altu 16.11.04, 13:51 to oznaczenia kolorów, w zaleznosci od tego, w jakiej technice jest wykonywana reklama wizualna.. i mam pytanie: jak "przeliczyc" rally na pantone?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 Re: rally a pantone 16.11.04, 15:36 altu napisała: > to oznaczenia kolorów, > w zaleznosci od tego, w jakiej technice jest wykonywana reklama wizualna.. ??? chyba RAL. systemy oznaczenia ogólne, niekoniecznie związane z reklama wizualną. no ale nie istotne. > i mam pytanie: > jak "przeliczyc" rally na pantone?? > najprościej wziąć dwa wzorniki i porównać, albo rozbić na składowe. poza tym system pantone składa się z różnych podsystemów. Odpowiedz Link
altu Re: rally a pantone 16.11.04, 18:50 faktycznie, mialam blednie podane symbole chodzi o RAL chodzi tez o to, ze ani jednego ani drugiego nie mam.. to znaczy nie mam wzorników. mam kolor - fioletowy - opisany jako RAL 4029 i trzeba znalezc odpowiednik w Pantonie.. wzornik Pantona mi jakos ne moze dopasować.. bo oryginał w RAL zdążył się przez ileś lat przykurzyć, miejscami wyblaknąć.. no i odczyt jest nieczytelny. Odpowiedz Link
emka_1 Re: rally a pantone 16.11.04, 20:17 niestety oba systemy się nieco mijają, więc jedyne co pozostaje to ściagnąć skądś wzorcowy RAL 4029, otworzyć w jakimś programie graficznym i sprawdzić składowe w rozbiciu na cmyk. potem przechodząc do systemu pantone wpisać podane składowe w okienka i poczekac czy wyskoczy jakiś numer. może nie wyskoczyć, wtedy w zapisach wszelkiego rodzaju robimy własną mieszankę wg. podanych wartości, a jeśli drukujemy i chcemy to robic z jednej matrycy, to drukarni przekazujemy info o składowych i oni mieszają farbę ( nie zapominamy o matchprincie). Odpowiedz Link