Dodaj do ulubionych

LENI RIEFENSTAHL IST TOT

09.09.03, 17:54
Jakbyscie jeszcze nie slyszeli i czytali...swego czasu sie nia dosyc intensywnie zajmowealam wiec podrzucam link

www.spiegel.de/kultur/kino/0,1518,264952,00.html
Obserwuj wątek
    • sabba Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 10.09.03, 10:00
      Wczoraj wieczorem a raczej w nocy ogladalam reportaz o Leni, nie wiem na jakim programie. Po jej drogach oprowadzal ja R. Messner. Ciekawe aczkolwiek dosyc jednostronne spojrzenie na ta kobiete, niestety zasnelam wiec nie wiem czy cos ciekawego potem powiedzieli na temat jej pozycji jako rezyserki Hitlera.
      NIc o niej nie wiece czy nie macie ochoty dyskutowac?:)))
      • alicya Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 10.09.03, 16:27
        Ja kilkakrotnie ogladalam o nie reportaze i zawsze przeszkadzalo mi to, iz ta
        kobieta zupelnie nie poczuwala sie do winy. A dla mnie jest ewidentne, iz swoja
        praca wspomagala rezym hitlerowski. Dlatego moja ocena tej postaci jest raczej
        jednoznacznie negatywna. A Twoja?
        • sabba Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 10.09.03, 20:15
          Jak juz na innym forum napomknelam, trzeba by zdefiniowac kto to jest Wielki Artysta. Jesli to taki ktory za swoja idea idzie do celu nie zwazajac na srodki no to Leni na pewno jedna z takich byla. Jej sztuke ocenia sie przez pryzmat ideologii bo nikt nie moze uwierzyc ze ona NAPRAWDE byla nieswiadoma, ze jej filmy przyczynila sie do propagandy systemu. A jak byl z Romami grajacymi jako statyscie w jednym z jej filmow tego nie wie nikt. Oczywiscie ona zaprzeczala ze jakoby nie obchodzil jej ich los.
          Piszesz ze Twoja ocena jest "raczej jednoznacznie negatywna" wiec jednak wmnioskuje ze nie do konca jestes pewna. Ja tez nie. Nie wiem czy pownnam ja potepiac za to co popierala. Jej sposob przedstawiania natury byl specyficzny i pechowy bo akurat zgadzal sie z ideo nazizmu: fasfcynowala ja sila, nieprzebrana moc i piekno samo w sobie. Jak sie przyjrzec jej fotografiom Nuba tez ten motyw sie przewija: silne muskularne czarne ciala na tle nieokielznanej przyrody. A jej film o olimpiadzie? Znow kult ciala bardzo interesujaco przedstawiony. Ten film ogladalam z przyjemnoscia choc jest to po prostu sprawodzanie sportowe krtore normalnie nie wywoluja u mnie cienia zainteresowania o ile nie biora w nich udzial poszczegolne konkretne nacje.
          MOze przeczytaj jej biografie, zaznajom sie z nia z innej strony, ja dzieki temu dowiedzialam sie calego tla o niej. A warto, bo kobieta ciekawe zycie miala. Nawet jesli przez wiekszosc potepiona.
    • sabba Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 10.09.03, 20:22
      Jakby kto chcial poszperac to w neci o Leni duzo znajdzie. Ale nie wstyko ma rece i nogi.

www.ruhr-uni-bochum.de/riefenstahl/home.shtml
      • alicya Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 11.09.03, 10:44
        Wiesz, mnie ta postac jednak odpycha. Zawsze trzeba najpierw byc czlowiekiem a
        dopiero potem artysta. Zreszta to nie tylko dotyczy tego przypadku. Pozdrawiam
        • sabba Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 11.09.03, 11:20
          To zupelnie zrozumiale. Pozdrawiam tez
    • toj.ka Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 12.09.03, 09:45
      a moze ona po prostu konsekwentna byla? w okresie gdy krecila swe filmy
      propagandowe- NIKT nie protestowal.
      po wojnie- nagle wszscy sie zrobili anty...
      a ona po prostu uczciwa byla...
      • jan.kran Re: LENI RIEFENSTAHL IST TOT 14.09.03, 14:33
        Napisalam na innym forum tak o Niej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14420&w=7882621&a=7958880

Kran
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka