krauti 21.10.07, 13:47 Bylam glosowac rano, bylo sporo osob, wiec chyba jest nadzieja na dobra frekwencje. Jak juz wychodzilam, to kolejka byla 5 razy dluzsza, pewnie nie wszyscy wstaja tak wczesnie jak moja budzikowa coreczka:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elch8 Re: Wybory w Köln 21.10.07, 17:59 w berlinie byla taaaaaka kolejka. juz dawno mnie widok innych polakow tak nie ucieszyl ;) Odpowiedz Link
vanderica Re: Wybory w Köln 21.10.07, 18:13 ale wam zazdroszcze,ze glosowaliscie.a ja dooopa nie:( Odpowiedz Link
anego54 Re: Wybory w Köln 21.10.07, 19:34 Tez tam bylam,w deszczu czekalam prawie trzy godziny, ale warto bylo. Zobaczylam, ze i odemnie tez cos zalezy. Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Wybory w Köln 21.10.07, 19:48 z serwisu Alert24 "Chciałem zagłosować w konsulacie RP w Kolonii - napisał Tomek. - Po przyjechaniu na miejsce okazało się, ze kolejka ma ok. 800 m i stale sie powiększa. Ludzie stoją w deszczu. Wyglada na to, że organizatorzy nie byli przygotowani na dużą liczbę głosujących." Nie byli przygotowani? Przeciez zapisy na listy zamknieto 16.pazdziernika, mieli kilka dni, zeby sie przygotowac. Odpowiedz Link
szaramycha Re: Wybory w Köln 21.10.07, 20:04 wlasnie "pocalowalam klamke" - tzn. nie doslownie, bo nawet z samochodu nie wysiadlam... Kolejka na jakies 400 osob (byla 19.40). Ok - sama sobie jestem winna, ze tak pozno sie wybralam ;) ale zwazywszy na to ze jestem przeziebiona - nie chcialam sie "doprawic" i czekac w deszczu. Ciekawi mnie jedno - czy o 20ej zamkneli drzwi i nie mozna bylo juz glosowac? Bo jesli tak, to i tak nie mialabym szansy zaglosowac. Powiem tylko, ze to moje drugie wybory w Kolonii - ale dwa lata temu nie bylo takich kolejek (a glosowalam tez wieczorem). Odpowiedz Link
krauti Re: Wybory w Köln 21.10.07, 20:05 To zglaszanie sie do 16.10 to troche pic na wode. Sama widzialam i slyszalam, jak ludzie sie dzisiaj dopisywali do "listy dodatkowej". Przy tej ilosci osob konsulat nie byl w stanie sprawdzic, czy ludzie naprawde probowali zlozyc zgloszenie wczesniej, czy im sie zapomnialo. Odpowiedz Link
ingeboorg Re: Wybory w Köln 21.10.07, 20:44 Stojac na ostatniej prostej w milym towarzystwie nowopoznanych rodakow, przepuszczalismy raz po raz tych niecierpliwych, ale po deklaracji, ze zaglosuja wlasciwie. Odpowiedz Link
zosiaczek25 koniec ciszy wyborczej! :) 21.10.07, 21:05 Uch, tak sie przejelam tymi wyborami, ze ostatniej nocy mialam caly czas koszmary. A to, ze Bahn strajkuje i nie moge dojechac na wybory, a to ze zaspalam... Ale dojechalam. Wystalam swoje w kolejce. Spotkalam mnostwo przemilych rodakow. I spelnilam swoj obowiazek obywatelski. Z tego, co widzialam, to bylo w Munich sporo ziomkow na wyborach. My stalismy ok. godziny w kolejce. Gdy wychodzilismy, kolejka byla dwa razy dluzsza. Troche to napawa optymizmem. Troche, bo jeszcze nie wiem, jak tam z frekfencja w PL bylo i jakie wyniki. Odpowiedz Link
magnusg Kazdy, kto widzial w TVN puste slupki moze sie 21.10.07, 21:25 wynikow przed koncem ciszy domyslec.Niektore wypowiedzi komentatorow tez sporo zdradzaja. Odpowiedz Link
ingeboorg Re: Kazdy, kto widzial w TVN puste slupki moze si 21.10.07, 21:28 Magnusg, nie mam polskiej TV, mozesz cos zdradzic? Odpowiedz Link
jessi_a Re: Kazdy, kto widzial w TVN puste slupki moze si 21.10.07, 21:29 cisza trwa!!!! Odpowiedz Link
zosiaczek25 oni tak te cisze przedluzaja 21.10.07, 21:32 bo licza na to, ze wiecej ludzi na Piss zaglosuje, czy takie w PL kolejki przed lokalami wyborczymi? Odpowiedz Link
pianazludzen Re: oni tak te cisze przedluzaja 21.10.07, 21:37 kart do glosowania zabraklo, tssss, wydrukowali tylko 80%.... Odpowiedz Link
magnusg Re: Kazdy, kto widzial w TVN puste slupki moze si 21.10.07, 21:57 No nie moge, bo jest cisza:) Ale domyslam sie porazki mojego ugrupowania o jakies 5-6%. Wiekszosci z was to zapewne nie zasmuci. (Aczkolwiek to byla tylko sonda, ktora z reguly i tak odbiega od wynikow koncowych-i to czasami niemalo) Niektore komentarze komentatorow zdradzaja wiecej.N.p jak jeden mowi, ze warunki finansowania partii politycznych stwarzaja nowo powstalym ugrupowaniom jak n.p.PK powazne problemy do przebica sie do establishmentu, to mozna dosyc duzo wywnioskowac na temat przekroczenia badz nie pewnych progow.Przynajmniej ja to tak interpretuje. Odpowiedz Link
zosiaczek25 niestety a moze na szeczescie 21.10.07, 21:30 nie posiadam polskiej tv. Bo by mnie to chyba zdolowalo. To ja 90km w jedna strone. W kolejce w sniegu godzine wystalam... Odpowiedz Link
jessi_a Mam polska TV 21.10.07, 21:36 i wlasnie slucham wieczoru wyborczego, ale jednym uchem. Odpowiedz Link
buka007 Berlin - dobre dwie godziny 21.10.07, 21:40 na szczescie nie padalo.., A swoją drogą skandal... przewodniczycy komisji wychodzil co jakis czas zapewniac, ze piec minut przed zakonczeniem wyborow wszyscy stojacy w kolejce zostaną wpuszczeni na teren ambasady, by mogli oddac glos, ale zwazywszy niewielkie rozmiary berlinskiej ambasady jakos trudno bylo mi sobie wyobrazic te tlumy kłebiace sie w jej wnetrzach.. ciekawa jestem, jak to faktycznie wygladało krotko przed dwudziestą.. Odpowiedz Link
polaola Re: Berlin - dobre dwie godziny 21.10.07, 21:59 Buka, o ktorej wyszlas z ambasady ? Ja stalam od 14:00 do 16:30 i myslalam ze mialam pecha i na najdluzsza kolejke trafilam. Ale chyba caly dzien trzeba bylo tak dlugo czekac ? Odpowiedz Link
buka007 Re: Berlin - dobre dwie godziny 21.10.07, 22:06 ja od 15:00.. :// jak wychodziłam o 17:00 to kolejka wcale nie była krotsza.. Odpowiedz Link
mik-mik Re: Berlin - dobre dwie godziny 23.10.07, 01:54 Ja stalem od 13h30 rowne dwie godziny. O 15h30 wchodzilem do budynku. Ale wtedy juz wszystko szlo szybciutko : ) Odpowiedz Link
vontrubka Re: Wybory w Köln 22.10.07, 14:46 Chcialem glosowac o 14 ale po zobaczeniu kolejki zrezygnowalem. Wrcilem o 18.40 i kolejka byla o polowe krotsza ale i tak dopiero o 20 wrzucilismy glosy do urny. Czy ktos wie, gdzie sprawdzic w necie jakie byly wyniki glosowania w tym konsulacie? sprawdzalem na stronie PKW i MSZ i nic nie znalazlem. Z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link
ggigus glosowales na Warszawe, wiesz szukaj np. 22.10.07, 15:02 w Wybrczej informacji o stolicy fajny nick! Odpowiedz Link
parmesan Oczekiwanie w deszczu.. 22.10.07, 23:55 Przed lokalem Wyborczym porządek mimo kapuśniaczku iście niemiecki. A w lokalu? W lokalu iście dobrze znany z skądinąd polski bałagan i bajzel. W pomieszczeniu gdzie zasiadała komisja, tłok i przepychanki. w pomieszczeniu gdzie stały kabiny i Urna również tłok (trochę mniejszy, ale zawsze tłok), Urna przepełniona, obsługa linijką upychała karty (Format A3) ponoć miano dostarczyć inną Urnę ale to tylko ponoć. Gdzie do Europy? Niema porównania do Wyborów w Niemczech, gdzie istnieje możliwość dokonania wyboru przy pomocy Listu, gdzie funkcjonuje od 18:00 już Prognoza Wyborcza i gdzie każdy ma czarne na białym komu zwyżkuje a kto traci. Odpowiedz Link
vontrubka Re: glosowales na Warszawe, wiesz szukaj np. 23.10.07, 15:35 No wiem, ale tam jest wynik podany dla wszystkich, ktorzy glosowali na warszawska liste, a mnie interesuje to jak prezentuje sie wola wyborcza osob ktore zaszczycily swoja obecnoscia obwodowa komisje w konsulacie RP w Kolonii. Pozdrawiam Odpowiedz Link
j.wedrowycz Re: glosowales na Warszawe, wiesz szukaj np. 23.10.07, 22:07 wybory2007.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/P/140000/149901_111.htm pzdr rg Odpowiedz Link
magnusg PO ma ciekawy elektorat 23.10.07, 18:35 wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1628691,news.html Odpowiedz Link
ingeboorg Re: PiS ma ciekawy elektorat 23.10.07, 20:05 Za to pis wygral z wynikiem prawie 100% w jednym z zakladow psychiatrycznych. I ten jednostkowy wybryk ludzi chorych bylabym w stanie jeszcze zrozumiec, ale fakt, ze 1/3 spoleczenstwa, 5 mln ludzi glosowalo na partie jednojajowcow nie miesci mi sie w glowie. Choc wspolpracownicy partyjni braci KK zapewniaja, ze ich wodz jest inteligentny, dowcipny, madry, to przecietnemu obserwatorowi rzuca sie w oczy przede wszystkim jego chamstwo i bezczelnosc. Wymienic jednym tchem, ze wybory wygral front od zabojcow Ks. Popieluszki po czytelnikow Gazety Wyborczej to wyjatkowe chamstwo. Odpowiedz Link
pianazludzen Re: PiS ma ciekawy elektorat 23.10.07, 20:31 haha, racja:) a tak na marginesie: to mozna bedac w szpitalu psych. glosowac? Myslalam ze jest sie wtedy ubeswlasnowolnionym. Odpowiedz Link
ingeboorg Re: PiS ma ciekawy elektorat 23.10.07, 20:40 Tylko niewielki procent pacjentow psychiatrycznych, nawet tych leczonych szpitalnie, jest ubezwlasnowoniony. Odpowiedz Link
magnusg Re: PiS ma ciekawy elektorat 23.10.07, 20:53 Za to pis wygral z wynikiem prawie 100% w jednym z zakladow psychiatrycznych. Podaj zrodlo prosze. Odpowiedz Link
ingeboorg Re: PiS ma ciekawy elektorat 23.10.07, 22:04 magnusg napisał: > Podaj zrodlo prosze. Nad losem garstki ludzi, ktorzy nie wiedza co czynia moge jedynie ubolewac, a nie podawac zrodla jej informacji. O wiele bardziej niz decyzje wyborcze dewiatow i paronoikow intryguje mnie wybor 5 mln pozostalych rodakow. Odpowiedz Link
magnusg Re: PiS ma ciekawy elektorat 23.10.07, 22:16 Jakos mnie nie zdziwilo, ze twoich bajeczek nie potrafisz udokumentowac. Odpowiedz Link
ingeboorg Re: PiS ma ciekawy elektorat 24.10.07, 21:08 Magnusg pisze: jakos nie zdziwilo mnie, ze twoich bajeczek nie potrafisz udokumentowac. ----------------------------------------------------------- Mnie rowniez nie dziwi, ze sztandarowy wyborca pis jest tak jak jego wodz nieufny, czujny, w kazdej wypowiedzi weszacy spisek. Obsesyjno- paranoiczna retoryka wodza poczynila niestety pewne spustoszenie w mozgach co trzeciego wyborcy. Odpowiedz Link
magnusg Re: PiS ma ciekawy elektorat 24.10.07, 21:21 No przykro mi, ze jak sztandarowaty wyborca PO nie lykam wszystkiego jak mlody pelikan. Odpowiedz Link
ingeboorg Re: PiS ma ciekawy elektorat 25.10.07, 22:08 magnusg napisał: > No przykro mi, ze jak sztandarowaty wyborca PO nie lykam wszystkiego > jak mlody pelikan. --------------------------------------------------------------- Za to jak standardowy wyborca pis (przypominam standard wyborcy pisu: podstarzaly mieszkaniec Polski wschodniej z wyksztalceniem zasadniczym) lykasz paranoiczna propagande swego wodza, od ktorego nauki moglby pobierac sam Joseph Goebbels. Odpowiedz Link
ingeboorg Re: PO ma ciekawy elektorat 23.10.07, 22:12 magnusg napisał: >PO wygrala w zakladach karnych. I to pomimo propagandy wodza, ze po wygranej PO wladza przejdzie w rece ZOMO! Krytyczna ocena ziobrowej polityki wsrod zainteresowanych sprawnym funkcjonowaniem wymiaru sprawiedliwosci jest w pelni sluszna. Odpowiedz Link
magnusg Re: PO ma ciekawy elektorat 23.10.07, 22:17 ZOMO bylo organizacja zbrodnicza, weic kryminalisci pewnie czuja do tej formacji gleboki respekt i szacunek.Podobnie jak do PO. Odpowiedz Link
maria421 Re: PO ma ciekawy elektorat 24.10.07, 15:25 Magnus, a tak wlasciwie, co Ty masz do PO? Nie podoba Ci sie program, Tusk, czy cos innego? Odpowiedz Link
magnusg Re: PO ma ciekawy elektorat 24.10.07, 16:11 Nie podoba mi sie mozliwy flirt z postkomunistami.Nie podobaja mi sie ataki za twarde reprezentowanie interesow Polski na arenie miedzynarodowej.Nie podabaja mi sie klamcy pokroju Schetyna, ktory calkowicie bezkarnie oklamal wyborcow co do dotacji.Nie podoba mi sie jednak przedewszystkim totalny brak zdecydowania i klarownych deklaracji programowych.W odroznieniu do wiekszosci wyborcow PO przeczytalem sobie zalozenia programowe PO-a raczej te nieliczne czastki tych zalozen, ktore byly na ich stronie.Nie wiem po tej lekturze jaka pozycje PO ma na przyklad odnosnie samorzadow zawodowych,nie wiem jaka pozycje PO ma odnosnie wspolnej polityki zagranicznej UE, czy chca kontynuowac sady 24-godzinne, czy beda wprowadzali odplaty za korzystanie z drog i autostrad, co z podatkiem katastralnym itd. Juz dzisiaj PO odkryla pierwsza niespodzianke.Skladki rentowe maja nie byc obnizone o 4% jak proponowala to Gilowska.Jakos najwidoczniej trzeba sfinansowac prezent dla najbogatszych w postaci podatku liniowego. Pierwszy cud:) Odpowiedz Link
zosiaczek25 Re: PO ma ciekawy elektorat 24.10.07, 19:10 Wiesz co. Nie dobrze juz mi sie robi, gdy slysze taki Pisdowski belkot. Komunisci, ZOMO, agenci... A wiesz, ile mnie to obchodzi? Caly guzik. Mam dwadziesciakilka lat i z komuny pamietam tyle co nic. A druga wojna swiatowa tym bardziej nie wywoluje u mnie wielkich emocji. Mnie obchodzi, co jest dzis, co bedzie jutro. I nie zamierzam idac ulica, myslec, kto tu jest agentem, a kto kiedys byl w ZOMO. Odpowiedz Link
magnusg Re: PO ma ciekawy elektorat 24.10.07, 20:49 To przykre, ze nie obchodzi cie co bylo w przeszlosci.Moze powinnas wysunac postulat,zeby wszystkie przestepstwa przedawnialy sie po 24 godzinach,zeby sie nie interesowac przeszloscia. Widac, ze jestes mlodziutka i nie dostrzegasz, ze przeszlosc ma przelozenie na terazniejszosc i przyszlosc.Bo w normalnym kraju, gdzie nie uwlaszczyla sie komunistyczna nomenklatura nie byloby mozliwe, zeby n.p.caly eksport ropy do 38-milionowego kraju odbywal sie poprzez spolke cypryjska zarejestrowana przez dwoch ukrainskich muzykow. I tak latami Polacy placili kilka groszy wiecej za litr, bo tow. z SB krecili lody.Ale ciebie to nie obchodzi, bo pewnie o tym nawet nie wiedzialas.W koncu w GW raczej krytycznie o towarzyszach nie pisano. To, ze w ministerstwie finansow mozna sobie bylo latami zalatwic ustawe zwalniajaco z opodatkowania tez cie pewnie nie obchodzi, bo nie widzialas bezposrednio jak cie ktos okrada. To,ze mlodzi ludzie nie mogli sie dostac na aplikacje prawnicze czy do innych zawodow , bo korporacje obsadzone glownie przez stara noenklature(Pan Kalwas n.p.)tez cie pewnie nie interesuje,bo moze do nich nie nalezysz,a z uslug adwokata,doradcy podatkowego,architekta czy notariusza w Polsce jeszcze nie korzystalas i nie zaplacilas kilka razy tyle co bys zaplacila gdyby istniala zdrowa konkurencja. Zyj dalej w blogim stanie nieswiadomosci.Niektorzy poprostu nie chca wiedziec. A jesli wybralas PO to odpowiedz mi prosze na te pytania, na ktore ja odpowiedzi w ich programie nie znalazlem, no bo napewno nie wybieralas w ciemno?? Odpowiedz Link
zosiaczek25 Re: PO ma ciekawy elektorat 25.10.07, 09:09 A moze poprostu nie cierpie na manie przesladowcza i z tego powodu Piss mi zwyczajnie programowo nie odpowiadal. Jak dla mnie to partia gburowatych oszolomow z kompleksami. A jak wiadomo kazdy wybiera to, z czym sie najlepiej identyfikuje. Zakladam, ze ty umoralniajac mnie masz 70lat i przezylas na swojej skorze II wojne swiatowa i komunizm. Odpowiedz Link
magnusg Re: PO ma ciekawy elektorat 25.10.07, 10:29 Watpie, czy czytalas program PiS.Programu PO pewnie tez nie czytalas. Zreszta PO jako takiego programu nie ma, o czym napisalem juz wyzej.W poniedzialek Pan Komorowski zapytany o gotowe ustawy PO, ktore ta bedzie chciala zrealizowac najpierw zamilkl.Najwieksza partia opozycyjna przez 2 lata nie przygotowala ani jednego gotowego projektu ustawy-degrengolada. W krytykowaniu Pan Komorowski byl super-tylko nie potrafil z kolesiami nic konstruktywnego zapisac na kartkach papieru. Komunizm przezylem jako dziecko,II WS nie-ale w przeciwienstwie do ciebie jestem swiadomy ich skutkow i oddzialywan na terazniejszosc. Odpowiedz Link
maria421 Re: PO ma ciekawy elektorat 24.10.07, 23:14 magnusg napisał: > Nie podoba mi sie mozliwy flirt z postkomunistami. A podobala Ci sie koalicja z Lepperem? Nie podobaja mi > sie ataki za twarde reprezentowanie interesow Polski na arenie > miedzynarodowej. Momencik, w slawnej "sprawie pierwiastka" nie bylo specjalnych sprzeciwow PO, a haslo "Nicea albo smierc" tez nie rzucil PiS. Zreszta nie myl "twardego reprezentowania interesow POlski" ze zwykla hucpa, amatorszczyzna dyplomatyczna i kupczeniem polska martyrologia. Nie podabaja mi sie klamcy pokroju Schetyna, ktory > calkowicie bezkarnie oklamal wyborcow co do dotacji. Jaroslaw Kaczynski tez obiecywal, ze Marcinkiewicz bedzie premierem przez cala kadencja. Nie podoba mi > sie jednak przedewszystkim totalny brak zdecydowania i klarownych > deklaracji programowych. Tak, tak. A PiS mial zdecydowanie klarowny program- wykonczyc "Uklad". W odroznieniu do wiekszosci wyborcow PO > przeczytalem sobie zalozenia programowe PO-a raczej te nieliczne > czastki tych zalozen, ktore byly na ich stronie.Nie wiem po tej > lekturze jaka pozycje PO ma na przyklad odnosnie samorzadow > zawodowych,nie wiem jaka pozycje PO ma odnosnie wspolnej polityki > zagranicznej UE, czy chca kontynuowac sady 24-godzinne, czy beda > wprowadzali odplaty za korzystanie z drog i autostrad, co z > podatkiem katastralnym itd. > Juz dzisiaj PO odkryla pierwsza niespodzianke.Skladki rentowe maja > nie byc obnizone o 4% jak proponowala to Gilowska.Jakos > najwidoczniej trzeba sfinansowac prezent dla najbogatszych w postaci > podatku liniowego. > Pierwszy cud:) Ja sie cudow nie spodziewam. Chcialabym tylko troche normalnosci. Odpowiedz Link
magnusg Napewno o taka normalnosc ci chodzilo 25.10.07, 10:39 "Policja Finansowa ma mieć znacznie szersze uprawnienia niż CBA. Tak jak dotychczas biuro antykorupcyjne będzie zakładać podsłuchy, stosować prowokacje i używać agentów pod przykryciem. Oprócz tego uzyska nowe możliwości. Chodzi o stały i bezpośredni dostęp do wszelkich informacji podatkowych, finansowych i celnych o obywatelach i firmach. Na przykład będzie bezpośrednio powiadamiana o każdym przelewie bankowym powyżej 10 tysięcy euro." Jak PIS chcial dostep do danych ZUS to byl lament o totalitaryzmie i koncu demokracji-teraz PO bedzie przeswietlala obywatela 5 razy dokladniej.Mam niezly ubaw z nawinosci wyborcow PO. Policja finansowa,platne studia,stop obnizce skladki rentowej-same cuda:)))) Odpowiedz Link
maria421 Re: Napewno o taka normalnosc ci chodzilo 25.10.07, 10:57 magnusg napisał: > "Policja Finansowa ma mieć znacznie szersze uprawnienia niż CBA. Tak > jak dotychczas biuro antykorupcyjne będzie zakładać podsłuchy, > stosować prowokacje i używać agentów pod przykryciem. Oprócz tego > uzyska nowe możliwości. Chodzi o stały i bezpośredni dostęp do > wszelkich informacji podatkowych, finansowych i celnych o > obywatelach i firmach. Na przykład będzie bezpośrednio powiadamiana > o każdym przelewie bankowym powyżej 10 tysięcy euro." Czyli podobnie jak w Niemczech gdzie mamy Kontenabrufverfahren oraz prawo dotyczace prania pieniedzy. > Jak PIS chcial dostep do danych ZUS to byl lament o totalitaryzmie i > koncu demokracji-teraz PO bedzie przeswietlala obywatela 5 razy > dokladniej.Mam niezly ubaw z nawinosci wyborcow PO. > Policja finansowa,platne studia,stop obnizce skladki rentowej-same > cuda:)))) Te cuda sa bardziej realne, niz cud "rewolucji moralnej" poprzedniej koalicji. Odpowiedz Link
polaola A tak sie pisiaki chwalily 24.10.07, 12:10 ze i swoich tez zamykaja. Ale z tego co widac to sama opozycja w kiciu !!! Odpowiedz Link
magnusg Re: A tak sie pisiaki chwalily 24.10.07, 14:47 Rozumiem, ze sympatyzujesz z ta opozycja??Czesto odwiedzasz swoich w kiciu?? Odpowiedz Link
polaola Respekt !!! dla wyborcow w Londynie. 24.10.07, 12:05 Zobaczcie film: www.alert24.pl/alert24/1,84880,4605967.html Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Respekt !!! dla wyborcow w Londynie. 25.10.07, 22:14 gazeta pisze ze to anglik nakrecil dilm, a "anglik" mowi w filmie, ze wlasnie zaglosowal. nie zeby to mialo jakies znaczenie, ale nie lubie dziennikarskiej niezetelnosci, to tak w ramach upierdliwego czepiania sie. a dla polakow w londynie faktycznie respect :) Odpowiedz Link