20.07.07, 12:02
witam!!!chcialabym sie dowiedziec czy jest tu ktos kto studiowal lub bedzie
studiowal w Niemczech??nei wiem moze juz taki temat byl, ale bardzo zalezy mi
zeby poznac kogos kto wlasnie chce studiowac lub studiowal. Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • ggigus Re: studia 20.07.07, 12:27
      jest tu wiele osob, ktore studiowaly badz studiuja.
      Masz pytania? Smialo!
      pozdrowka
      • karolciaa83 Re: studia 20.07.07, 12:29
        chcialabym sie dowiedziec jak wygladaja studia w Niecmzech??czy sa ciezkie??ja
        chcialabym studiowac pedagogike. Jak wygladaja egzaminy??i czy jak sie nie mowi
        super po niemiecku to nie patrza krzywo na takich??:) ja jestem w Niemczech 4
        lata wiadomo robie bledy gramatyczne, ale wszystko rozumiem i powiem co
        mysle :)
        • info-tw Re: studia 20.07.07, 12:32
          Cos slyszalam, ze chyba najpierw zrobia ci egzamin ze znajomosci jezyka.
          • ggigus sorek, zapomnialam o tescie z niem! 20.07.07, 12:39
            jest test na znajomosc, ktory fair bada, czy potrafisz sluchac, czytac i robic
            notatki po niemiecku, ma ze trzy etapy pisemne, o ile dobrze pamietam, trwa
            dobre trzy godziny i potem jest etap ustny, ale jesli napisalas dobrze pisemny,
            to na ustnym zadadza ci pytanie dla formalnosci i grzecznosci.

uznawane sa tez egzaminy z Ins. Goethego, o wszysktim powiedza Ci, jak bedziesz
            skladac papiery na studia
            • beniusia79 Re: sorek, zapomnialam o tescie z niem! 20.07.07, 14:08
              jak juz sie dostaniesz to sobie poradzisz. moja kolezanka byla na pedagogice w
              köln i mowila mi, ze nieraz pomagala kolezankom z japonii, ktore kaleczyly
              jezyk, pisac prace. mamy w rodzinie osobe, ktora kaleczy niemiecki a na
              studiach daje sobie swietnie rade i jest pramusowa studentka. jesli masz kogos
              kto zna dobrze gramatyke i bedzie ci pomagal w pisaniu prac to nie masz sie
              czym martwic. wiem tez, ze wykladowcy raczej nie czepiaja sie bledow
              u "nieniemcow". aha, mamy 2 znajomych, ktorzy w niemczech studowali. moj maz
              przez kilka lat poprawial im prace...
        • ggigus Re: studia 20.07.07, 12:36
          studia w Niemczech o tyle sie roznia, ze nie ma sie planu, grupy zajeciowej raz
          na amen, tylko trzeba sobie wszystko wybrac, zapisac sie itepe i co pol roku
          wlasciwie masz nowa obsade, nowe twarze w grupie, co ma i wady i zalety.

na robiacych bledy z reguly nie patrzy sie krzywo, ale jesli bedziesz musiala
          wyglosic referat i przygotowac jego pisemna wersje dla sluchaczy, warto dac te
          kartke do sprawdzenia Muttersprachlerowi, bo profesorowie potrafia byc
          nieprzyjemni, kiedy widza bledy. To samo dotyczy pracy semetralnej, rzecz jasna.

Egzaminow nie ma, zapisujesz sie, na niektore kierunki sa testy, np. na
          socjologii badaja czy zansz ang. i czy umiesz liczyc, bo to jest potrzebne.

Oprocz pedagogiki musisz wybrac jeszcze dwa kierunki poboczne, ale o
          mozliwosciach kombinacji ich poinformuja Cie.
          Informuja o wszystkim, daja ulotki ze spisem potrzebynch dokumentow itepe.

W ogole studia w De sa przyjemne, wg mnie przyjemniejsze niz w Pl
          pozdrowka
          • annam21 Re: studia 30.07.07, 23:39
            chetnie podczepie sie pod watek:)
            jeszcze z testem z niemieckiego... szukalam,czytalam. i wyczytalam ze zeby moc
            studiowac w niemczech (monachium) trzeba miec zdany jeden z egazminow zreszta
            tu linka.... niestety zeby pojsc na kurs tutaj kosztuje to okolo 1500 euro:( o
            ile dbrze zrozumialam, i przed tym kursem trzeba by bylo miec wczesniejszy
            ktore kosztuje 600, mozne przystapic do ktorego stam egzaminu w Polsce,ale jest
            on o wiele trudniejszy:(
            www.studiuj.pl/zagranica.php?lp=701&wszystkie=tak
            Ale czytalam szybko i raz,wiec mozliwe ze sie myle.Ja chcialam startowac na
            Politologie, nauki miedzynarodowe,europeistyke.

jeszcze mysle.W sumie mieszkam tu,ale blizsza jestem zdecydowaniu sie na
            studiua w systemie e-lerning w Polsce... koszta mnie wystraszyly.
            • justynagar Re: studia 31.07.07, 09:08
              Witaj

Moja mlodsza siostra studiuje w Berlinie medycynę. Najpiew zaczęła studiowac
              ekonomie na Viadrinie, tam tez musiala zdać egzamin DSH. Po roku zrezygnowala i
              ropoczela studia medyczne. Jezykowo wcale nie byla najlepsza. Po prostu z roku
              na rok jest coraz lepiej, ale na tych studiach jest duzo łaciny i słów, których
              wcześniej nie znali nawet Niemcy. Generalnie z jej doświadczeń jest tak, ze
              obcokrajowcy nie zostają za bardzo w tyle, gdyż większość Niemców nie garnie
              się za bardzo do nauki i często wypadają gorzej niż inni.
              Niemniej raczej nie ma na studiach przyjaciół Niemieckich - oni trzymają się
              osobno, jak ludność napływowa...

Powodzenia
            • ggigus link klamie, egz. jest za darmo, o ile zlozylas pa 31.07.07, 13:22
              piery o przyjecie na studia
              zaden kurs nie jest obowiazkowy
              • annam21 Re: link klamie, egz. jest za darmo, o ile zlozyl 31.07.07, 16:33
                egzamin jest za darmo? tzn tak z marszu mozna isc na egzamin?Zlozyc papiery i
                probowac?
                Hmmmm... kurcze troche marny ten moj niemiecki,ale moze waro sprobowac.
                Pewnie kurs jest platny a egzamin darmowy znajac zycie.
                • ggigus aniu, powtarzam jeszcze raz: kurs nie jest obowiaz 31.07.07, 21:15
                  kowy, jesli znasz niemiecki, zeby robic notatki itepe, slowem zeby studiowac, po
                  co co kurs?
                  ale na ile znasz kurs, musisz sama wiedziec
                  moze potrzebujesz jakiegos uzup. kursu, takie tez oferuje uniw. LMU w Monachium
                  i nie jest to strasznie drogie, z tego, co wiem
                  poszukaj na stronie lmu:
                  www.uni-muenchen.de/studium/kontakt/international/index.html
                  egz. jest za darmo, jak zlozysz papiery
                  sama zdawalam, wiec wiem no!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka