Dodaj do ulubionych

wasze ulubione niem danie?

05.03.06, 23:19
hej
wiem wiem niemcy nie sa smakoszami, ani nie promuja swojej kuchni,
przynajmniej ja sie z tym nie spotkalam
ale moze wy znacie jakies smaczne tutejsze specjaly (poza jägers.i
bratwurstem:))
nie musiecie podawac calych przepisow, chodzi mi o ogolne info:)
pozdr
Obserwuj wątek
    • julchen33 Re: wasze ulubione niem danie? 06.03.06, 00:43
      szparagi, ale czy ja wiem, czy to jest takie niemieckie danie? Po prostu
      dopiero tutaj nauczylam sie jesc szparagi (tzn. zasmakowaly mi), no i rosna w
      rejonie, gdzie mieszkam (Badenia)
      rolady wolowe + czerwona kapusta + kluski. tu tez jest problem, bo jedzenie w
      Polsce swietnie znane. Wiele dan mozna znalezc i w Polsce i w Niemczech,
      zabawne jest to, ze Polacy uwazaja je za typowo polskie (golabki, sernik i inne)
      a Niemcy za niemieckie.
      Lubie Maultaschen, ale jakbym miala wybierac to wole jednak pierogi :)
      • julchen33 Re: wasze ulubione niem danie? 06.03.06, 01:07
        przypomnialy mi sie jeszcze z ulubionych
        - szynka szwarcwaldzka
        - wina: Riesling, Grauburgunder, Spätburgunder
        - typowe adwentowe ciasteczka jak Vanillekipferl, Zimtsterne, Spitzbuben etc.
    • rudewredne Re: Grünkohl 06.03.06, 16:36
      Zwiebelkuchen, Eisbein mit Sauerkraut
    • ritta27 Re: wasze ulubione niem danie? 06.03.06, 17:36
      Szparagi, szparagi i jeszcze raz szparagi.Na 100 roznych sposobow.
      Ze slodkosci uwielbiam sprzedawane w piekarniach Hesji Schmandkuchen.
      Lubie takze Quark na slodko, z orzechami, lub owocami, co tam sie ma akurat w
      lodowce.To przy okazji ulubiony deser mojego niemieckiego meza:)
    • ggigus obazda 06.03.06, 17:39
      to lubie i precle
      • ewa553 Re: obazda 06.03.06, 17:52
        co to jest obazda???? Swieze brezle z maselkiem - mniam, mniam...
        • ggigus Re: obazda 06.03.06, 17:56
          ser camembert zmieszany z papryka, twarogiem chyba i kminkiem - do kupienia w
          calej Bawarii
          • julchen33 Re: obazda 06.03.06, 18:46
            mozna kupic tez w innych landach. Chyba w calych Niemczech jest taka siec
            sklepow z bawarskimi specjalami "Schlemmeyer" (czy jakos tak sie nazywaja) i
            mozna u nich i obazde kupic. Oprocz tego maja inne swietne twarozki, mnostwo
            smakowitych wedlin, zawsze slinka mi cieknie jak ogladam ich wystawe (w
            Karlsruhe ich sklepik jest przy przystanku tramwajowym - bardzo strategiczne
            miejsce sobie wybrali :))
    • caysee Re: wasze ulubione niem danie? 06.03.06, 18:05
      Bauerntopf :) Wlasciwie to nie wiem czy to jest typowo niemieckie, bo kiedys
      myslalam ze placki ziemniaczane sa typowo polskie, a tu klops, zna je chyba pol
      swiata ;)

Jak chodzi o Bauertopf to jest to taki Eintopf ze spora iloscia ziemniakow,
      mielonym miesem i papryka. Pyycha :)
      • ggigus hehe, brzmi jak wegierski gulasz 06.03.06, 18:12
        ale obu nie jadlam, wiec sie nie wtracam
        a placki sa wszedzie, to fakt
      • ich11 też to robię i przyprawiam fixem, 06.03.06, 18:37
        dorzucam jeszcze pieczarki drobno posiekane z puszki i inne warzywa. Mam
        eintopf na kilka dni. Ziemniaki kroję w plasterki.
        Od dzisiaj przeszedłem na surówki. Cała zielenina, pomidory, tuńczyk w oleju,
        jaja w plasterkach, sok z cytryny i inne przyprawy. Od razu schudłem 2
        kg! :)))))))
        • ggigus w jeden dzien dwa kilo?? 06.03.06, 18:38
          nie wierze
          • ich11 i słusznie! 06.03.06, 18:49
            a gdybym zrobił wszystko, co zjadłem w weekend? :))))) i wysikał, co wypiłem?
            to, kto wie? ;)
    • diegosia Re: wasze ulubione niem danie? 06.03.06, 21:57
      To ja dorzuce:
      - Rheinischer Sauerbraten
      - Himmel + Erde mit Blutwurst
      - Lapskaus (choc mi to wlasciwie nie smakuje za bardzo, ale niem. jest)
      - Grünkohl
      - Birnen, Speck und Bohnen (z HH)
      • mazda25 Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 11:11
        Himmel mit Erde to jest piure ziemniaczane z kaszanka i z musem
        jablkowym.Lapskaus,to juz jest jakas nazwa gwarowa cos z kapusta,pewnie piure
        ziemniaczane wymieszane z gotowana kapusta ale nie jestem pewna,bo poraz
        pierwszy slasze te nazwe.
        • ich11 weit gefehlt: 07.03.06, 12:08
          Labskaus: Gericht aus Fleisch oder Fisch, Kartoffelbrei und sauren Gurken
        • rudewredne Re: Labskaus 07.03.06, 14:35

de.wikipedia.org/wiki/Labskaus
          • ewa553 Re: Labskaus 07.03.06, 15:04
            rzadko sie zdarza, zeby mi przy czytaniu przepisow robilo sie tak niedobrze:(((
            • ich11 nie trzeba czytać, to trzeba zjeść - PYCHA!!!!!! 07.03.06, 16:54
              • annajustyna Re: nie trzeba czytać, to trzeba zjeść - PYCHA!!! 07.03.06, 23:27
                Ale czy to mieso jest surowe? Bo wyglada troche jak przemielony Hackepeter
                (ohyda:((().
                • ich11 przeczytaj przepis, przesmażone. 08.03.06, 00:03
              • rudewredne Re: nie trzeba czytać, to trzeba zjeść - PYCHA!!! 08.03.06, 08:22
                Pewnie ze tak ja raz w roku jade do Travemünde do restauracji i zamawiam
                Labskaus jest pyszny:)))
                Sama jeszcze nigdy nie robilam nie chce mi sie:)
                • annajustyna Re: nie trzeba czytać, to trzeba zjeść - PYCHA!!! 08.03.06, 18:40
                  Narobiliscie mi apetytu, niedobrzy:((((
    • marchewa4 Elsässer Flammkuchen. Pycha. 06.03.06, 22:20
      • julchen33 Re: Elsässer Flammkuchen. Pycha. 06.03.06, 22:31
        ze pyszny to prawda. Ale Alzacja to nie Niemcy. Chociaz wielu Francuzow
        twierdzi, ze Alzacja to nie Francja :))
        • alesko Re: Elsässer Flammkuchen. Pycha. 07.03.06, 09:37
          hej
          widze ze zrobila sie prawdziwa uczta
          musze tylko posprawdzac w necie jak te tajemnicze dla mnie nazwy wygladaja
          dzieki za wskazowki
          papatki
    • mazda25 Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 11:04
      Mieszkam w Nadernii i tutaj jest typowym daniem Sauerbraten mit Knödel und
      Rotkohl,to jest wolowina w kwasnej zalewie z rodzynkami,ktora musi przynajmniej
      przez tydzien polezec zanim bedzie upieczona.Grünkohl mit Mettwurst lub
      Kassler,to skolei jest jarmuz zrobiony jak polski bigos.Zwiebelkuchen,placek z
      cebula pieczony jesienia i masowo tez o tej porze roku sprzedawany.Ponadto
      uwazam ,ze Niemcy sa bardziej od Polakow otwarci na nowosci kulinarne.A to ,ze
      nie sa smakoszami,to z tym bym sie absolutnie nie zgodzila!Ale jezeli chodzi
      sie na jedzenie do Gaststätten,to mozna wyciagnac takie wnioski.
      • alesko Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 11:14
        nie nie chodze do gaststätten, gotuje sama:)
        poza tym nie mam niem rodziny itd
        a taki wizerunek pozostal mi po mieszkaniu w akademiku, wlasnie w NRW, gdzie
        tylko obcokrajowycy przywiazywali wage do dobrej kuchni, a niemcy jedli glownie
        pizze i inne odgrzewane rzeczy (bo nie wiem czy mozna nazwac to jedzeniem)z
        aldiego!!!wiem ze nie jest to reprezentacyjna grupa:))ale taki obraz mi
        pozostal i wlasnie probuje go wzobogacic waszymi spostrzezeniami
        no niemcy sa otwarci na nowosci to fakt, ale w polsce tez to juz sie zmienia,na
        razie w duzych miastach np w warszawie jest sporo roznej kuchni

duzo zalezy od indywidualnych zamilowan klulinarnych
        pa
        • bluejanet Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 11:30
          Pare razy kupilam z ciekawosciodgrzewane jedzenie - nie wiem, jak to mozna
          jesc, a niektorzy maja zapakowany caly wozek takim jedzeniem,
          Mysle, ze to nie problem Niemcow, tylko ogolnie ludzi na tzw. Zachodzie, ktorym
          sie juz gotowac nie chce, bo po co jak wszytsko mozna kupic i wrzucic do
          mikrofalowki
          Pare lat temu odwiedzil mnie jeszcze w Polsce kuzyn z Kanady i byl przerazony
          obiadem - rozumiem, ze nie kazdy lubi tlusty rosol (ja nie), wiec go nie
          katowalismy okami wielkimi jak denko od szkalnki, tylko malo dostal i
          chudziutki, nie zjadl tego, tak samo dziwnie patrzyl na kotleta (tez nie
          przeboj kulinarny, ale na pewno sto razy lepszy niz hamburger nie wiadomo z
          czego) ziemniaki ugotowane posypane swiezym szczypiorkiem i koperkiem i surowke
          z czerwonej kapusty wlasnorecznie robiona (a nie ze sloika) - pogrzebal w tym
          troche i tez nie smakowalo - no ale on tam jada wylacznie pizze, hamburgery i
          inne gotowce, wiec co sie dziwic, natomiast ciotka ktora tez tam mieszka
          nauczona gotowac gotuje sama, wie jak co powinno smakowac (twierdzi ze tam
          mieso do miesa nie jest podobne) i eksperymentuje z kuchniami roznych narodow
          (ma przyjaciool grekow, azjatow, wlochow) - no ale to jest pokolenie ktore
          gotowalo i nie uwaza tego za strate czasu, jej syn z rodzina je wlasnie juz z
          20 lat gotowce i inne tego typu wynalazki i nawet nie wie jak smakuje np swieza
          fasolka szparagowa na masle i bulce tartej

Takie moje kulinarne spostrzezenia, sama staram sie gotowac wszytsko sama,
          czasami tylko zgrzesze lenistwem i kupie pizze
          • caysee Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 23:05
            bluejanet, zgadzam sie z tym co napisalas, na zachodzie coraz wiecej ludzi idzie
            na latwizne i kupuje gotowce... moze to dlatego Polki maja tam powodzenie? ;))
            Przez zoladek do serca :))
            • ich11 kto powiedział, że Polki mają powodzenie???????? 08.03.06, 00:04
              • alesko Re: kto powiedział, że Polki mają powodzenie????? 08.03.06, 08:32
                no moze nie u ciebie
                moj chlopak nie ma do tego watpliwosci
                uwaza ze kobieta gotujaca to w europie zachodniej gatunek na wymarciu
                dlatego polki maja takie powodzenie!!!
                • ich11 jeżeli komuś wystarcza kobieta w kuchni? 08.03.06, 08:43
                  Ja zwracam uwagę na coś więcej.
                  Odnośnie urody nie ma wątpliwości.
                  W kuchni ja rozpieszczam moich gości, także płci żeńskiej. ;))))
                  • alesko Re: jeżeli komuś wystarcza kobieta w kuchni? 08.03.06, 09:39
                    wooow
                    niestety moj luby ma dwie lewe rece do prac manualnych, w kuchni co najwyzej
                    moze cos rozlac albo rozwalic:)))
                    ja mialam w domysle "miedzy innymi", polki nie feminizuja za bardzo i moga
                    gotowac i takie tam prace domowe robic, wiadomo ze to uogolnienie, ale szczerze
                    powiem nie mam kolezanki, ktora nie umialaby gotowac, a wiekszosc robi takie
                    rzeczy ze na sama mysli o wspolnej imprezie cieknie mi slinka....i nie sa to
                    jakies panny po gastronomiczenj szkole!!!
                    pozdr
                    • ggigus a ja jestem polska feministka, lubiaca gotowanie 08.03.06, 22:19
                      w fem. nie chodzi o to, kto ma gotowac, a ma robic to osoba lubiaca to i z
                      przekonania!
                  • annajustyna Re: jeżeli komuś wystarcza kobieta w kuchni? 08.03.06, 18:40
                    ich, chyba sie do Ciebie wprosze;))).
                    • ich11 zapraszam! ;) 08.03.06, 18:57
                      • annajustyna Re: zapraszam! ;) 09.03.06, 12:07
                        Tylko, ze troche daleko mam;))). A tak powaznie: strasznie zaluje, ze mojego
                        mezczyzny nie ciagnie do kuchni. Mezczyzna kucharzacy to prawdziwy skarb!:))).
                        • ggigus slowo, nie czepiam sie, ale 09.03.06, 15:12
                          kucharzaca kobieta nie jest skarbem? mezczyzna kucharzacy gotuje lepiej?
                          • annajustyna Re: slowo, nie czepiam sie, ale 09.03.06, 15:15
                            Zalezy od przypadku. Np. moj byly mezczyzna byl genialny w kuchni, a i tak
                            zostawilam go z hukiem;))). Teraz ja robie za kucharzacego skarba dla mojego
                            aktualnego i ostatecznego skarba:))). Ale i tak lubie kucharzacych mezczyzn
                            (gorzej, ze zazwyczaj nie chca po sobie zmywac)...
                            • diegosia Re: slowo, nie czepiam sie, ale 09.03.06, 18:09
                              na szczescie sa zmywarki!
                  • caysee Re: jeżeli komuś wystarcza kobieta w kuchni? 08.03.06, 20:03
                    > Ja zwracam uwagę na coś więcej.

Jak kazdy, przeciez nikt nie wybierze zony, bo umie ona gotowac:) Ale napewno
                    jest to duzy plus :)
          • mazda25 Re: wasze ulubione niem danie? 08.03.06, 14:56
            Oczywiscie ,ze swieze produkty sa najsmaczniejsze ale nie uogolnialabym
            kulinarnych upodoban ludzi na zachodzie.My Polacy tez kupowalibysmy gotowe
            produkty w takich ilosciach jak to robia ludzie na zachodzie,ale polskie
            gotowce czesto sa wstretne i do tego drogie,wiec lepiej cos swiezego!
    • ewa553 Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 14:21
      w pobliskim Pfalzu jest cos co ja lubie: Dampfnudeln mit Kartoffelsuppe.
      Najpierw je sie ziemniaczanke przecierana i w tym kielbacha, na drugie rzeczone
      kluski na parze, ale nie jak w Polsce gdzie sie faktycznie na parze gotowalo,
      lecz na szczelnie zamknietej patelni, potem one sa pyszne, pulchne, a spodzik
      maja chrupiacy, lekko slony, przyrumieniony. Do tego do wyboru sos waniuliowy
      lub winny. Jest to moze w innych regionach tez znane?
      • julchen33 Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 17:17
        moje tesciowa takie robi (mieszka w Karlsruhe i tu tez sie urodzila). Tylko ze
        jednak dzieli te kluchy na slodkie i slone. Te ktore pozniej sie z sosem
        waniliowym je sa juz w patelni robione na slodko. Dodaje sie cukier (ale nie
        wiem czy tylko posypuje, czy jakos inaczej) i on podczas tego gotowania pod
        przykrywka w patelni sie karamelizuje. Bardzo dobre. Ale kluchy do
        kartoflanki , te slone, ostatnio robila w piekarniku chyba. Moze to jednak
        kwestia ilosci byla, bo oprocz rodziny (licznej!)i przyjaciol byli jeszcze
        znajomi z "Kegelklub" i z "Karnevalsverein" na ta wyzerke zaproszeni!
        W Palatynacie to chyba Grumbeersuppe, co? :)))
        • ewa553 Re: wasze ulubione niem danie? 07.03.06, 17:31
          Tak, tak, Grumbeer:)))) A te kluchy co ja znam i nawet ostatnio znajoma u mnie
          robila i przepis dala, to sie juz na patelnie sypie troszke soli, stad ta lekko
          slona "podeszwa", ktora jednak wspaniale smakuje z sosem waniliowym. Ale
          dostalam chetke:))))
          • mazda25 Re: wasze ulubione niem danie? 09.03.06, 06:16
            Te wasze kluchy to niestety nie jest typowe niemieckie danie,austriacy tez je
            robia i podaja z makiem i z sosem waniliowym.Ale skoro jestescie z Pfalzu to
            powinnyscie znac Saumagen,ulubione danie H.Kohla.
            • ich11 saumagen smakuje też w Bochum! ;)) 09.03.06, 08:20
    • sabba Re: wasze ulubione niem danie? 09.03.06, 09:28
      grünkohl mit kasseler do tego rundbratkartoffeln
      szparagi z zsynka wedzona i ziemniakami i bulka tarta
      Handkäs mit Musik!!!!
      • diegosia Re: wasze ulubione niem danie? 09.03.06, 18:11
        Handkäs mit Musik - cudo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka