Dodaj do ulubionych

lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na część

30.07.07, 20:41
witam,
mam duże mieszkanie w kamienicy z rodziną lokatorów z PRL-u w dodatku >75lat.
Wypowiedzenie 3 letnie nie jest w tej sytuacji skuteczne - mieszkanie za
wielkie dla nich - co mogę zrobić ? Czy moge podwyższyc w dowolny sposób
czynsz za część mieszkania po odliczeniu tego co nalezy im sie zgodnie z
ustawą za co płaciliby za 1m tyle co do tej pory??
Obserwuj wątek
    • aniapol Re: lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na c 30.07.07, 21:32
      Możesz podwyższyć czynsz do 3% wartości odtworzeniowej (instrukcję jak to
      zrobić znajdziesz w ustawie o ochronie lokatorów). Czynsz do 3% wartości
      odtworzeniowej jest, np. w Warszawie czy Krakowie ok. 3 razy niższy, niż
      rynkowy, ale jest niepodważalny przez lokatora. Lokator musi go płacić, a jak
      nie płaci przez 3 miesiące, to można wypowiedzieć najem i wnieść sprawę o
      eksmisję. Można też podnieść czynsz do wartości rynkowej, ale wtedy lokator
      może go zaskarżyć do sądu i na właścicielu spoczywa ciężar udowodnienia, że
      podwyżka jest uzasadniona. Chyba lepszym pomysłem jest wyznaczyć czynsz do 3%,
      który przy dużym mieszkaniu może być dość wysoki, i spróbować lokatorów
      namówić, żeby poszukali sobie mniejszego, tańszego lokum. To pewnie jedyny
      sposób, bo w naszym kraju zgodnie z zasadą że starych drzew się nie przesadza
      lokatorzy bardzo chętnie zajmują 100 metrowe mieszkania w najbardziej
      prestiżowych lokalizacjach za czynsz 220 zł. i ani myślą się z nich wyprowadzać.
      • leytee Re: lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na c 31.07.07, 10:43
        dziekuje za odp,ale to nadal nie wyjasnia mi mrokow - placa juz najwyzszy
        czynsz (co daje ok.800PLN) a ja pytałalam czy moge podwyższyc im czynsz na
        pozostałą częśc mieszkania ponad 10m2 na osobe (czy jakos tak?). Maja stary
        PRLowski przydział na całe moje mieszkanie niestety . pytam bo słyszałam ,że
        ktos tak robi i wten sposob mobilizuje lokatorów do poszukiwan
        tanszego,mniejszego lokum...
    • jml13060 Re: lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na c 31.07.07, 15:36
      Nie. Wedlug mojej wiedzy takie rozwiazanie nie jest dopuszczane przez ustawy i
      kodeks cywilny. Jedna stawka obejmuje caly metraz powierzchni mieszkalnej
      lokalu. Nie mozesz wydzielic lokatorom powierzchni "ustawowej", za ktora
      zaplaca wg. stawki 3%, i powierzchni "wolnorynkowej" wg. stwki widziCisie.
      • leytee Re: lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na c 31.07.07, 18:22
        dzieki,czyli wszystko bez szans - a gdybtm chciała zabrac im jeden pokój dla
        siebie ? mieszkam w innym miescie i kazdy wyjazd tam to 200pln plus hotel lub
        nocowanie u znajomych a nie u siebie?
        • jml13060 Re: lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na c 31.07.07, 19:24
          To byl tylko moj poglad. Nie jestem prawnikiem, wiec sama ocen.

Sam kiedys rozwazalem "eksmisje zageszczajaca". Mam dom jednorodzinny - 6
          pokojow, duza powierzchnia i ... 4 lokatorow (jedna rodzina). Chcialem ich
          zagescic w 2 pokojach + kuchnia + wc ..., z rozdzialem mediow i osobnymi
          licznikami ... z osobnym wejsciem ... i ... prawo nie zna takiej formy
          eksmisji.

Jak przychodzi mi jechac do Krakowa, to musze placic za hotel mimo, ze mam
          tam "chate" ... SWOJA WLASNA CHATE ! Onegdaj lokator na taki argument
          stwierdzil, ze moge sie U NIEGO ZATRZYMAC ... a da mi nawet herbaty. Laskawca
          p.......askudny !!!!
          • leytee Re: lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na c 31.07.07, 20:36
            to zupełnie tak samo!!!i co robisz ,robiłes ? czy to lokatorzy z PRLu właśnie -
            moim sie wydaje ,że miasto ma im dac na tych samych warunkach ,a ja to
            załatwić!!!
            • aniapol Re: lokatorzy z PRLu - czy podwyższyć czynsz na c 01.08.07, 21:22
              no niestety, włodarze naszego solidarnego Państwa nam załatwili to, że
              właściciel mieszkania ma obowiązek dożywotnio wynajmować mieszkanie lokatorom
              powyżej 75 roku życia, nawet jeśli tego nie chce (to poprawka do specustawy
              wprowadzona przez PiS). Czy jesteś pewien, że Twoi lokatorzy płacą najwyższy
              czynsz, jaki jest dopuszczony prawem? PRL się skończył (nie całkiem, niestety),
              ale jednak pewne rzeczy wróciły do normalności. Czynsz za wynajem prywatnego
              mieszkania wyznaczasz Ty, a nie gmina, jak to było jeszcze całkiem niedawno. W
              związku z tym możesz lokatorom podwyższyć czynsz do dowolnej wartości, która
              jest wg Ciebie godziwą kwotą za wynajem tego mieszkania. Oczywiście nie zawsze
              to jest możliwe: w mniejszych miastach czynsz rynkowy nie przekracza 3%
              wartości odtworzeniowej. Ale np. w Warszawie, Krakowie, Gdańsku czynsz rynkowy
              jest lekko licząc 3 razy wyższy niż owe 3%. W tym przypadku lokator ma prawo
              domagać się od właściciela uzasadnienia podwyżki, i jej zaskarżenia do sądu.
              Ale jeśli dobrze to sobie wyliczysz i uzasadnisz, to wygrana w sądzie nie jest
              wykluczona (patrz najnowsze wpisy krotkiego). Może to jest jakiś pomysł? Albo
              spróbuj się dogadać: może za jakąś opłatą byliby skłonni się wyprowadzić i
              zwrócić Ci mieszkanie?
            • jml13060 Przyjalem inna filozofie dzialania 02.08.07, 12:59
              Przyjalem inna filozofie dzialania.

Za priorytet (JEDEN) przyjalem eksmisje i reka machnalem na sprawy drugorzedne
              (dochody z czynszu, pokoj dla mnie). Na czas trwania procesow przyjalem
              zachowanie "status quo". Czyli powstrzymalem sie od podwyzek czynszu, procesow
              o zaleglosci, procesow o zmniejszenie lokatorom powierzchni mieszkalnej do
              normatywu 10m^2/osobe, pozwow o korzystanie z ogrodu (ktory przeciez nie
              podlega ustawie), itp. PO TO, zeby nie dac lokatorom najmniejszej podstawy do
              zawieszenia postepowania eksmisyjnego na czas rozstrzygniecia jakiegos
              wymyslonego przez nich sporu.

Ta filozofia dzialania okazala sie skuteczna. Wreszcie dostalem wymarzony
              papier - wyrok eksmisji. Teraz tocze urzedowe/sadowe boje z gmina o
              odszkodowanie za niedostarczenie lokalu socjalnego.

Gdybym zaczal sie rozdrabniac i drzec koty o duperele (o czynsz, o kazdy
              pokoj), to sad uznalby mnie za pieniacza i moj glowny cel - eksmisja - bylby
              zagrozony. Gmina jest pewnym platnikiem, wiec wczesniej, czy pozniej dostane
              swoje odszkodowanie. Rowniez wczesniej czy pozniej wyrok BEDZIE MUSIAL byc
              wykonany.
    • jml13060 Lokatorzy 02.08.07, 14:52
      Jeszcze raz przeczytalem i zastanawiam sie (wybacz pytanie) ... po co ci 75-
      letni lokatorzy cokolwiek ci placa ? Tak generalnie ......... po co ? Przeciez
      dzieki ustawie nie jestes w stanie nic im zrobic ... no moze poza pogrozeniem
      paluszkiem i powiedzeniem "nu nu, jestescie be, wstydzcie sie". Zadna podwyzka
      czynszu i oplat nic tu nie da. Lokator powyzej wieku 75 lat jest swieta krowa i
      za mieszkanie placic nie musi. I co mu zrobisz ? I co sie dziwisz ?

Wypowiedzenie 3-letnie poskutkuje tym, ze sad orzeknie (o ile lokatorzy dozyja
      orzeczenia), ze nalezy sie im od gminy lokal socjalny. Eksmisja do lokalu
      socjalnego osob powyzej 75 lat jest chyba dopuszczalna przez ustawe ? Dawno jej
      nie czytalem, wiec moze sie myle.

A jak staruszkowie zaflancuja ci w kamienicy opiekunke, zamelduja ja u ciebie,
      ta zacznie sie intensywnie namnazac ... moga byc klopoty ....
      • aniapol Re: Lokatorzy 02.08.07, 23:01
        No niestety, jedynym prawnie dopuszczalnym sposobem jakiegokolwiek ruszenia tej
        sprawy jest maksymalna podwyżka czynszu, do wysokości zapewniającej
        właścicielowi godziwy zysk. I wtedy - jeśli lokatorzy decydują się płacić 3-4
        tys. zł miesięcznie, to rzeczywiście nie można ich ruszyć. Ale godziwy zysk
        powinien złagodzić ból oczekiwania na odzyskanie mieszkania. Natomiast jeśli
        nie będą płacić, to wypowiedzenie najmu i pozew o eksmisję i odszkodowanie.
        Wtedy jeśli gmina nie dostarczy lokalu socjalnego, to gmina musi Ci płacić
        czynsz rynkowy. Zastanawiam się, czy ktoś się zdecyduje zaskarżyć przepis
        specustawy o nieskuteczności 3-latki wobec 75-latków do TK. Przecież to
        oczywisty absurd. Moi lokatorzy (w tym przypadku - na szczęście) nie zawracją
        sobie głowy płaceniem czynszu, więc mogłam im wypowiedzieć najem z tego powodu.
      • kamienica10 Re: Lokatorzy 20.09.07, 20:01
        VICTORIA!!! Juz po lokatorach - moja własność juz moja!!!Wszystkim
        tego samego życzę dziękując za życzliwe wsparcie!
        • jml13060 Re: Lokatorzy 23.09.07, 09:30
          Zabiłeś ich ? Sami umarli bez Twojej pomocy ? Jak ja Ci
          zazdroszcze .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka