Dodaj do ulubionych

POTRACENIE SWIAD.PIEL?

09.04.13, 16:59
może ktoś mi powie jak to jest: bo ja oczywiście dostałam dwie rozne odp w MOPS.

syn miał orzeczenie do 31.03, a corcia ma do 31.17-na oboje miałam pkt 7 i 8 na tak. w marcu zadzw MOPS i pytałam co mogę zrobić, żeby nie stracic ciaglosci świadczenia (lat pracy). powiedzieli ze w kwietniu bez problemu moge przenieść swiadczenie na corcie (wcześniej nie można zlozyc wniosku, dopiero w kwietniu, bo do końca marca mam swiadczenie na syna) i na nia pobierac do końca lipca. w tym czasie tez wyjasni się sprawa ponownego orzeczenia syna.
no i dziś poszlam do MOPS z wnioskiem o swiadczenie, a pan mi mowi, ze będę miała potracone swiadczenie o... 9 dni! to jak to w końcu jest? to czemu nie chcieli mi przyjąć wniosku w marcu, tylko kazali do kwietnia, bo liczy się miesiąc zlozenia wniosku. będę stratna ok 200 zl!
może ktoś cos wie?
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: POTRACENIE SWIAD.PIEL? 09.04.13, 18:22
      mi też pozwalają składać dokumenty dopiero po zakończeniu ważności poprzedniego orzeczenia. Nie wolno nawet dzień wcześniej. Potem po około trzech miesiącach (lub 5 jak się muszę odwołać do wojewódzkiej) przynoszę nowe orzeczenie (tyle trwa to z winy komisji) i wypłacają mi WSZYSTKO wstecz za trzy miesiące.
    • eszmeraldka Re: POTRACENIE SWIAD.PIEL? 09.04.13, 21:17
      Nie wiem, jak ze świadczeniem, ale na logikę powinno być tak samo - gdy składałam wniosek o zasiłek pielęgnacyjny i dodatek do rodzinnego, tak się złożyło, że było to ostatniego dnia miesiąca - dostałam za cały miesiąc.
      chyba że chodzi tu o czas wnioskowania - ja to robiłam bezpośrednio po komisji, ty jednak sporo później..
    • ojciec.karmiacy Re: POTRACENIE SWIAD.PIEL? 10.04.13, 19:07
      Mi powiedziano jedynie, że muszę się zmieścić w 3 miesiącach żeby mieć ciągłość i rzeczywiście te trzy miesiące wstecz wyrównali świadczenie ponieważ zdążyłem. Tyle, że u nas nie MOPS, a urząd gminy to robi (dział świadczeń rodzinnych).
      • halogen75 Re: POTRACENIE SWIAD.PIEL? 10.04.13, 19:11
        Ja pierniczę, ale zachodu z tymi świadczeniami:/ Jak pomyślę, że kiedyś mnie to czeka...już mam gęsią skórkę:(
        • monisia900 Re: POTRACENIE SWIAD.PIEL? 10.04.13, 19:56
          dziś zazadalam ustawy która mowi o tym, ze mozna potracac swiadczenie-oczywiscie nie dali, bo jej nie ma. no i tym samym wywnioskowałam (mam nadzieje ze trafnie), ze potracac nie mogą.

ale caly czas mnie zadziwia kompetencja urzednikow z mojego MOPS. pracuje po kilkanaście lat, a wiedzy mniej niż w glowie u wróbelka. a za biurkiem udaja wszechwiedzacyh i patrza na człowieka z góry. no ale praca tam to przechodzi z ojca na syna, z matki na corke, z ciotki na bratanka itd... nikt nie patrzy co delikwent umie, a później człowiek tylko się wkurza jak tam pojdzie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka