berlinka2 14.03.08, 15:08 Czy może ktos wie, czy jest jakas kara jak sie nie zlozy wniosku o wymiane dowodu do konca marca w Polsce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nana_c Re: dowod osobisty 14.03.08, 17:15 "Kara" jest fakt nieposiadania waznego dokumentu, który jest przydatny w wielu sytuacjach zyciowych ;-) Odpowiedz Link
ggigus Re: dowod osobisty 14.03.08, 17:48 hehe kara jest np. niewydawanie listu poleconego na stary dokument bez dowodu to w Pl jak bez reki:)) a najlepiej miec zawsze ze soba i dowod i odpis aktu urodzenia Odpowiedz Link
berlinka2 Re: dowod osobisty 15.03.08, 08:49 Dziekuję wszystkim serdecznie, cos mi sie obiło o uszy, że jest jakaś kara finansowa...hm plotki...pozdrawiam i miłego dnia. Odpowiedz Link
nana_c Re: dowod osobisty 14.03.08, 18:03 Dzieki za potwierdzenie prawidlowosci mojego postu, gigusiu ;-) Odpowiedz Link
ggigus droga nano_c 14.03.08, 18:05 moj nick to ggigus i prosze uprzejmie o nieodmienianie go. A takie mam doswiadczenia z zyciem ze starym dowodem i bez aktu urodzenia. Odpowiedz Link
nana_c Re: droga nano_c 14.03.08, 18:27 ... a mój nick to nana_c, nie nanO-c ?!?! Depnal ci ktos na krawat, czy co? Bo rejestruje mala agresje z twojej strony... nie tylko w tym watku :-( Odpowiedz Link
ggigus nano_c to wolacz 14.03.08, 18:33 a wolacz t forma grzecznosciowa, wiec Twoje uwagi o mojej agresji rozmijaja sie z prawda nie zwrocilam Ci uwagi agresywnie, racz zauwazyc sa w jez. polskim slowa odmienne i nieodmienne, choc jezykoznawcy staraja sie, zeby tych ostatnich bylo jak najmniej Odpowiedz Link
nana_c Re: dowod osobisty 14.03.08, 21:11 Nic innego, jak deklinacji uzylam, gigusiu ;-P Odpowiedz Link
dupa.mamuta Re: dowod osobisty 14.03.08, 21:17 Droga nanO, uwazaj co piszesz, bo to zakrawa na obsesje i fobie na punkcie ggigus(ia) [ze tak pozwole sobie uzyc deklinacji :)] Odpowiedz Link
ggigus Re: dowod osobisty 14.03.08, 21:47 tyle ze moj nick to ggigus z s jak sliwka ale mile, ze nie piszesz juz o mojej rzekomej agresji zawsze jakis postep!! Odpowiedz Link
ggigus errata!!! to NIE giggus z s 14.03.08, 21:55 jak sliwka przepraszam, zjadlam wyjatkowo wazne nie Odpowiedz Link
nana_c Re: errata!!! to NIE giggus z s 14.03.08, 23:17 Nie wiem, co zjadlas, ale zachowujesz sie, jakbys okres dostala?! :-))) Odpowiedz Link
ggigus hm 14.03.08, 23:23 czy naprawde kazda wymiana zdan i kazda uwaga na temat, zeby nie bawic sie moim nickiem, musi sie konczyc w taki malo przyjemny sposob? czy naprawde tak trudno jest zaakceptowac czyjas prosbe o niebawienie sie nickiem tej osoby? czy to naprawde az tak wysokie wymaganie? wynika ze tak hm... Odpowiedz Link
fan.club Re: hm 15.03.08, 00:20 Może Twój nick powinien brzmie "ggigus bez odmiany"? Tylko stali bywalcy forum wiedzą o tym, że nie uznajesz odmiany swego nicka. Inni nie mogą o tym wiedzieć i odmieniają. Czy zrozumienie tego jest aż takim wysokim wymaganiem? Odpowiedz Link
ggigus nie chodzi o stalych bywalcow 15.03.08, 00:30 a o reakcje na moja prosbe zreszta sa tu tez nieprzemakalni bywalcy, w dodatku stali, no jak ze stali, o ktorej pisales ale to chyba serce zreszta to nie jest problem, ze ja czegos nie uznaje, a to, ze o cos rosze, w dodatku prosze UPRZEJMIE, jak widac w poscie wyzej pmoze powinienes jednak czytac moje posty, to bedziesz pisal, ze czegos nie uznaje nie, nie uwazam, ze zrozumienie dla czyichs prosb to zbyt wysokie wymaganie a swoja droga to smieszne, ze jedna prosba, dosc prosta, wymaga tylu postow, tyle glosow i tyle slow Odpowiedz Link
fan.club O Boże, coś Polskę... 15.03.08, 00:42 Przecież ja mówię o forumowiczach, którzy nie wiedzą o Twojej prośbie i najnormalniej w świecie stosują odmianę. Kto tu nie czyta??? Dobranoc. Odpowiedz Link
ggigus a ja przeciez 15.03.08, 00:47 UPRZEJMIE prosze o nieodmieniania nicka jak ktos jest nieswiadomy, to prosba nie jest niczym strasznym a ile nickow nie reaguje, normalnie stal i ile postow powstaje z jednej prosby? i w jak wysokie tony uderzasz, a to tylko jedna banalna prosba, nic wiecej PS: Ty nie czytasz, bo piszesz, ze ja czegos nie uznaje. a ja tylko uprzejmie prosze, nic wiecej Odpowiedz Link
nana_c Re: a ja przeciez 15.03.08, 02:42 Blogoslawieni, którzy prosili, albowiem oni beda wysluchani... gig. Na serio nie wiedzialam, ze masz takie schizy na punkcie nicka ;-) Odpowiedz Link
jecki.p alternatywny nick 15.03.08, 10:52 gigulki to Dirndlkuh... Ich werd' verfogt von einer Dirndlkuh, kaum sag' ich ein Wort, schon kommt ein "Muuuuuuuh"... :-)) j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Ja pochodzę z Monachuma! 15.03.08, 12:36 jecki.p napisał: > gigulki to Dirndlkuh... > > Ich werd' verfogt von einer Dirndlkuh, > kaum sag' ich ein Wort, schon kommt ein "Muuuuuuuh"... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wird nun Dirndlkuh, nach der polnischen Grammatik gebeugt (7 Fälle) oder nach der deutschen Grammatik gebeugt ( 4 Casus) PS Wie beugt man Monachium ? Bei W-wa habe ich keine Probleme!!! Ich schlage vor Ja mieszkam w Monachumie! Ja pochodzę z Monachuma! Odpowiedz Link
nana_c Re: Ja pochodzę z Monachuma! 15.03.08, 17:34 Fajnie, juz zawsze chcialam zwiedzic Monachuma ;-) Moze wybiore sie z gigiem. Odpowiedz Link
agnesia82 Re: wracajac do tematu watku... 20.03.08, 21:41 www.londynkg.polemb.net/index.php?document=109 Odpowiedz Link
dee.angel Re: wracajac do tematu watku... 25.03.08, 15:42 A ja sie zastanawiam kto decyduje o tym czy ja przebywam za granica stale czy czasowo? Mam meldunek w Polsce, w Szwajcarii i w Austrii, a zaraz bede miec w DE. I co? Gdzie jestem na stale? Nie zamierzam wracac do kraju ale kto wie? Ciekawe czy wsadza mnie wtedy do pudla jak bede chciala wymienic dowod w Polsce... :-) Odpowiedz Link
szpulkaa Re: wracajac do tematu watku... 25.03.08, 17:04 Wątek rozbudowany, a info na temat mało... Info z tej strony: www.mswia.gov.pl/portal/pl/432/4935/Sankcje_za_niedopelnienie_obowiazku_wymiany_dowodu_osobistego.html "Odnosząc się do kwestii rodzaju kary, jaką zagrożone jest wykroczenie polegające na uchylaniu się od wymiany dowodu osobistego, informacje te reguluje art. 55 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tj. Dz. U. z 2006 r., nr 139, poz. 993 z późn. zm.), zgodnie z którym kto uchyla się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego podlega karze ograniczenia wolności do jednego miesiąca albo karze grzywny." dee.angel, możesz być zameldowana w ilu krajach chcesz, byle w każdym w jednym miejscu;) A jak będziesz chciała wymienić dowód po kwietniu to... hmmm... mogą Cie wsadzić do pudła;))) Ale... MSWiA deklaruje, że nie zamierza ścigać tych, co nie wymienili dowodów... wystarczy, że te osoby nie będą mogły załatwić żadnej urzędowej sprawy;) Odpowiedz Link
konrad-walenrod Zna ktoś odpowiednik niemiecki? 25.03.08, 17:19 szpulkaa napisała: zgodnie z którym kto uchyla się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego podlega karze ograniczenia wolności do jednego miesiąca albo karze grzywny." ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zna ktoś odpowiednik niemiecki? Bo mój Personalausweis jest od ca. 10 - 15 lat nieważny. Reisepass mam aktualny. Odpowiedz Link
nana_c Re: Zna ktoś odpowiednik niemiecki?Znam. 25.03.08, 17:46 Pare wyciagów z püaragrafów: Rechtsgrundlagen [Bearbeiten] In Deutschland sind das Gesetz über Personalausweise und die landesrechtlichen Ausführungsgesetze einschlägig. Deutsche Staatsangehörige mit Vollendung des 16. Lebensjahrs müssen entweder einen gültigen Personalausweis oder einen gültigen Reisepass (Ausweispflicht) besitzen. Eine Mitführungspflicht besteht nur in seltenen Ausnahmen (z. B. beim Führen bestimmter Waffen). Das Lichtbild unterliegt bestimmten Vorgaben (→ Passbild). Czyli wsio równo, czy masz Ausweis, czy Pass :-D Ungültige Personalausweise können in einigen Bundesländern von der Polizei beschlagnahmt werden. No to nie daj sie z tym niewaznym zlapac, bo po pamiatce ;-) Nachweis deutscher Staatsangehörigkeit [Bearbeiten] Der Personalausweis oder der deutsche Reisepass sind kein Nachweis über den Besitz der deutschen Staatsangehörigkeit. Sie begründen lediglich die Vermutung, dass der Ausweisinhaber die deutsche Staatsangehörigkeit besitzt. No popatrz sie, a jua myslalam, ze jest to jednoznacznie- widac czlek do konca zycia sie uczy ;-) Gerüchte und Legenden [Bearbeiten] * Oft wird die Meinung vertreten, dass der Besitz eines Personalausweises oder sein Mitführen unbedingt erforderlich seien. Es gilt jedoch lediglich die Ausweispflicht, der Besitz eines gültigen Ausweises – dies kann ein Reisepass oder ein Personalausweis sein. Czyli Reisepass wystarczy, aby sie wylegitymowac. Die Ausstellungsgebühr beträgt 8 Euro, bei Namensänderung 13 Euro. I to jest wlasnie powód, dlaczego nie mam Passu, lecz tylko Ausweis. Po prostu, taniej przy wystawianiu dokumentu :-D Odpowiedz Link
konrad-walenrod Czyli wsio równo 25.03.08, 18:01 nana_c napisała: Czyli wsio równo, czy masz Ausweis, czy Pass :-D ×××× Bardzo dziękuję! A więc jeszcze nie wpadłem w konflikt z prawem. Odpowiedz Link
nana_c Re: Czyli wsio równo 25.03.08, 18:16 :-))) ale jesli skonczy ci sie waznosc paszportu, polecam wyrobienie dowodu, który jest mniej wiecej 10x tanszy :-O No chyba ze naokolo do Hameryki latasz- wtedy faktycznie potrzebujesz tego passu :-) Odpowiedz Link
konrad-walenrod Blümchen von unten.... 25.03.08, 18:54 nana_c napisała: > :-))) ale jesli skonczy ci sie waznosc paszportu, ~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wenn der Pass seine Gültigkeit verliert, denn rieche ich die Blümchen von unten.... Odpowiedz Link
kolonistka Re: Blümchen von unten.... 26.03.08, 08:40 konrad-walenrod napisała: > nana_c napisała: > > > :-))) ale jesli skonczy ci sie waznosc paszportu, > ~~~~~~~~~~~~~~~~~ > Wenn der Pass seine Gültigkeit verliert, denn rieche ich die Blümchen von unten > .... > czyzbys byla w posiadaniu paszportu nansenowskiego? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Blümchen von unten.... 26.03.08, 10:50 kolonistka napisała: > czyzbys byla w posiadaniu paszportu nansenowskiego? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link
dee.angel Re: wracajac do tematu watku... 25.03.08, 21:23 szpulkaa napisała: > Ale... MSWiA deklaruje, że nie zamierza ścigać tych, co nie wymienili dowodów.. > . > wystarczy, że te osoby nie będą mogły załatwić żadnej urzędowej sprawy;) - Odpowiedz Link
ggigus paazport z natury rzeczy 25.03.08, 23:01 sluzy do udowodnienia tozsamosci osoby za granica kraju ale de facto dokument ze zdjeciem, danymi jak data urodzenia i nazwisko powinny byc honorowane w paszporcie nie ma adresu i o to sie czepiaja powinien byc adres w akcie urodzenia, bez aktu urodzenia w Pl jak bez reki no ehm prawie:)) Odpowiedz Link
dee.angel Re: paazport z natury rzeczy 26.03.08, 12:46 O ile wiem, w nowym dowodzie tez nie ma adresu, ale moze sie myle? Odpowiedz Link
ggigus mylisz sie 26.03.08, 13:43 jest adres i o to chodzi, ze kiedy sie zclowiek przeprowadza, potrzebuje nowy dowod, i ehm nowy akt urodzenia:)) Odpowiedz Link
kasiak37 Re: mylisz sie 26.03.08, 20:45 faktycznie jezeli sie czlowiek przeprowadza potrzebuje w ciagu 2 tygodni zlozyc wniosek o wydanie nowego dowodu ale absolutnie nie potrzebuje nowego aktu urodzenia bo tam miejsce urodzenia ZAWSZE bedzie to samo. Odpowiedz Link
ggigus Re: mylisz sie 26.03.08, 20:50 hehe jesli sie przeprowadza w obrebie tej samej gminy, czy miasta, to tak ale jesli nie daj boze zmieni miasto... to musi nowemu urzedowi udowadniac swoja osobowosc (?? a moze cos innego?) malo tego, czlowiek rozwiedziony musi w przypadku przeprowadzki do innego miasta zlozyc akt slubu z adnotacja o rozwodzie, rzecz jasna ilez taniej byloby, gdybysmy wszyscy zapylali z aktem urodzenia i zdjeciem np. albo legitka sluzbowa, aktem i paszportem Odpowiedz Link
kasiak37 Re: mylisz sie 26.03.08, 21:42 swoja osobowosc udowodni na podstawie starego dowodu osobistego i do tego zaswiadczenie z ewidencji ludnosci o stalym zameldowaniu w tymze miescie. Odpowiedz Link
ggigus Re: mylisz sie 26.03.08, 21:47 kasiu kochana, robilam ostatnio w dowodach, ze sie tak wyraze i przebywalam z dwoma osobami, ktore ten problem mialy, to bylo na gwalt, wiec w necie szukalismy telefonu do USC, bo sie wszyscy tak glupio rodzilismy, kazde w innym miescie ja mialam nowy dowod, po raz 1. wiec milcze, ale moja mama i siostra mialy pecha sie przeprowadzic, jedna do drugiego miasta, i byla jazda a jak czytam na wiki, w De sa naklelji na dowod na miejsce z adresem fajny pomysl Odpowiedz Link
kasiak37 Re: mylisz sie 26.03.08, 21:58 to jakies wyjatkowo upierdliwe baby tam byly:) Odpowiedz Link
ggigus oj, byly, byly 26.03.08, 22:00 chociaz wg mnie najlepsze bylo z rozwodem w starym dowodzie byl rozwod i mimo to trzeba bylo akt slubu i nie jak kiedys, orzeczenie sadu, ale ten akt z adnotacja ufff! dlatego obywatel powinien przysobie miec zawsze: akt urodzenia,akt slubu, ew. orzeczenie sadu o rozwodzie, uzupelniony akt slubu, ze 2 legitki sluzbowe, stary dowod, paszport, no i nowy dowod bez tego ostatniego jak bez reki! aha i ze trzy zdjecia legitymacyjne Odpowiedz Link
jecki.p gigulko, na Ojca Dyrektora, 20.03.08, 21:52 jeszcze SIEM forumowa poetkOM zostaniesz !!! j. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: dowod osobisty 26.03.08, 20:36 www.eprawnik24.pl/brak_dowodu_osobistego,pytania,8,28,127.html Art. 55. Kto: 1) uchyla sie od obowiazku posiadania lub wymiany dowodu osobistego, 2) zatrzymuje cudzy dowód osobisty, 3) nie zwraca dowodu osobistego w razie utraty obywatelstwa polskiego, 4) nie zawiadamia o znalezieniu dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 2, 5) nie zwraca znalezionego dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 3, podlega karze ograniczenia wolnosci do 1 miesieca albo karze grzywny. W praktyce, jesli nie pracujesz i sie uczysz, a okres przez jaki nie wyrobiles dowodu to pare miesiecy to konczy sie na grzywnie w granicach 50-100 zl.W innym wypadku kara grzywny moze byc wyzsza. Odpowiedz Link