07.04.07, 06:27
ile zarabia kelnerka w Niemczech? chodzi mi o przecietny miesieczny
zarobek ,,na reke''. zgory dzieki za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • sedo8 Re: kelnerka 07.04.07, 09:20
      Przecietny miesieczny zarobek ,,na reke''?

Nie wiem, czy ktokolwiek dysponuje rzetelnymi danymi. Nie wiem tez, co moga dac
      Ci takie dane, bo przecietne miesieczne zarobki netto kelnerki zaleza od wielu
      czynnikow i dlatego ciezko je porownywac.

Istotne jest m.in. ile godzin w tygodniu kelnerka pracuje. Czy pracuje legalnie
      i placi podatki. A jesli placi, to w jakiej jest klasie podatkowej. Stawki
      zaleza tez od tego, w jakiej czesci Niemiec i w lokalu jakiej klasy dziewczyna
      pracuje. Ponadto niektore studentki pracuja tylko za napiwki i zarabiaj tyle, na
      ile one i lokal spodobaja sie klientowi, a to juz bardzo zalezy od "cech
      osobistych" kelnerki.

Podam Ci konkret: Znajoma (studentka, Monachium, ok.15-20 godz/tydzien)
      pracowala na zasadzie 3 euro/godzine + polowa napiwkow. Nie wiem, ile
      "wyciagala" z napiwkow.
      • artur666 Re: kelnerka 07.04.07, 11:13
        3 euro na godzine....a gdzie tyle placa?
        • ggigus hm, tez sie dziwie, bo w gastronomii w Monachium 07.04.07, 13:43
          placa jakies 5 euro
          tyle zarabia pare moich kolezanek w branzy
          • ewa553 Re: hm, tez sie dziwie, bo w gastronomii w Monach 07.04.07, 15:18
            a mnie sa znane jedynie zarobki typu: 10-15% od obrotu (Umsatz) plus napiwki.
          • sedo8 Re: hm, tez sie dziwie, bo w gastronomii w Monach 07.04.07, 20:42
            Giggus, napisz jeszcze dalii3 co z napiwkami, udzialem w obrotach, placeniem
            podatkow itp. Wiesz, ile tygodniowo Twoje kolezanki maja z napiwkow?
            Dziewczyna bedzie miala dzieki tym informacjom lepsze rozeznanie.
            • ggigus napiwki dziel sie z innymi, czesto jest zamiast 08.04.07, 17:59
              napiwkow udzial w obrotach
              i jeszczev jedno, wg mnie skandaliczne: klenerka musi miec ok.100-150 euro w
              roznych monetach i baknotach jako portfel do wydawania reszty.
              dzieki sedo za uwagi, masz racje, powinnam sie obszerniej wypowiedziec
        • sedo8 0 euro za godziene 08.04.07, 12:43
          artur666 napisał:

> 3 euro na godzine....a gdzie tyle placa?

Niektore Polki pracuja za 0 euro za godzine.
          Tez sie zdziwilem, gdzy znajoma powiedziala, ze nie dostaje nic za godzine.
          To, co dostaje, zalezy od obrotow lub napiwkow.

Nie wiem, jak czesto dziewczyny godza sie na takie uklad i jak to ma sie do
          srednich zarobkow kelnerek.
          • info-tw Re: 0 euro za godziene 08.04.07, 13:24
            To ja bym chyba wolala siedziec w domu.
          • mucha_na_dziko1 Re: 0 euro za godziene 11.04.07, 02:00
            Musi miec waruny, ze sie jej oplaca.
    • info-tw Re: kelnerka 08.04.07, 13:38
      Pracowalam rok jako kelnerka, jak jeszcze nie znalam jezyka. Dobrze nie
      pamietam, ale byl to zarobek w wysokosci ok. 800-900 DM plus napiwki drugie
      tyle, w okresie letnim. W zimie nie bylo zaciekawie. Praca od 10.00 lub 11.00
      do zamkniecia, czyli roznie. Jeden dzien w tygodniu wolny. To byl najgorszy rok
      w moim zyciu. Polecam dla tych co chca schudnac, wazylam wtedy 48-49 kg.
      • aptus Re: kelnerka 08.04.07, 16:57
        info-tw napisała:
        > w moim zyciu. Polecam dla tych co chca schudnac, wazylam wtedy 48-49 kg.

To nic nie znaczy.Jesli mierzysz 150 cm to OK.Jesli natomiast 185 cm to juz
        faktycznie wazylbys malo.
        To byl tylko zarcik swiateczny.
        Apropos tematu:
        Takze dorabialem sobie kiedys w letnie wakacje jako kelner w kurorcie
        nadmorskim.Pracoalem na 10% od utargu plus napiwki - i to byl najlepszy
        uklad.Zarabialem nawet miedzy 200 do 300 Euro dziennie a nawet wiecej(praca do
        15-16 godzin dziennie w lipcu i sierpniu, jestes motywowany,dlatego
        Umsatzbeteiligung jest najlepsza forma dla obu partii).Albo stawka 6,50 Euro/h
        plus napiwki.

Moj typ
        Jak chcesz zarobic albo dorobic jako kelner uderz nad morze juz w nmarcu-zlap
        Unterkunft.Przez pol roku pracy w top knajpie np w Timmendorfer Strand mozesz
        zarobic fure pieniedzy.
        Standard to ok 1100-1300 Euro brutto na poczatek plus napiwki.I to zarobisz
        wszedzie przy okolo 180 godzinach miesiecznie.
        • info-tw Re: kelnerka 08.04.07, 17:12
          "To nic nie znaczy.Jesli mierzysz 150 cm to OK.Jesli natomiast 185 cm to juz
          faktycznie wazylbys malo."
          Dosc duza ze mnie dziewczynka. Ale u mnie bywalo czesto, ze pracowalam 200
          godzin i wiecej :(
          • aptus Re: kelnerka 08.04.07, 21:10
            info-tw napisała:
            > Dosc duza ze mnie dziewczynka.
            sorry pisalem w formie maskulinum
            Przepraszam
        • aptus Re: kelnerka 08.04.07, 21:07
          aptus napisał:

> info-tw napisała:
          > > w moim zyciu. Polecam dla tych co chca schudnac, wazylam wtedy 48-49 kg.
          >
          > To nic nie znaczy.Jesli mierzysz 150 cm to OK.Jesli natomiast 185 cm to juz
          > faktycznie wazylbys malo.
          > To byl tylko zarcik swiateczny.
          > Apropos tematu:
          > Takze dorabialem sobie kiedys w letnie wakacje jako kelner w kurorcie
          > nadmorskim.Pracoalem na 10% od utargu plus napiwki - i to byl najlepszy
          > uklad.Zarabialem nawet miedzy 200 do 300 Euro dziennie a nawet wiecej(praca
          do
          > 15-16 godzin dziennie w lipcu i sierpniu, jestes motywowany,dlatego
          > Umsatzbeteiligung jest najlepsza forma dla obu partii).Albo stawka 6,50
          Euro/h
          > plus napiwki.
          >
          > Moj typ
          > Jak chcesz zarobic albo dorobic jako kelner uderz nad morze juz w nmarcu-zlap
          > Unterkunft.Przez pol roku pracy w top knajpie np w Timmendorfer Strand mozesz
          > zarobic fure pieniedzy.

> Standard to ok 1100-1300 Euro brutto na poczatek plus napiwki.I to zarobisz
          > wszedzie przy okolo 180 godzinach miesiecznie.

odnosnie tych dwoch ostatnich z´dan maielm na mysli standard, ktory kelner,
          kelnerka znajdzie bez problemu i wszedzie.
          Natomiast uklad, gdzie mozna zarobic dobrze, albo bardzo dobrze to w wypadku
          ludzi z HH jest Ostsee, gdyz tam naprawde mozna zlapac prace za bardzo dobre
          pieniadze na bardzo dobrych ukladach, naturalnie w sezonie.
          Uwazam, ze niezla metoda zarabiania przez 3-4 miesiace, max do pol roku(jak ma
          sie czas powiedzmy), super pieniedzy.

Konczylem prace permanentnie miedzy polnoca a 2.00 w nocy a zaczynalem nieraz
          juz o 8.00,ale nawet wtedy zanjdowalo sie nieraz czas na piwo albo longa po
          pracy gdzies w knajpce albo na plazy.
          Zreszta panowal tam super klimat-par excellence.
          Fajne miejsce i pora roku, fajni ludzie, fajny czas.

• info-tw Re: kelnerka 08.04.07, 21:24
            To zawod dla bezdzietnych. Ja dziekuje, juz sie nie skusze wiecej.
          • tomis25 Re: kelnerka 20.07.16, 19:34
            Bardzo fajna i wyczerpujaca opinia dala mi duzo do myslenia w polsce 8 lat bylem kelnerem i barmanem a od roku jestem w niemczech operatorem wozka. Caly czas ucze sie jezyka ale boje sie ze jeszcze nie zrozumie ludzi ...
            • vermieter nie myśl za dużo, wszystkie informacje 20.07.16, 21:35
              są przestarzałe i nieaktualne.
              Jedno tylko się zgadza, kelnerzy zapierdalają w czasie, gdy inni się bawią.
              Po co odgrzebałeś ten wątek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka