veroniqq
03.02.14, 14:38
Pisałam w poprzednim wątku - staram się o SUO dla synka ze stwierdzonym spektrum F.84.0.
Dziś donosiłam dokumenty i niestety Panie chyba błędnie interpretują finansowanie SUO. Powołały się na Uchwałę Rady Miasta Krakowa co do sposobu przyznawania obliczania kryterium dochodowego dla ustalenia odpłatności za SUO.
Z tego co czytam w informatorze z Synapsis OPS często myli/utożsamia SUO na pięlęgnację osób starszych realizowanych jako zadania własne (i finansowane z budżetu gminy) z SUO dla osób za zab. psychicznymi realizowanymi jako zadania zlecone (a finansowane z budżetu państwa).
W związku z tym mam pytania:
1. czy SUO dla dzieci z diagnozą autyzmu i orzeczoną niepełnosprawnością - są to SUO dla osób z zaburzeniami psychicznymi?
2. czy kwotę dochodu ustala się dla SUO w tym wypadku dla osoby samotnej czy dla rodziny? Czyli wg najnowszego Rozp. Rady ministrów z dn. 17.07.2012 r. - 542 zł czy 456 zł ?
I znowu z info Synapsis wynika cyt. "że OPS dokonuje często dokonuje błędnego (niższego a więc niekorzystnego)ustalenia wysokości kryterium dochodowego przy obliczeniu płatności za SUO w wysokości 351 zł zamiast 477 zł " (to wg starszego rozp. Ministra Finansów).
3. czy prawidłowe jest wliczanie jako dochód kwoty którą dostaję za wynajem swojego mieszkania, jeśli w zamian wynajmuję inne większe mieszkanie i płacę więcej niż dostaję?
4. czy OPS jeśli nie będzie dysponował odpowiednią osobą (bez doświadczenia) w ramach SUO może zatrudnić wskazaną przeze mnie osobę na umowę zlecenie? Kto wtedy za to płaci budżet Państwa czy Urząd Miasta? (pytam bo chcę mieć argument nt. zatrudnienia wybranej przez siebie osoby, że ich to nic nie kosztuje i nie ponoszą dofinansowania ze swoich środków)
5. czy jeśli dostanę w decyzji 20 godz. tygodniowo (o tyle wnioskujemy) mogę poprosić OPS o mniejszą ilość godzin np. 6-8 tygodniowo? (Inny MOPS orzeka o przyznaniu ilości godzin a inny (wg miejsca zamieszkania) podpisuje ze mną umowę o SUO).
6. Co w wypadku jeśli specjalista w ramach SUO nie będzie nam odpowiadał - czy możemy go wtedy zmienić już po podpisaniu zgody na prowadzenie SUO - czy trzeba będzie od nowa składać wniosek wraz z innymi dokumentami?
7. Czy koszty w ramach SUO mogę odliczyć od podatku w ramach ulgi rehabilitacyjnej? Czy wtedy muszę mieć fakturę wystawioną przez MOPS czy wystarczy potwierdzenie przelewu z banku z opisem za co jest płatność?
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki od doświadczonych rodziców, którzy przecierali już to niełatwą ścieżkę :)