Dodaj do ulubionych

Kindergarten

23.07.07, 13:50
Czy orientujecie sie moze, czy 5letnie dziecko ma w DE obowiazek isc do
przedszkola? O ile pamietam, to dzieci rok przed szkola musialy kiedys w NRW
chodzic na zajecia przedszkolne.
Byloby mi to nawet na reke, bo wtedy musze dostac miejsce dla malej.

A probuje dodzwonic sie do przedszkol, ale wiekszosc ma jeszcze urlop...
Obserwuj wątek
    • mm_s Re: Kindergarten 23.07.07, 14:09
      nie wydzwaniaj do przedszkoli, tylko zasiegnij informacji w urzedzie ( Rathaus,
      tudziez inny ) , w wydziale edukacji, tam dowiesz sie najpredzej.

Co do miejsca - w Niemczech kazde dziecko ktore ukonczylo 3 rok zycia ma
      zagwarantowane miejsce w przedszkolu, ale moze sie zdarzyc, ze przedszkole
      bedzie nawet oddalone o kilka km od miejsca zamieszkania. Czy istnieje
      obowiazek - tego nie wiem.
      Edukacja w Niemczech zaczyna sie od 6 roku zycia, pod warunkiem, ze zostal
      ukonczony przed 30.06. danego roku, w innym przypadku dziecko MOZE, ale nie
      musi uczeszczac do szkoly, a zwykle decyduja o tym zarowno rodzice, pedagog
      szkolny, jak i lekarz " z urzedu" ( Gesundheitsamt ), ktory wydaje opinie.
      • fleischwolf Re: Kindergarten 24.07.07, 20:18
        juz wszystko wiem. Przedszkola tu maja przerwe do poniedzialku 30.07, potem moge
        mala zapisac, sa miejsca.
        Jezyka bedzie sie uczyc na specjalnych dodatkowych zajeciach... mam nadzieje, ze
        ten rok starczy, zeby nie miala problemow w szkole. Moja mala siostrzenica
        zalapala jezyk w pol roku, dzieciaki maja niesamowity potencjal... :)
    • agnes1113 Re: Kindergarten 24.07.07, 10:03
      witaj. wlasnie mialam tez problem ,ale z tym ze za pozno zapisalam synka do
      przedszkola ma 3.8miesiecy i poszedl jako pierwszy zwlaszcza ze nie zna jezyka.
      A w niemczech obcokrajowe dzieci maja w wieku 4 lat testy na jeztyk niemiecki-
      pozdrawiam
      • mm_s Re: Kindergarten 24.07.07, 17:09
        agnes1113 napisała:

> >
        > A w niemczech obcokrajowe dzieci maja w wieku 4 lat testy na jeztyk niemiecki-

zapewniam Cie, ze nie jest to zadna regula - moja corka poszla do przedszkola
        krotko po ukonczeniu 3.r.z. bez najmniejszej znajomosci j.niemieckiego, nie
        miala jakichkolwiek testow, a obecnie idzie do szkoly -po 2 latach malo kto
        wylapuje, ze nie jest tu ( w Niemczech ) urodzona.
        • fleischwolf do mm_s 24.07.07, 20:16
          a tak z ciekawosci - dlaczego juz idzie do szkoly??? bo sygnaturka wskazuje na
          to, ze jeszcze nie ma ukonczonych 6ciu lat...
          • mm_s Re: do mm_s 25.07.07, 17:27
            juz odpowiadam :)

w Niemczech praktykowany jest - procz normalnego toku nauczania - bodajze we
            wszystkich landach system tzw. Eingangsstufe - dzieci urodzone przed 30.06,
            ktore ukonczyly 5 lat, zaczynaja edukacje na poziomie I-wszej klasy rok
            wczesniej, program realizowany jest przez 2 lata ( E1 + E2 = I Klasa ), dzieci
            ucza sie wolniej, maja na to wiecej czasu, nauka odbywa sie bardziej poprzez
            zabawe, niemniej jednak jest juz to obowiazek szkolny.
            Poniewaz nasze przedszkole nie nalezalo do zbyt aktywnych pod katem edukacji i
            ogolnego zainteresowania rozwojem intelektualnym dzieci, zdecydowalismy sie
            poslac Mloda juz w tym roku wlasnie do szkoly, ktora ten system stosuje.
            Napewno jej w niczym nie zaszkodzi, a jedynie "wyjdzie na dobre" ;), bynajmniej
            w porownaniu do tego, co robilaby przez kolejny rok w przedszkolu...
            • mm_s prosze : 25.07.07, 17:36
              tu masz przykladowo opisana forme Eingangsstufe w jednej ze szkol z mojego
              regionu:
              www.schulserver.hessen.de/friedrichsdorf/gs-koeppern/seite4.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka