baranczukowa 04.06.08, 09:12 Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu na polski fragmentu pieśni Horacego (Carminna, I, 24) 'hinc apicem rapax Fortuna cum stridore acuto sustulit, hic posuisse gaudet.' Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baranczukowa Re: łacina (Horacy) na polski 04.06.08, 09:19 Za wcześnie wcisnęłam "wyślij". Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu na polski fragmentu pieśni Horacego (Carmina, I, 34) 'hinc apicem rapax Fortuna cum stridore acuto sustulit, hic posuisse gaudet.' Ten cytat znajduje się w powieści biograficznej, którą tłumaczę z angielskiego i chciałabym podać jego znaczenie w przypisie. Przy pomocy wyszukiwarki znalazłam ogólne wyjaśnienie znaczenia i tłumaczenie pierwszej części cytatu (drapieżna Fortuna z okrzykiem zrywa koronę z głowy...), ale zależy mi na całości. Odpowiedz Link
hajota Re: łacina (Horacy) na polski 04.06.08, 10:18 No niestety... Zarówno Pieśni, jak i Dzieła wszystkie Horacego zostały dawno przetłumaczone na polski, i to nie przez amatorów internautów. W takiej sytuacji porządne wydawnictwo każe cytować istniejący już polski przekład. Trzeba się pofatygować do biblioteczki albo popytać, czy ktoś nie ma którejś z tych książek i nie mógłby sprawdzić cytatu. Radzę wrzucić pytanie na forum "Książki", a może jest jakieś forum miłośników antyku? Odpowiedz Link
baranczukowa Re: łacina (Horacy) na polski 04.06.08, 10:44 Wiem o tym, i bardzo chętnie bym się przeszła, jak piszesz, "do biblioteczki", ale nie mieszkam w Polsce. Na razie po prostu chcę wiedzieć, co dokładnie znaczy ten cytat, żeby rozumieć, co się dzieje w tekście, który tłumaczę. