agnieszka34 05.12.04, 11:42 Witam forumowiczow, czy moze ktorys z was sie orientuje, czy w Niemczech sa dostepne konfitury z platkow roz i gdzie mozna takowe dostac? rogaliki chce mi sie piec;-), pozdrawiam waas serdecznie, Agnieszka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walterbertin Hagebutte 05.12.04, 18:04 wszelkich wyrobow z Hagebutte (dzikiej rozy) jest w sklepach w Niemczech zatrzesienie od Hagebutten-Tee zaczynajac Walter Odpowiedz Link
terra-magica Re: Hagebutte 05.12.04, 18:18 Platki rozy i ta niepowtarzalna w smaku i zapachu konfitura to calkiem inna rzecz niz glog-Hagebutte - nie ten smak i nie ten aromat. Rozana konfiture z platkow rozy przywoze z Polski i wlasnie mam kruche ciasteczka ta konfitura przekladane. Niepowtarzalna pychota. Moze w jakims sklepie arabskim lub tureckim? Odpowiedz Link
agnieszka34 Re: Hagebutte 05.12.04, 18:34 HAgebutte jest robione z owocow głogu, nie ma to nic wspólnego z płatkami dzikiej róży. Smaku głogu nawet nie lubie, jest mdły i nie pachnie, te dostępne w supermarketach konfitury są chyba po prostu przesładzane, fuj. Nie no, ja też sobie ostatno przywiozłam konfitury z dzikiej róży z Polski, we Wrocławiu kupiłam właśnie nadziewane rogaliki różą, fakt, to niepowtarzalna pychota:-) Chciałabym ten efekt tu właśnie powtórzyć. pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
walterbertin Blikle 07.12.04, 17:01 konfiture z dzikiej rozy czyli z Hagebutte a nie zadnego glogu przywiozl do Polski Blikle z Niemiec - po dzis dzien jest w Warszawie cukiernia Blikle na Nowym Swiecie - chyba juz w 9 czy 10 generacji - byc moze po prostu nie trafilyscie na ta Hagebutte konfiture jaka odpowiada w smaku tej dostepnej w Polsce bo jest tego naprawde zatrzesienie w Niemczech Walter Odpowiedz Link
agnieszka34 Re: Blikle 07.12.04, 17:24 A gdzie mozna dostac te konfitury? PAtrz co znalazlam: "Für Tee werden nur die Früchte der wilden Rose (Heckenrose) gesammelt. Nach dem ersten Frost, im Dezember/Januar/Februar die schönsten und gesunden, reifen Hagebutten vorsichtig pflücken. Für Konfitüre und Spezialitäten können im Spätherbst auch die grossen ergiebigeren Früchte von Zierstrauchrosen gepflückt werden." NA tejze stronce: www.kraeuterfrau.ch/archiv/hagebutte.html jest tez fotografia tych owocow, znam te owoce z etykietek na niemieckich marmoladach. Na innej stronce twierdza, ze z platkow tej rozy robi sie olejek rozany oraz wode rozana. O konfiturach ani slowa. A tak wogole to nagle nie jestem pewna,czy to o ten gatunek rozy chodzi, tu jest fotka tej rozy: www.drogeriemeier.ch/webseite64.htm a my, czyli moja rodzina, mielismy w Polsce taki krzew i byl co roku obsiany rozami, ktore wygladaly nieco inaczej, mialy bardzo duzo, szerokich,rozowych platkow na kwiecie. Zrywalo sie te platki garsciami. Agnieszka Odpowiedz Link
terra-magica Re:a ja przywoze z wojazy do polski 07.12.04, 18:47 Jest taka firma w Polsce, ktora z wlasnej plantacji w Raszynie sporzadza te specjaly. Nic wiecej nie wiem oprocz tego, ze owe specjaly roznia sie od niemieckich z Hagebutte. O wyrobach polskich ,roza polska (nazwa firmy) - google podpowie adres. Ja kupuje je w sklepie z roznymi ziolowymi atrakcjami w Warszawie albo w takiej wymyslnej galerii herbacianej. Od lat kilku. Odpowiedz Link
agnieszka34 Re:a ja przywoze z wojazy do polski 07.12.04, 19:25 Czesc, ja znam ta firme i jej produkty sa dostepne chyba wszedzie w Polsce. MAm tu nawet ostatni jeszcze sloiczek, z tym ze ja nie mam mozliwosci czestego jezdzenia do Polski, dlatego interesowalo mnie, czy istnieje mozliwosc dostania tego tutaj na miejscu. mimo to dziekuje, Agnieszka:-) Odpowiedz Link
szekla Re: Czy ktos wie,czy...(platki rozy) 08.12.04, 16:21 kupisz w Kauflandzie, dzial z dzemami i konfiturami, obok tych z platkow roz sa przepyszne z zielonych fig.Produkt turecki lub arabski, dopiski w niemieckim. Odpowiedz Link
terra-magica Re: kiepska namiastka.. 10.12.04, 18:35 nie wiem jakie sprzedaje Kaufland ale - dzisiaj w tureckim sklepie zapytalam, obejzalam,zdegustowana odstawilam. Cienka, jak plynny miod w ktorym ozdobnie plywa kilkanascie plateczkow. Do POLSKIEJ ROZY temu daleko,daleko - do popisowych wypiekow sie ta konsystecja nie nadaje. Odpowiedz Link
agnieszka34 Re: kiepska namiastka.. 10.12.04, 20:09 Byc moze to jest jakas mikstura na bazie tej wody rozanej. Ale de facto moja siostra poradzila mi, ze w razie braku dotatecznej ilosci konfitur, mozna je zmieszac z innymi konfiturami, bo ten rozany smak jest jednak bardzo intensywny. Ale jak bedzie to wygladalo z ta mikstura, nie wiadomo... pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link