pjd1 27.04.11, 16:42 czy jest dobry polski odpowiednik terminu "feedback" widziałem "zwroty", ale to takie sobie.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: feedback 27.04.11, 17:36 Zawsze mam z tym problemy! Jak dotąd nierozwiązane. Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: feedback 27.04.11, 22:11 pjd1 napisał: > czy jest dobry polski odpowiednik terminu "feedback" > widziałem "zwroty", ale to takie sobie.. Sprzężenie zwrotne. Ewentualnie reakcja, odpowiedź (ze strony...) Chyba, że w jakimś innym kontekście, który nie przyszedł mi do głowy. (No, właśnie.) AdamS Odpowiedz Link
fiucin81 Re: feedback 27.04.11, 22:13 Jak zwykle, zależy od kontekstu. "Reakcja(e)"... "Uwagi"... "zwroty" to pokraczka jakaś. Pozdrawiam pjd1, znanego skądinąd Odpowiedz Link
pjd1 Re: feedback 28.04.11, 11:41 znanego? miło mi.. ale.. nie kojarzę.. real czy fora? Odpowiedz Link
fiucin81 Re: feedback 29.04.11, 20:16 Dear P., No worries, mate. Miły luźny kontakt w wirtualu. Going back years back, when you were still so far far away. Another life, another forum. Cheers <end of off topic> Odpowiedz Link
pjd1 Re: feedback 30.04.11, 14:32 a.. może powinienem być bardziej komunikatywny; oczywiście wiem, że to "informacja zwrotna"; ale jest to długi zwrot - 6 sylab, w por do krótkiego (2 syl) "feedback".... stąd poszukiwanie zręcznego, polskiego zwrotu.. ale chyba "feedback" już się przyjął, obok "i/eventa"... pzdr i dzięki wszystkim... Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: feedback 30.04.11, 17:19 pjd1 napisał: > a.. może powinienem być bardziej komunikatywny; > oczywiście wiem, że to "informacja zwrotna"; > ale jest to długi zwrot - 6 sylab, > w por do krótkiego (2 syl) "feedback".... > > stąd poszukiwanie zręcznego, polskiego zwrotu.. > > ale chyba "feedback" już się przyjął, > obok "i/eventa"... To ja już zupełnie się pogubiłem, o co tu właściwie chodzi. Naprawdę warto być bardziej komunikatywnym i podać kontekst oraz do czego potrzebujesz odpowiedzi. Bez tego wszyscy będą gdybać w ciemno. W życiu bym nie odgadł, że potrzebujesz jednego zgrabnego dwusylabowego słowa. A trzysylabowe mogłoby być? A jeżeli po polsku takich nie ma? Skoro oczywiście wiesz, że to "informacja zwrotna", to rozumiem, że pasuje do Twojego kontekstu. Ale może niedokładnie? Widzisz, jeżeli to tekst z korporacyjnego szkolenia dla product managerów, to wyłącznie "feedback" )) A jeśli książka popularnonaukowa z fizjologii zwierząt, to zdecydowanie "sprzężenie zwrotne"! Po drodze znajdzie się jeszcze kilka synonimów "informacji zwrotnej", jak odpowiedź, odzew, oddźwięk, reakcja, nawet zainteresowanie - zależnie od opisywanej sytuacji. świat, w jakim żyjemy tworzymy sobie sami... Otóż to. Możliwość otrzymania trafnej odpowiedzi na pytanie - tak samo Pozdrawiam, AdamS Odpowiedz Link
pjd1 Re: feedback 01.05.11, 07:03 dzięki.. zgadza się.. tylko... czasem na początku, zagadnienie wydaje się człowiekowi dość oczywiste... dopiero słysząc innych sugestie widzimy, na jak wiele sposobów można problem interpretować... pzdr P. Odpowiedz Link