Dodaj do ulubionych

Czy ktos wie,czy...(platki rozy)

05.12.04, 11:42
Witam forumowiczow,

czy moze ktorys z was sie orientuje, czy w Niemczech sa dostepne konfitury z
platkow roz i gdzie mozna takowe dostac?

rogaliki chce mi sie piec;-), pozdrawiam waas serdecznie, Agnieszka
Obserwuj wątek
    • walterbertin Hagebutte 05.12.04, 18:04
      wszelkich wyrobow z Hagebutte (dzikiej rozy) jest w sklepach w Niemczech
      zatrzesienie od Hagebutten-Tee zaczynajac

Walter
      • terra-magica Re: Hagebutte 05.12.04, 18:18
        Platki rozy i ta niepowtarzalna w smaku i zapachu konfitura to calkiem inna
        rzecz niz glog-Hagebutte - nie ten smak i nie ten aromat. Rozana konfiture z
        platkow rozy przywoze z Polski i wlasnie mam kruche ciasteczka ta konfitura
        przekladane. Niepowtarzalna pychota. Moze w jakims sklepie arabskim lub
        tureckim?
        • agnieszka34 Re: Hagebutte 05.12.04, 18:34
          HAgebutte jest robione z owocow głogu, nie ma to nic wspólnego z płatkami
          dzikiej róży. Smaku głogu nawet nie lubie, jest mdły i nie pachnie, te dostępne
          w supermarketach konfitury są chyba po prostu przesładzane, fuj.

Nie no, ja też sobie ostatno przywiozłam konfitury z dzikiej róży z Polski, we
          Wrocławiu kupiłam właśnie nadziewane rogaliki różą, fakt, to niepowtarzalna
          pychota:-) Chciałabym ten efekt tu właśnie powtórzyć.

pozdrawiam, Agnieszka
          • walterbertin Blikle 07.12.04, 17:01
            konfiture z dzikiej rozy czyli z Hagebutte a nie zadnego glogu przywiozl do
            Polski Blikle z Niemiec - po dzis dzien jest w Warszawie cukiernia Blikle na
            Nowym Swiecie - chyba juz w 9 czy 10 generacji - byc moze po prostu nie
            trafilyscie na ta Hagebutte konfiture jaka odpowiada w smaku tej dostepnej w
            Polsce bo jest tego naprawde zatrzesienie w Niemczech

Walter
            • agnieszka34 Re: Blikle 07.12.04, 17:24
              A gdzie mozna dostac te konfitury?

PAtrz co znalazlam:

"Für Tee werden nur die Früchte der wilden Rose (Heckenrose) gesammelt. Nach dem
              ersten Frost, im Dezember/Januar/Februar die schönsten und gesunden, reifen
              Hagebutten vorsichtig pflücken.
              Für Konfitüre und Spezialitäten können im Spätherbst auch die grossen
              ergiebigeren Früchte von Zierstrauchrosen gepflückt werden." NA tejze stronce:
              www.kraeuterfrau.ch/archiv/hagebutte.html jest tez fotografia tych
              owocow, znam te owoce z etykietek na niemieckich marmoladach.
              Na innej stronce twierdza, ze z platkow tej rozy robi sie olejek rozany oraz
              wode rozana. O konfiturach ani slowa.

A tak wogole to nagle nie jestem pewna,czy to o ten gatunek rozy chodzi, tu jest
              fotka tej rozy: www.drogeriemeier.ch/webseite64.htm a my, czyli moja
              rodzina, mielismy w Polsce taki krzew i byl co roku obsiany rozami, ktore
              wygladaly nieco inaczej, mialy bardzo duzo, szerokich,rozowych platkow na
              kwiecie. Zrywalo sie te platki garsciami.

Agnieszka
              • terra-magica Re:a ja przywoze z wojazy do polski 07.12.04, 18:47
                Jest taka firma w Polsce, ktora z wlasnej plantacji w Raszynie sporzadza te
                specjaly. Nic wiecej nie wiem oprocz tego, ze owe specjaly roznia sie od
                niemieckich z Hagebutte. O wyrobach polskich ,roza polska (nazwa firmy) -
                google podpowie adres.
                Ja kupuje je w sklepie z roznymi ziolowymi atrakcjami w Warszawie albo w takiej
                wymyslnej galerii herbacianej. Od lat kilku.
                • agnieszka34 Re:a ja przywoze z wojazy do polski 07.12.04, 19:25
                  Czesc,

ja znam ta firme i jej produkty sa dostepne chyba wszedzie w Polsce. MAm tu
                  nawet ostatni jeszcze sloiczek, z tym ze ja nie mam mozliwosci czestego
                  jezdzenia do Polski, dlatego interesowalo mnie, czy istnieje mozliwosc dostania
                  tego tutaj na miejscu.

mimo to dziekuje, Agnieszka:-)
    • szekla Re: Czy ktos wie,czy...(platki rozy) 08.12.04, 16:21
      kupisz w Kauflandzie, dzial z dzemami i konfiturami, obok tych z platkow roz sa
      przepyszne z zielonych fig.Produkt turecki lub arabski, dopiski w niemieckim.
      • agnieszka34 Dziekuje:-)postaram sie znalezc 08.12.04, 20:59
        KAufland...

Agnieszka
        • terra-magica Re: kiepska namiastka.. 10.12.04, 18:35
          nie wiem jakie sprzedaje Kaufland ale - dzisiaj w tureckim sklepie zapytalam,
          obejzalam,zdegustowana odstawilam. Cienka, jak plynny miod w ktorym ozdobnie
          plywa kilkanascie plateczkow. Do POLSKIEJ ROZY temu daleko,daleko - do
          popisowych wypiekow sie ta konsystecja nie nadaje.
          • agnieszka34 Re: kiepska namiastka.. 10.12.04, 20:09
            Byc moze to jest jakas mikstura na bazie tej wody rozanej. Ale de facto moja
            siostra poradzila mi, ze w razie braku dotatecznej ilosci konfitur, mozna je
            zmieszac z innymi konfiturami, bo ten rozany smak jest jednak bardzo intensywny.
            Ale jak bedzie to wygladalo z ta mikstura, nie wiadomo...

pozdrawiam Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka