benek2004 27.04.09, 22:52 poszukuję firmy zajmującej się przygotowaniem wniosków. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
benek2004 Re: dotacje UE dla kamienic 11.05.09, 22:50 czy ktoś starał się o takie dotacje z UE? Odpowiedz Link
melann Re: dotacje UE dla kamienic 13.05.09, 07:41 O ile wiem, nie ma dotacji z Unii dla właścicieli prywatnych kamienic, chyba są możliwe tylko dla wspólnot. Odpowiedz Link
clevland Re: dotacje UE dla kamienic 13.05.09, 15:23 Z Unii o pieniądze mogą się starać wspólnoty mieszkaniowe. Wspólnota powstaje z chwilą sprzedaży pierwszego mieszkania. Może sprzedaj komuś z najbliższej rodziny (ojciec, matka, dzieci). Poczytaj jak to wygląda i popytaj prawników. Swoją drogą możesz się starać o dofinansowanie od Konserwatora Zabytków. Dofinansowanie wynosi od 20 do 50%. Tyle że budynek musi zostać wpisany do rejestru. Odpowiedz Link
pan.zaskroniec Re: dotacje UE dla kamienic 14.05.09, 23:37 Brodaczom podobno nie dają... Odpowiedz Link
elkej Re: dotacje UE dla kamienic 16.06.09, 15:26 tak sa pieniadze ue dla takich rzeczy - w programach regionalnych :) jest kilka warunkow o ktorych juz troche wspomniano. beneficjentami moga byc: min. wspolnoty, spoldzielnie, itp również gminy i inne jednostki sektora publicznego. dofinansowanie idzie na czesci wspolne - schody, dachy, elewacje, (praktycznie wszytko oprocz mieszkan prywatnych :) ) no i sprawa zasadnicze - waznym wymogiem moze byc aby konkretny budynek był w obszarze LPR - lokalnego planu rewitalizacji - ktory musi opracowac miasto, gmina, itp. jak danego budynku nie ma w tym obszarze no to nic z tego nie bedzie. ja zajmuje sie wnioskami o kase ue, ale ten temat jest nowoscia dla wszytkich w branzy :) ja chetnie tez tez zajobym sie tematem, moze kiedys... Odpowiedz Link
bona88 Re: dotacje UE dla kamienic 26.06.09, 23:24 Uuuu, to jest dobry kierunek w czasie remontów, szczególnie gdy w zabytkowej kamienicy są jeszcze lokatorzy z przydziały państwowego. Skąd na zarząd i remonty brać pieniądze ? Odpowiedz Link