znana.jako.ggigus 05.01.09, 21:30 Nawoluja u mnie do zmiany taryfy pradu. Czy to sie oplaca? Odkad polikwidowalam stand-by, i tak place mniej, ale..? Macie jakies doswiadczenia, siostry i bracia w emigracji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: prad 06.01.09, 10:24 tak, mam doswiadczenie: wszyscy ci ktorzy reklamuja swoje niskie ceny, predzej czy pozniej wyrownaja do szeregu i beda tak samo drodzy. Ja tylko raz skusilam sie na porownanie: wzielam moj rachunek roczny i poszlam na poczte gdzie mi porownali ile bym oszczedzila przy moim rocznym zuzyciu pradu. Wyszlo na to, ze nic bym nie oszczedzila. Odpowiedz Link
martabg Re: prad 06.01.09, 12:24 Nie wiem, co ile mozna zmieniać dostawców, niektórzy mają gwarancje ceny na pare lat... www.tarifvergleich.de/energievergleiche/ W moim wypadku mogłabym zaoszczędzić do 100E, ale co dalej, jak się skończą preferencyjne warunki?... Ogólnie jestem mocno "rozczarowana" moim rachunkiem za prąd... Jeszcze rok temu dostaliśmy zwrot pieniązkow, w tym roku , przy takim samym zużycie, musimy dopłacić 110... Odpowiedz Link
noie Re: prad 06.01.09, 16:18 marta ...te 100 to nic w porowaniu co ja place,a i tak zimno u nas :- ( ...szkoda gadac ...poprostu szkoda gadac .... Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus likwiduj wsz. stand by 13.01.09, 21:30 urządzenia, tzn. wyłączaj je na noc, ładowarki nie włączaj na całą noc, ale na określony czas, gaś światło, kiedy wychodzisz pow. 5 min. Mnie pomogło, rachunki są niższe. Odpowiedz Link
martabg Re: likwiduj wsz. stand by 13.01.09, 22:28 Mam już wszędzie listwy do wyłączania sprzętów, w pomieszczeniach gdzie jesteśmydłużej energooszczędne żarówki... Nic nie da, prąd zdrożał po prosu... Odpowiedz Link
caysee Re: prad 06.01.09, 20:27 U nas Entega wyslala nam list, ze zmieniajac taryfe bedziemy placic ok. 40€ mniej rocznie. Maz sie zainteresowal, ale wczesniej to dokladnie policzyl... okazalo sie, ze z nowa taryfa wyszlo by ok. 10€ DROZEJ! Dlatego zanim zmienisz taryfe - naprawde to sobie przelicz... Odpowiedz Link
leziox Re: prad 07.01.09, 11:16 Zostawilem starego operatora,zmienilem zarowki na energooszczedne,stara lodowke i pralke na nowa,wylaczam stand by.I bylo tak jak u poprzednika-w zeszlym roku zwrocili ponad 100 Euro,w tym roku musialem juz doplacic-60 eurasow.Ceny ida w gore,dostawcy energii robia z nami co chca. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus tak samo zrobilam i miałaś 13.01.09, 21:28 rację - wychoi drożej. Nie zmieniam. Odpowiedz Link
mama1dawidka Re: prad he 8 euro 07.01.09, 11:56 tak sasiad przeszedł do innej firmy i powiedział ze anie za to załatwianie sie nie opłacalo zaoszczedził na rok az 8 euro:) Odpowiedz Link