Dodaj do ulubionych

Problem z SUO w MOPS

03.02.14, 14:38
Pisałam w poprzednim wątku - staram się o SUO dla synka ze stwierdzonym spektrum F.84.0.
Dziś donosiłam dokumenty i niestety Panie chyba błędnie interpretują finansowanie SUO. Powołały się na Uchwałę Rady Miasta Krakowa co do sposobu przyznawania obliczania kryterium dochodowego dla ustalenia odpłatności za SUO.
Z tego co czytam w informatorze z Synapsis OPS często myli/utożsamia SUO na pięlęgnację osób starszych realizowanych jako zadania własne (i finansowane z budżetu gminy) z SUO dla osób za zab. psychicznymi realizowanymi jako zadania zlecone (a finansowane z budżetu państwa).
W związku z tym mam pytania:
1. czy SUO dla dzieci z diagnozą autyzmu i orzeczoną niepełnosprawnością - są to SUO dla osób z zaburzeniami psychicznymi?
2. czy kwotę dochodu ustala się dla SUO w tym wypadku dla osoby samotnej czy dla rodziny? Czyli wg najnowszego Rozp. Rady ministrów z dn. 17.07.2012 r. - 542 zł czy 456 zł ?
I znowu z info Synapsis wynika cyt. "że OPS dokonuje często dokonuje błędnego (niższego a więc niekorzystnego)ustalenia wysokości kryterium dochodowego przy obliczeniu płatności za SUO w wysokości 351 zł zamiast 477 zł " (to wg starszego rozp. Ministra Finansów).
3. czy prawidłowe jest wliczanie jako dochód kwoty którą dostaję za wynajem swojego mieszkania, jeśli w zamian wynajmuję inne większe mieszkanie i płacę więcej niż dostaję?
4. czy OPS jeśli nie będzie dysponował odpowiednią osobą (bez doświadczenia) w ramach SUO może zatrudnić wskazaną przeze mnie osobę na umowę zlecenie? Kto wtedy za to płaci budżet Państwa czy Urząd Miasta? (pytam bo chcę mieć argument nt. zatrudnienia wybranej przez siebie osoby, że ich to nic nie kosztuje i nie ponoszą dofinansowania ze swoich środków)
5. czy jeśli dostanę w decyzji 20 godz. tygodniowo (o tyle wnioskujemy) mogę poprosić OPS o mniejszą ilość godzin np. 6-8 tygodniowo? (Inny MOPS orzeka o przyznaniu ilości godzin a inny (wg miejsca zamieszkania) podpisuje ze mną umowę o SUO).
6. Co w wypadku jeśli specjalista w ramach SUO nie będzie nam odpowiadał - czy możemy go wtedy zmienić już po podpisaniu zgody na prowadzenie SUO - czy trzeba będzie od nowa składać wniosek wraz z innymi dokumentami?
7. Czy koszty w ramach SUO mogę odliczyć od podatku w ramach ulgi rehabilitacyjnej? Czy wtedy muszę mieć fakturę wystawioną przez MOPS czy wystarczy potwierdzenie przelewu z banku z opisem za co jest płatność?

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki od doświadczonych rodziców, którzy przecierali już to niełatwą ścieżkę :)
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: Problem z SUO w MOPS 03.02.14, 15:49
      czesciowo odp juz ci juz w moim poscie:)

a to co wiem to teraz dopisze.
      1. to sa SUO dla osob z zaburzeniami psychicznymi
      3. tak
      4. kolezanka miala taka sytuacje. wybrala sobie osobe i miala za to placic gmina (mieszka na wiosce)
      5. decyzja jest decyzja. zapisane w decyzji godziny trzeba wykorzystac, ew niewykorzystac ale i tak za nie zaplacic. bynajmniej ja tak mam, ale ja mam wszystko w jednym MOPS.
      6. zmienic mozna, ale jak to wyglada to nie wiem.
      • marciomax Re: Problem z SUO w MOPS 03.02.14, 20:57
        Ja wnioskowałam o 20 godz. tygodniowo. Powiedzieli, że mogą przyznać mi 16 godz/mies, bo będą mi 100% opłacać i w związku z tym nie stać ich na więcej. Pytali czy mogę w takim razie na piśmie zawnioskować o mniejszą liczbę godzin niż zlecone przez lekarza czy mają mi wysłać odmowę od prawnika na piśmie. Poprosiłam o odmowę z uzasadnieniem, dlaczego przyznają mniej godzin.

Jeśli nie mają specjalisty to muszą go znaleźć i mogą zatrudnić wskazanego przez Ciebie.

Stawki godzinowe są różne w różnych gminach. Są "widełki" dochodowe - jakie są dokładnie progi -nie wiem. Im niższy dochód tym mniejsza opłata za SUO. Do dochodu wliczają wszystko. Jak macie kartę kredytową z limitem 5 tys zł. to będzie to wliczone do dochodu. Spłata już nie zostanie odliczona, podobnie jak raty innych kredytów.

"Sorry, taki mamy klimat" :)
        • drop.s18 Re: Problem z SUO w MOPS 03.02.14, 22:02
          a macie podstawę prawną tego, że muszą kogoś znaleźć, bo znajoma teraz walczy o suo. dostała opinię o niepełnosprawności, ale w mops kazali jeszcze przynieść opinię od psychiatry lub neurologa jakie zajęcia i w jakim wymiarze godzin, ale i tak nie mają specjalistów
      • veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 03.02.14, 23:29
        monisia900 - jesteś na bieżąco więc zapytam jeszcze- a jak to jest z dochodem biorą pod uwagę dochód jak dla osoby samotnie wychowującej dziecko czy w rodzinie? Ewent. czy znasz stawke wg której OPS dokonuje obliczeń? U mnie podobno się nie płaci za niewykorzystane godziny, ale to się okaże. Ja zamierzam wnioskować o pełne 20 godzin bo obcinają ilość godzi, docelowo chodzi mi o ok. 10 g/tydz.
        • veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 03.02.14, 23:42
          marciomax - OPS zgodził się dofinansować 100% z dobrej woli czy po prostu tak wynikało z tabelki o dochodzie? Rozumiem, że zawalczyłaś ostro skoro nie zgodziłaś się na 16 godzin tylko zażadałaś odp. na piśmie? I jak się potoczylo u Ciebie? Dostałaś te godziny, co odpisali?
        • danusia0322 Re: Problem z SUO w MOPS 03.02.14, 23:46
          Nie mogą liczyć jako osoby samotnej bo przecież nią nie jesteś. Osoby samotne to jednoosobowe gospodarstwa domowe. Takie też są. W Twoim przypadku 456 x liczba osób w rodzinie.
        • monisia900 Re: Problem z SUO w MOPS 04.02.14, 09:21
          veroniqq napisała:

> monisia900 - jesteś na bieżąco więc zapytam jeszcze- a jak to jest z dochodem b
          > iorą pod uwagę dochód jak dla osoby samotnie wychowującej dziecko czy w rodzini
          > e? Ewent. czy znasz stawke wg której OPS dokonuje obliczeń? U mnie podobno się
          > nie płaci za niewykorzystane godziny, ale to się okaże. Ja zamierzam wnioskować
          > o pełne 20 godzin bo obcinają ilość godzi, docelowo chodzi mi o ok. 10 g/tydz.

szczerze mowiac nie wiem jak to jest z ta osoba samotnie wychowujaca dziecko-bo rozumiem ze ty jestes samotna matka? jezeli nawet teoretycznie nie masz meza (tzn zyjesz w wolnym zwiazku), to i tak dolicza dochod partnera. u mnie stawka 100% za godz wynosi ok 23 zl-nie pamietam dokladnie. nie placisz za niewykorzystane godz-w teorii. bo w praktyce to placisz:(. a to dlatego, ze: terapeutka np przyjezdza do twojego dziecka od innej osoby i spozni jej sie autobus/stanie samochodem w korku itd... i juz ucieklo pol godz. a ty podpisujesz codziennie liste, ze byla. no chyba ze chcesz isc na wojne z terapeutka-czego nie polecam, bo znajoma zle na tym wyszla-i klocisz sie o te pol godz i zglaszasz do kierownika tej terapeutki.
          ponadto pamietaj, ze jak chcesz ktoregos dnia zrezygnowac z zajec, to musiz dac wczesniej znac, bo jak zglosisz rano ze danego dnia zajec nie bedzie, to beda ci one policzone, badz oddane w inny dzien (a z tym oddaniem to tez roznie bywa-u mnie to by sie juz z miesiac uzbieralo).
          • monisia900 Re: Problem z SUO w MOPS 04.02.14, 09:34
            a u mnie wprost przeciwnie co do liczby godzin:). caly czas mnie namawiaja zebym ich sobie dolozyla:)
            • marciomax Re: Problem z SUO w MOPS 04.02.14, 13:03
              u mnie wszystkie 3 dziewczyny wpisywały na liście dokładnie taki czas jaki były u dziecka (w zaokrągleniu do pół.godz.) i robiły to same z siebie.

