Dodaj do ulubionych

jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech?

23.04.06, 17:16
Poradzicie coś?
Jestem w Niemczech na zmiane z moim bratem - opiekujemy sie starszym
malzenstwem, nie jestesmy ubezpieczeni.
Mam zarejestrowana firme w Niemczech od 2 miesiecy- sprzatanie, nie mam
jeszcze ubezpieczenia zdrowotnego.
muszę się zdecydować jak najszybciej na wybranie jakiejś rozsądnej formy
ubezpieczenia, bo czeka mnie operacja niebawem.
Czy mozecie mi doradzic jaka forma bedzi najlepsza, aby nie ponosic kosztow
zabiegow i pobytu w szpitalu? ( kilka dni do dwoch tyg. bede lezeć )
czy AOK jest wystarczajaca ?
czytalam gdzies juz troche o prywatnych ubezpieczalniach ( ale to mnie nie
przekonuje) chodzi o "Knif" jak sie wyleczyć w Niemczech nie ponosząc
kosztow utrzymania i opieki zbyt drogiej w szpitalach ( nawet nie mam pojecia
ile )
dziekuje za podpowiedzi

Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 23.04.06, 17:30
      Zalezy jaka to operacja. Generalnie freiwillige Krankenversicherung wystarczy.
      Zastanow sie jednak, czy w AOK - sa tansze kasy o takim samych swiadczeniach
      (np. TK czy wszelkie BKK). Pzdr!
    • saksalainen Idz do panstwowej kasy 23.04.06, 17:49
      (albo raczej "ustawowej" - "gesetzliche Krankenkasse" sie to zwie).

Prywatne sa duzo tansze, ale dla ludzi zdrowych: Prywatnej musisz najpierw udowodnic ze nic Ci nie jest i prawdopodobnie nie bedzie w najblizszych latach. Jezeli wiesz ze czeka Cie operacja, nie ma co probowac, raczej Cie nie przyjma.
      • dede1 Re: Idz do panstwowej kasy 23.04.06, 20:22
        Poniewaz moj maz jest od lat ubezpieczony prywatnie, po slubie musialam takze
        ubezpieczyc sie prywatnie. Obylo sie bez badan i udowadniania jak zdrowa
        jestem. To bylo 5 lat temu. Zalezy od kasy chorych. Jedni wysla cie najpierw na
        badania upewnic sie, ze chorowac nie masz zamiaru. Inni ubezpiecza cie bez tych
        badan.
        Iza
        • annajustyna Re: Idz do panstwowej kasy 23.04.06, 20:34
          Ok. Ale z prywatnej nie ma powrotu do gesetzlich i nagle po 40. niespodzianka:
          2, 3 razy wyzsze stawki (podobno po przekroczeniu 70. nawet 700 EUR na miesiac),
          wiec jesli ktos nie musi, a nie planuje "ucieczki" z Niemiec przed wiekiem
          srednim, niech korzysta z opcji freiwillige Krankenversicherung...
    • ula11112 Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 23.04.06, 20:18
    • ewa553 Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 23.04.06, 20:31
      wydaje mi sie, ze powinnas w chwili ubezpieczania powiedziec o tej czekajacej
      Cie operacji. Zeby Cie potem nie spotkala niemila niespodzianka, czyli rachunek
      do zaplacenia. Co Wy (bardziej doswiadczeni) o tym sadzicie?
      • annajustyna Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 23.04.06, 20:35
        Jesli Ulka wybierze ubezpieczenie ustawowe, to nie bedzie problemu. Ale przy
        prywatnam, to dokladnie jak piszesz, Ewo -obowiazkowo powiedziec...i nie dziwic
        sie, ze odmowia przyjecia...
        • ula11112 Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 23.04.06, 20:58
          Jest tak jak myslałam, po wstepnym rozeznaniu tematu dowiedzialam sie, ze w
          Państwowej ( mam na mysli gesetschliche kranken kasse ) będę wolna od wielu
          pytań.
          Tylko czy np. jak podpisze juz umowe z taka Kasą, czy od razu bede mogla w
          pelni korzystać z usług zdrowotnych? mam na mysli bez dodatkowych oplat? bez
          niespodzianek finansowych? gdy zajdzie potrzeba pójścia do szpitala na zabieg?
          Hmm, ciekawe...
          Przy okazji dodam, ze juz mialam wiele propozycji z prywatnych ubezpieczalni
          ale......... jak mnie zaczeli odwiedzac Ci akwizytorzy, to od razu mieli
          przygotowane umowy do podpisania, a ja nie bardzo wierzę agentom
          ( doswiadczenie z Polski).

Już na poczatku sie zderzylam z przypadkiem roznic w ubezp. chorobowym
          prywatnym i Państwowym, kazali mi być ostrożną, i troche mnie uświadomili,
          jednak nie mam pewnosci jak mam rozmawiać z takimi Agentami, czy jakie sa
          kluczki na ten temat, przypominam, ze bede musiala isc do szpitala, i w tym
          czasie nikt mi nie da pensji, ani nic, sama musze sie jakos zabezpieczyć.
          dziękuję za wasze podpowiedzi,

• naganoga Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 23.04.06, 21:39
            ja bym poszla do gesetzliche krankenkasse. dlaczego? podzielam opinie
            annyjustyny.
            sama zmienialam juz krankenkasse, z aok na bkk (ubezp. rodzinne) i ze
            swiadczeniami nie bylo problemu. podobniez w aok, gdy bylam jeszcze studentka.
            tyle ze jesli chodzi o aok, to faktycznie porownalabym z innymi gesetzlich
            jesli chodzi o stawki. jesli nie masz pewnosci, co do tego, czy bedziesz mogla
            pojsc od razu do szpitala, to zwyczajnie wypytalabym sie na twoim miejscu czy
            istnieja jakies okresy karencji. wydaje mi sie, ze nie, gdyz taka jest rola
            gesetzliche krankenkasse, ale nie chcialbym cie wprowadzac w blad. lepiej
            doinformowac sie na 100%.
            • annajustyna Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 23.04.06, 21:51
              W gesetzliche nie ma karencji. Polecam porownanie stawek (AOK jest jedna z
              drozszych kas). Przed prywatnymi polisami ostrzegam - zawieraja mnostwo pulapek.
              Pzdr!
          • saksalainen Oplaty 23.04.06, 21:44
            Za szpital placisz, o ile pamietam, 10 Euro za dzien (tak to jest prawnie ustalone) - reszte placi kasa (ale zapytaj jeszcze w kasie, nie dam glowy ze jest 10 - wiem tylko ze we wszystkich ustawowych jest tak samo, to regulacja prawna). Poza tym, w zaleznosci od umowy (do wyboru, ustalasz jak podpisujesz), od 22 albo od 43 dnia choroby (albo w ogole nie - wtedy ubezpieczenie jest tansze) kasa wyplaca zasilek chorobowy.

Co do korzystania od razu w pelni: Tak, kasy ustawowe wlasnie po to sa.
            • ula11112 Wielkie Podziekowanie 23.04.06, 22:14
              dziekuje Wam za informacje, wiem ze mozna znalezc dobre rozwiazanie z kazdej
              sytuacji pod warunkiem ze chce sie bardzo...
              Pozdrawiam
              Ula
              • mm_s Re: Wielkie Podziekowanie 28.04.06, 14:49
                sprawdz jeszcze jedna informacje - nie wiem jak wyglada to w obecnej chwili,
                ale jeszcze rok temu byl okreslony czas na wybranie opcji :Panstowe czy
                prywatne, bodajze miesiac od "zalozenia" dzialalnosci, potem mozliwosc
                panstwowej przepada - akurat tak bylo u nas - maz za pozno sie zdecydowal i
                pozostala nam jedynie opcja prywatna.
                A jesli chodzi o badania to podobno jest taki przepis w ustawie zdrowotnej, ze
                osoby NIGDY wczesniej nie ubezpieczone w Niemczech MUSZA przejsc badania.
                • ich11 logika zaprzecza temu 28.04.06, 16:18
                  każdy będzie kiedyś po raz pierwszy ubezpieczonym!
          • jobberlin Re: jak sobie radzicie z leczeniem w Niemczech? 28.04.06, 16:19
            ula11112 napisała:

> Jest tak jak myslałam, po wstepnym rozeznaniu tematu dowiedzialam sie, ze w
            > Państwowej ( mam na mysli gesetschliche kranken kasse ) będę wolna od wielu
            > pytań.
            > Tylko czy np. jak podpisze juz umowe z taka Kasą, czy od razu bede mogla w
            > pelni korzystać z usług zdrowotnych?

Jezeli nie pracowalas przynajmniej jednego dnia Nieczech jako Arbeitnehmer
            albo Angestellte, zadna "gesetzliche" nie moze Cie przyjac, nawet "freiwillig".
            Jedynie prywatne. Niestety.

• jobberlin Gesetzliche Cie nie przyjmie, niestety. 28.04.06, 16:25
      Jezeli nie przepracowalas przynajniej jednego dnia z zyciu w Niemczech jako
      ubezpieczona Arbeitnehmer lub Angestellte, nie moze Cie przyjac zadna
      gesetzliche Krankenkasse na freiwillige Versicherung.
      Niedawno przecwiczylismy ten problem w podobnej sytacji, zadnych szans,
      pozostaje jedynie private.

• annajustyna Re: Gesetzliche Cie nie przyjmie, niestety. 28.04.06, 17:01
        Oj, to niedobrze:(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka