elch8 26.04.09, 14:06 czy wy tez placicie kirchnsteuer i nie macie prawa dzisiaj glosowac?? absurd goni absurd. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobiasz Re: Pro Reli 27.04.09, 10:36 elch8 napisała: > czy wy tez placicie kirchnsteuer i nie macie prawa dzisiaj glosowac?? Nie płacimy. > absurd > goni absurd. Religia to absurd. Odpowiedz Link
elch8 Re: Pro Reli 27.04.09, 13:58 dobiasz napisał: > Religia to absurd. no to prawda, ja po tej akcji i bezsensownym zmarnowaniu tylu pieniedzy i slaniu mi z mojego kosciola listow (za moje pieniadze) z prosba o poparcie (a wcale nie mialam prawa glosowac) postanowilam w koncu ich opuscic. podobno od stycznia koscioly drastycznie traca swoich wiernych w Berlinie... Odpowiedz Link
dobiasz Re: Pro Reli 28.04.09, 22:47 elch8 napisała: > dobiasz napisał: > > Religia to absurd. > > no to prawda, ja po tej akcji i bezsensownym zmarnowaniu tylu > pieniedzy i slaniu mi z mojego kosciola listow (za moje pieniadze) z > prosba o poparcie (a wcale nie mialam prawa glosowac) postanowilam w > koncu ich opuscic. podobno od stycznia koscioly drastycznie traca > swoich wiernych w Berlinie... Tracą drastycznie od jakichś pięćdziesięciu lat. Odpowiedz Link
camel_3d Re: Pro Reli 27.04.09, 14:30 > czy wy tez placicie kirchnsteuer i nie macie prawa dzisiaj glosowac?? absurd > goni absurd. tak, niestety zastanawiem sie czemu nie mailem prawa glosowc.. ale ja i tak bym glosowal na NIE. Bo uwazam, ze etyka obowiazuje wszystkich. Szczegolnei tych, ktorzy mysla, ze ich to nie dotyczy bo pochodza..z np...) Odpowiedz Link
katha71 Re: Pro Reli 04.05.09, 15:12 No bo prawo wyboru maja tylko dorosli Niemcy, gdy chodzi o rzady federalne lub landowe. A wypadku glosowania ProReli byla tez ta specyfika, ze wynik glosowania (gdyby min. 25% wyborcow berlinskich i jedoczesnie wiekszosc glosujacy, a wiec okolo 612.000 osob) zagosowalo JA (czyli przyjeli propozycje zwiazku ProReli), to ta decyzja mialaby moc ustawy landowej, zmieniajac przy tym obowiazujaca ustawe o szkolnictwie (w Niemczech szkolnictwo jest sprawa konktretnego landu). NO ale ustawa zostla jaka jest, t.j. obowiazek nauki etiki do klasy 7. do 10. (religia jak to chce, od klasy pierwszej). Ja osobiscie poswiecilam wiele czasu, roznoszac ulutki i dyskutujac z ludzmi, i jest b. z wyniku zadowolona. cze k. Odpowiedz Link