Co do mojej sytuacji-nie walczyłam :)
              Powiedziałam, że oficjalnie wnioskuję o pełne 20 godz. tygodniowo, bo skoro gmina nie ma kasy na więcej to gdzieś wyżej muszą pójść informacje, że jest zapotrzebowanie na większą ilość godzin, żeby w przyszłości dawali na to więcej kasy.
              Dali mi taką ilość godzin jaką deklarowali, więc myślę, że rzeczywiście nie mogli więcej.

Teraz będę wnioskować o SUO dla młodszego i będę chciała troszkę więcej godzin, bo potrzebuję wsparcia na zajęciach grupowych, na które jeżdżę sama z dwójką dzieci i sobie nie radzę :/
              I zamierzam uprzedzić, że będę potrzebowała więcej godzin dla starszego jak pójdzie do szkoły. Zobaczę co mi powiedzą.

Nie wiem jakie osoby do Was przychodzą, ale te co my mamy są naprawdę OK. Może bez szału jeśli chodzi o doświadczenie, ale naprawdę da się z nimi dogadać.

Mi wyszło 100% dofinansowanie z dochodu.
    • twins00 Re: Problem z SUO w MOPS 04.02.14, 15:04
      veroniqq napisała:

> W związku z tym mam pytania:
      > 1. czy SUO dla dzieci z diagnozą autyzmu i orzeczoną niepełnosprawnością - są t
      > o SUO dla osób z zaburzeniami psychicznymi?
      Tak.

> 2. czy kwotę dochodu ustala się dla SUO w tym wypadku dla osoby samotnej czy dl
      > a rodziny? Czyli wg najnowszego Rozp. Rady ministrów z dn. 17.07.2012 r. - 542
      > zł czy 456 zł ?
      Dla rodziny. Dla osoby samotnej to tylko jak jest osoba dorosła, ma własny dochód np. rentę.

> I znowu z info Synapsis wynika cyt. "że OPS dokonuje często dokonuje błędnego (
      > niższego a więc niekorzystnego)ustalenia wysokości kryterium dochodowego przy o
      > bliczeniu płatności za SUO w wysokości 351 zł zamiast 477 zł " (to wg starszego
      > rozp. Ministra Finansów).
      Jak chodzi o osobę dorosłą z autyzmem to powinni liczyć wyższy próg, w rodzinie niższy. Nie wiem, czemu Synapsis twierdzi inaczej.

> 3. czy prawidłowe jest wliczanie jako dochód kwoty którą dostaję za wynajem swo
      > jego mieszkania, jeśli w zamian wynajmuję inne większe mieszkanie i płacę więce
      > j niż dostaję?
      Dochód to dochód, wzamian powinni uwzględnić koszty opłat mieszkaniowych, tylko nie wiem jaki ma to wpływ praktyce bo z mojego wyliczenia wychodzi, że nic nie odjęli mi (kredyt, czynsz, media).

> 4. czy OPS jeśli nie będzie dysponował odpowiednią osobą (bez doświadczenia) w
      > ramach SUO może zatrudnić wskazaną przeze mnie osobę na umowę zlecenie? Kto wte
      > dy za to płaci budżet Państwa czy Urząd Miasta? (pytam bo chcę mieć argument nt
      > . zatrudnienia wybranej przez siebie osoby, że ich to nic nie kosztuje i nie po
      > noszą dofinansowania ze swoich środków)
      Jak nie mają swojego, zatrudniają Twojego, ale chyba normalnie tak jak mają podpisaną umowę z innymi specjalistami tylko ta osoba przychodzi tylko do Twojego dziecka, do innych nie.

> 5. czy jeśli dostanę w decyzji 20 godz. tygodniowo (o tyle wnioskujemy) mogę po
      > prosić OPS o mniejszą ilość godzin np. 6-8 tygodniowo? (Inny MOPS orzeka o przy
      > znaniu ilości godzin a inny (wg miejsca zamieszkania) podpisuje ze mną umowę o
      > SUO).
      Mi przedstawili wyliczenie i zawnioskowałam o zmniejszenie liczby godzin ze względów finansowych.

> 6. Co w wypadku jeśli specjalista w ramach SUO nie będzie nam odpowiadał - czy
      > możemy go wtedy zmienić już po podpisaniu zgody na prowadzenie SUO - czy trzeba
      > będzie od nowa składać wniosek wraz z innymi dokumentami?
      Nie wiem tego.

> 7. Czy koszty w ramach SUO mogę odliczyć od podatku w ramach ulgi rehabilitacyj
      > nej? Czy wtedy muszę mieć fakturę wystawioną przez MOPS czy wystarczy potwierdz
      > enie przelewu z banku z opisem za co jest płatność?
      Tego też nie wiem, ale chętnie się dowiem:)
      >
    • a1z9 Re: Problem z SUO w MOPS 04.02.14, 20:00
      2. kwota dochodu dla osoby samotnej to znaczy jedna osoba sama gospodaruje, Ty i Twoje dziecko = rodzina więc dochód dla rodziny

3. forsa z wynajmu to dochód niestety, tak samo jak zasiłki rodzinne, pielęgnacyjne, umowa o dzieło, umowa zlecenie, nie odejmuje się opłat za czynsz, prąd czy inne media które musisz opłacić, nie odejmuje się też żadnych kredytów,

7. OPSy nie mają żadnych podstaw prawnych do wystawienia faktury za takie usługi, ponieważ z punktu widzenia ustawy o podatku vat oraz ustawy o podatku dochodowym nie prowadzą odpłatnej dzialalności gospodarczej ani statutowej, nie płacą podatku vat ani dochodowego, w związku z tym nie licz na jakiekolwiek faktury/rachunki
      nie możesz odliczyć tego jako ulgę reh.

PS. reszty mogę dopytać u siebie w "dziale usług", pracuję w branży ;-)
    • astat123 Re: Problem z SUO w MOPS 04.02.14, 21:10
      > Dziś donosiłam dokumenty i niestety Panie chyba błędnie interpretują finansowan
      > ie SUO. Powołały się na Uchwałę Rady Miasta Krakowa co do sposobu przyznawania
      > obliczania kryterium dochodowego dla ustalenia odpłatności za SUO.
      > Z tego co czytam w informatorze z Synapsis OPS często myli/utożsamia SUO na pię
      > lęgnację osób starszych realizowanych jako zadania własne (i finansowane z budż
      > etu gminy) z SUO dla osób za zab. psychicznymi realizowanymi jako zadania zleco
      > ne (a finansowane z budżetu państwa).
      > W związku z tym mam pytania:
      > 1. czy SUO dla dzieci z diagnozą autyzmu i orzeczoną niepełnosprawnością - są t
      > o SUO dla osób z zaburzeniami psychicznymi?
      TAK
      > 2. czy kwotę dochodu ustala się dla SUO w tym wypadku dla osoby samotnej czy dl
      > a rodziny? Czyli wg najnowszego Rozp. Rady ministrów z dn. 17.07.2012 r. - 542
      > zł czy 456 zł ?
      542 ZŁ, I DLA OSOBY SAMOTNIE GOSPODARUJĄCEJ (TJ.OSOBY, KTÓRA PROWADZI JEDNOOSOBOWE GOSPODARSTWO DOMOWE-SAMA KUPUJE ŻYWNOŚC, PIERZE ITD.) I DAL OSOBY GSPODARUJĄCEJ W RODZINIE, WYNIKA TO Z ROZPORZĄDZENIA W SPRAWIE SPECJALISTYCZNYCH USŁUG OPIEKUCZYCH Z 2005R. Z PÓŹN. ZM.

> I znowu z info Synapsis wynika cyt. "że OPS dokonuje często dokonuje błędnego (
      > niższego a więc niekorzystnego)ustalenia wysokości kryterium dochodowego przy o
      > bliczeniu płatności za SUO w wysokości 351 zł zamiast 477 zł " (to wg starszego
      > rozp. Ministra Finansów).
      PATRZ WYŻEJ
      > 3. czy prawidłowe jest wliczanie jako dochód kwoty którą dostaję za wynajem swo
      > jego mieszkania, jeśli w zamian wynajmuję inne większe mieszkanie i płacę więce
      > j niż dostaję? PRAWIDŁOWE, BO Z USTAWY O POMOCY SPOŁECZNEJ WYNIKA, ZE LICZYMY WSZYSTKIE DOCHODY, BODAJŻE ART. 8 USTAWY O TYM MÓWI, NATOMIAST JEŚLI CHODZI O ODZLICZENIA TO TYLKO ALIMENTY
      > 4. czy OPS jeśli nie będzie dysponował odpowiednią osobą (bez doświadczenia) w
      > ramach SUO może zatrudnić wskazaną przeze mnie osobę na umowę zlecenie?
      OŚRODKI RÓŻNIE DO TEGO PODCHODZĄ, MOŻE WARTO SPRÓBOWAĆ

Kto wte
      > dy za to płaci budżet Państwa czy Urząd Miasta? (pytam bo chcę mieć argument nt
      > . zatrudnienia wybranej przez siebie osoby, że ich to nic nie kosztuje i nie po
      > noszą dofinansowania ze swoich środków)
      JEST TO ZADANIE ZLECONE GMINIE, TO OZNACZA, ZE ŚRODKI OTRZYMYWANE SĄ Z URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO
      > 5. czy jeśli dostanę w decyzji 20 godz. tygodniowo (o tyle wnioskujemy) mogę po
      > prosić OPS o mniejszą ilość godzin np. 6-8 tygodniowo? (Inny MOPS orzeka o przy
      > znaniu ilości godzin a inny (wg miejsca zamieszkania) podpisuje ze mną umowę o
      > SUO). MOŻESZ, DO TWOJEJ PROŚBY ODNIESIE SIĘ OPS.
      > 6. Co w wypadku jeśli specjalista w ramach SUO nie będzie nam odpowiadał - czy
      > możemy go wtedy zmienić już po podpisaniu zgody na prowadzenie SUO - czy trzeba
      > będzie od nowa składać wniosek wraz z innymi dokumentami?
      NIE POWINNO BYTĆ PROBLEMU, ALE PEWNIE RÓZNIE SIĘ PRAKTYKUJE
      > 7. Czy koszty w ramach SUO mogę odliczyć od podatku w ramach ulgi rehabilitacyj
      > nej? Czy wtedy muszę mieć fakturę wystawioną przez MOPS czy wystarczy potwierdz
      > enie przelewu z banku z opisem za co jest płatność?
      > NIE WIEM

I BYŁO GDZIEŚ JESZCZE O PŁATNOŚCI, POWINNAŚ PŁACIĆ ZA FAKTYCZNIE PRZEPRACOWANE GODZINY. DOBRZE BYŁOBY DOGADAĆ Z TERAPEUTKĄ W JAKI SPSÓB I KIEDY INFORMOWAĆ O ODWOŁANYCH ZAJĘCIACH I CZY BĘDĄ ODRABIANE. POZDRAWIAM, MAM NADZIEJĘ, ZE POMOGŁAM I SORRY ZA TEN CAPS LOK :-p
      • veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 04.02.14, 23:30
        Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, nie mogę się odnieść do wszystkich oddzielnie, ale były bardzo pomocne :) Mniej więcej wiem czego się spodziewać. Co do wynajmu to już nie mam wątpliwości że to niestety dochód choć tylko w teorii.
        Jeśli otrzymamy decyzje na 20 godzin tygodniowo to będę wnioskować z przyczyn finansowych o mniejszą ilość godzin ok. 8 bo i tak więcej nie będziemy mieć możliwośći żeby przebywać w domu, mamy trochę terapii w różnych miejscach.
        Jestem mężatką więc dochód jak dla rodziny - nie rozumiem tylko dlaczego informator na stronie Synapsis wprowadza w błąd cyt. ponownie: "OPS dokonuje często dokonuje błędnego (niższego a więc niekorzystnego)ustalenia wysokości kryterium dochodowego przy obliczeniu płatności za SUO w wysokości 351 zł zamiast 477 zł " (to wg starszego rozp. Ministra Finansów). "
        twins odp. Jak chodzi o osobę dorosłą z autyzmem to powinni liczyć wyższy próg, w rodzinie niższy. Nie wiem, czemu Synapsis twierdzi inaczej. - no właśnie dlaczego?

a1z9 - dobrze, że na forum zagląda również ktoś z branży - nie ma jak informacje od osoby zatrudnionej ;) - pytanie do Ciebie na końcu postu.

astat123 - JEST TO ZADANIE ZLECONE GMINIE, TO OZNACZA, ZE ŚRODKI OTRZYMYWANE SĄ Z URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO - jesteś pewna że tak jest ??? Czy masz na ten temat jakieś przepisy?

Mam jeszcze jedną wątpliwość - właśnie o to kto finansuje usługi SUO - gmina czy Państwo - mam dwie sprzeczne informacje z wielu źródeł m.in. ponownie Synspsis informuje: cyt. "OPS często myli/utożsamia SUO na pięlęgnację osób starszych realizowanych jako zadania własne (i finansowane z budżetu gminy) z SUO dla osób za zab. psychicznymi realizowanymi jako zadania zlecone (a finansowane z budżetu państwa)."

Do tego OPS przekazał mi uchwałę Urzędu Miasta na która się powołuje przy ustalaniu widełek procentowych za odpłatność SUO. Poczytałam i wyraźnie na wstępie jest napisane, że uchwała dotyczy SUO z wyłączeniem osób z zaburzeniami psychicznymi - czyli wg mnie nie dla dziecka z autyzmem (stąd padło moje pytanie o zab. psychiczne czy dot. autyzmu).
        Czyżby Panie z OPS nie wiedziały że ta uchwała nie dotyczy przypadku dziecka ze spektrum czyli zaburzeniami pscyhicznymi ??? Jeśli się mylą to wtedy wchodzimy w inne widełki dochodowe i inną skalę procentową dla wyliczenia odpłatności za SUO - w naszym wypadku to różnica 10% za usługę - i chcę o to powalczyć, zawsze to mniejsza kwota - a1z9 - mogłabyś dopytać u siebie ?

• monisia900 Re: Problem z SUO w MOPS 05.02.14, 08:39
          przyp[omnialo mi sie co mialam c dopisac-a'propos odliczen. u nas MOPS wystawia zasw ktore preferuje US i na tej podstawie odliczasz ulge.
        • aga_sama Re: Problem z SUO w MOPS 05.02.14, 08:54
          Odnośnie kwalifikacji SUO dla dziecka z autyzmem, to panie w MOPS się mylą.
          Autyzm to zaburzenie psychiczne,
          Wg ustawy o ochronie zdrowia psychicznego (art. 3), osoba z zaburzeniami psychicznymi to:
          a)osoba chora psychicznie (wykazująca zaburzenia psychotyczne),
          b) upośledzona umysłowo,
          c) wykazująca inne zakłócenia czynności psychicznych, które zgodnie ze stanem wiedzy medycznej zaliczane są do zaburzeń psychicznych, a osoba ta wymaga świadczeń zdrowotnych lub innych form pomocy i opieki niezbędnych do życia w środowisku rodzinnym lub społecznym.

Odpłatność za SUO dla dziecka z autyzmem powinna być ustalona na podstawie tabeli zawartej w rozporządzeniu w sprawie specjalnych usług opiekuńczych. Tu masz treść rozporządzenia: isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20061340943

Z rozporządzenia: Cenę 1 godziny specjalistycznych usług dla osób z zaburzeniami psychicznymi ustala ośrodek pomocy społecznej, na podstawie analizy kosztów realizacji tego zadania lub wynika ona z umowy zawartej przez ośrodek pomocy społecznej z podmiotem przyjmującym zlecenie realizacji zadania.
          • veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 05.02.14, 10:48
            Dzięki za podpowiedź, poproszę o zaświadczenie i zapytam w US czy uznają to dla odliczenia.
            Aga_sama - co to oznacza w praktyce - OPS powinien wystąpić o środki z budżetu Państwa na SUO dla mnie indywidualnie czy jako dla całego ośrodka - innymi słowy czy już posiada takie środki czy musi dopiero o nie występować? I czy tylko dla mnie czy ogólnie dla całego OPS?
            Czy gdzieś jest wymienione że zaburzenia psychiczne to również autyzm?
            • a1z9 Re: Problem z SUO w MOPS 05.02.14, 21:29
              aga_sama dobrze mówi :)

veroniqq, co to za służby socjalne są w Twoim OPSie? niedouczone i nie znające przepisów??

usługi opiekuńcze (gospodarcze, pielęgnacyjne - różnie zwane w opsach) przeważnie dla osób starszych to są zadania własne gminy, środki z budżetów gmin
              odpłatność ustala tutaj rada gminy,

odpłatność za SUO tylko wg rozporządzenia

SUO to są zadania zlecone, środki daje zawsze Wojewoda,w praktyce wygląda to tak, że na ogół w budżetach OPSów są pieniądze na to, chyba że gmina mała i dotychczas nie mieli takich podopiecznych, do tego co miesiąc OPS przesyła zapotrzebowanie do Wydziału Polityki Społecznej danego urzędu wojewódzkiego, ile pieniędzy potrzebuje, wojewódzki przesyła miesięczne transze dotacji na podstawie tych zapotrzebowań - tak jest w mazowieckim, sądzę że w innych województwach podobnie.
              Budżet na SUO co roku coraz mniejszy, zatem i godzin mniej, potrzebujących też dużo ale

Drodzy Rodzice - nie dajcie się zbyć informacjami, że "nie da się załatwić, nie przyznamy, bo nie mamy kasy w budżecie", itp.
              Składa się wniosek, OPS ma obowiązek przeprowadzić wywiad środowiskowy, jednocześnie służby księgowe wystąpić o dodanie w planie finansowym środków na finansowanie SUO.
              Jeżeli OPS nie ma takich w budżecie, sama akceptacja wniosku i czekanie na przelew dotacji może trochę potrwać, ale nie jest to niemożliwe do załatwienia :)

co do zaświadczenia z MOPS do ulgi reh. - mogę podpytać znajomą w u. skarbowym w mazowieckim, jak to jest u nas

veroniqq - nie daj się zrobić w balona i walcz! :P
              • a1z9 re 05.02.14, 21:38
                aha, zapomniałam dopisać:

większe OPSy albo podpisują umowę z firmą zewnętrzną na wykonywanie SUO i wtedy terapeutów/rehabilitantów zatrudnia ta firma, na ogół w umowach jest określony koordynator takich usług z obydwu stron

albo OPS sam zatrudnia terapeutów najczęściej na umowę zlecenie :D rzadko kiedy na umowę o pracę, bo ta generuje dodatkowe koszty - urlop wypoczynkowy, płatne zwolnienie lekarskie :)
        • astat123 Re: Problem z SUO w MOPS 05.02.14, 21:51
          Odpowiedz wyslalam na gazetowy, bo nie moglam tu ekleic
        • astat123 Re: Problem z SUO w MOPS 06.02.14, 08:21
          astat123 - JEST TO ZADANIE ZLECONE GMINIE, TO OZNACZA, ZE ŚRODKI OTRZYMYWANE SĄ
          > Z URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO - jesteś pewna że tak jest ??? Czy masz na ten temat ja
          > kieś przepisy?

Art. 18. ust. 1. ustay o pomocy społecznej Do zadań zleconych z zakresu administracji rządowej realizowanych przez gminę należy:
          3) organizowanie i świadczenie specjalistycznych usług opiekuńczych w miejscu zamieszkania dla osób z zaburzeniami psychicznymi;
          • veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 06.02.14, 23:46
            Troszkę się pogubiłam :( nie bardzo rozumiem - z SUO z budżetu Państwa ok, ale jak się ma do tego Urząd Wojewódzki - możecie mi jeszcze wyjaśnić? Jutro mam odp. od kier. działu i muszę wiedzieć jak się odnieść i w razie czego rzucić garścią odpowiednich ustaw ;)

a1z9 - udało Ci się już coś dowiedzieć ?
            • aga_sama Re: Problem z SUO w MOPS 07.02.14, 09:25
              Urząd Wojewódzki jest organem administracji państwowej :)
              A gmina to samorząd

Prawo nakłada na gminę obowiązek organizacji SUO, ale w przypadku usług dla osób z zaburzeniam ipsychicznymi jest to zadanie zlecone. Gmina nie finansuje go sama, składa zapotrzebowanie do jednostki administracji państwowej (urzędu wojewódzkiego)
              • veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 07.02.14, 20:35
                aga_sama - dzięki za wyjaśnienie ;)
                Dziś dostałam email od kierownika działu OPS że muszą się skonsultować z działem prawnym więc chyba kierownik się zorientował, że coś jest nie tak z ich interpretację. Ta odp. była jeszcze przed jakimkolwiek pismem z mojej strony. Byłam tylko w pn u tego kierownika i poprosiłam go o odp. do piątku. W odpowiedzi ja napisałam poważne pismo, w którym ułatwiłam kierownikowi sprawę i ja wyłuszczyłam kto płaci za SUO, podałam odpowiednią tabelę do ustalenia odpłatności za SUO z powołaniem na ustawę o SUO (a nie ich tabelę z Urzędu Miasta z wyższą o 10% odpłatnością), napisałam również kto powinien wykonywać SUO dla osób z zab. pscyhicznymi i jakie posiadać doświadczenie (tu również odp. ustawa), poprosiłam również o dodatkowe obniżenie o 10% kosztów SUO związanych z dochodem z wynajmu, który zawyża sztucznie dochód. Wcześniej pani z OPS obiecała już obniżenie tych 10% z tym, że z ich (błędnego) pułapu. Skoro wcześniej już oferowano mi obniżenie to myślę, że to może być dość łatwe do uzyskania. W załączniku wysłałam wszystkie ustawy (w tym co to jest zaburzenie psychiczne).
                Dzięki, bardzo mi pomoglyście - napiszę jak się sprawa rozwija.
                • tosia2012 Re: Problem z SUO w MOPS 07.02.14, 21:24
                  Veronigg- a nie wolisz zalatwic sobie wolontariuszy którzy przychodzą do domu zamiast walczyć z urzędnikami o tak naprawdę nie wiadomo co. Nawet jak coś załatwisz to nie wiesz co to bedą za terapeuci.
                  Zacisze jak i Ośrodek Maltański organizuje takie akcjie i do domu przychodzą ludzie którzy naprawdę chcą pracować z dziećmi.
                  Ja z tego nie korzystam (pracuje i sama wole spędzać z małym ten czas który mi zostaje po pracy) ale wiem że są takie opcje:)
                  • veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 07.02.14, 22:16
                    O Zaciszu wiem, już przychodzi do nas studentka na 15 spotkań i będzie do ok. poł marca, o Maltańczykach nie wiedziałam że mają też wolontariat. Wszystko fajnie, ale oni są tylko na jakiś czas i raczej bez większego doświadczenia, a ja szukam kogoś do systematycznej pracy z dzieckiem żeby mnie trochę odciążył. Mam już trochę dość po roku jeżdżenia z synkiem na terapie i jeszcze ćwiczeń w domu. Zaczyna mnie dopadać wypalenie.
                    Spróbuję powalczyć o kogoś sensownego i dobrą stawkę, potem zobaczymy.
                    • tosia2012 Re: Problem z SUO w MOPS 07.02.14, 23:23
                      Może byc cięzko dostać człowieka doświadczonego i odpowiednio zmotywowanego do takiej pracy (jeżdżenie po ludziach).
                      Ale nie zaszkodzi próbować, są ludzie na forum którzy trafili i są zadowoleni.

• veroniqq Re: Problem z SUO w MOPS 20.02.14, 23:10
                        Piszę zgodnie z obietnicą jak się sytuacja rozwinęła. Na razie mamy decyzję i przyznane 10 godz. tygodniowo. Niestety trafiłam na bardzo zacofany OPS i praktycznie nie mają żadnego doświadczenia z tego typu usługami. Po 2 tyg. nadal nie mam żadnej odp. od kierownika działu. Dziś po moim telefonie stwierdził tylko że sprawa jest w ich dziale prawnym. Pomimo tego że podesłałam im wyjaśnienie i ustawy nic nie zrobili przez 2 tygodnie !.
                        Chcę zmiany stawki wg właściwej tabeli (nie UM a Ustawy o SUO z 2005r.) w moim wypadku to róznica 10% mniej za godzinę i skierowania osoby z doświadczeniem.
                        Ile OPS ma na odpowiedź - do 30 dni czy krócej? Jak udowodnić ze posługują się złą ustawą, ja swoje a oni swoje, np. że posługiwali się taką ustawą i że było dobrze, że czytali to co om wysłałam, ale nic z tego nie wynika, zero konkretów, że ok ma Pani rację, zmieniamy stawkę za godz. Czy poczekać do 30 dni i pójść gdzieś "wyżej"?
                        • astat123 Re: Problem z SUO w MOPS 25.02.14, 22:13
                          Ops ma miesiac na wydanie decyzji, w sprawach szczegolnie skomplikowanych dwa. W tej sytuacji nie pozostaje ci nic innego jak poczekac na pisemna decyzje i wtedy odwolac sie od niej, wowczas samorzadowe kolegium odwolawcze rozstrzygnie i w prsypadku bledow nakaze je naprawic. Przepraszam za brak polskich znakow. Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka