 14:17
          rodan777 napisał:
          a na anonimowy telefon z Polski nie chca wogole rozmawiac
          ===========================

Ja, także nie...
          Gdy widzę na displayu "Anonym" podnoszę słuchawkę i kładę z powrotem...
          Bezlitośnie!

Ot, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka