Dodaj do ulubionych

rally a pantone

16.11.04, 13:51
to oznaczenia kolorów,
w zaleznosci od tego, w jakiej technice jest wykonywana reklama wizualna..

i mam pytanie:
jak "przeliczyc" rally na pantone??

Obserwuj wątek
    • emka_1 Re: rally a pantone 16.11.04, 15:36
      altu napisała:

> to oznaczenia kolorów,
      > w zaleznosci od tego, w jakiej technice jest wykonywana reklama wizualna..

??? chyba RAL. systemy oznaczenia ogólne, niekoniecznie związane z reklama
      wizualną. no ale nie istotne.
      > i mam pytanie:
      > jak "przeliczyc" rally na pantone??
      >
      najprościej wziąć dwa wzorniki i porównać, albo rozbić na składowe. poza tym
      system pantone składa się z różnych podsystemów.
      • altu Re: rally a pantone 16.11.04, 18:50
        faktycznie, mialam blednie podane symbole
        chodzi o RAL

chodzi tez o to, ze ani jednego ani drugiego nie mam.. to znaczy nie mam
        wzorników.
        mam kolor - fioletowy - opisany jako RAL 4029 i trzeba znalezc odpowiednik w
        Pantonie..

wzornik Pantona mi jakos ne moze dopasować.. bo oryginał w RAL zdążył się przez
        ileś lat przykurzyć, miejscami wyblaknąć.. no i odczyt jest nieczytelny.
        • emka_1 Re: rally a pantone 16.11.04, 20:17
          niestety oba systemy się nieco mijają, więc jedyne co pozostaje to ściagnąć
          skądś wzorcowy RAL 4029, otworzyć w jakimś programie graficznym i sprawdzić
          składowe w rozbiciu na cmyk. potem przechodząc do systemu pantone wpisać podane
          składowe w okienka i poczekac czy wyskoczy jakiś numer. może nie wyskoczyć,
          wtedy w zapisach wszelkiego rodzaju robimy własną mieszankę wg. podanych
          wartości, a jeśli drukujemy i chcemy to robic z jednej matrycy, to drukarni
          przekazujemy info o składowych i oni mieszają farbę ( nie zapominamy o
          matchprincie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka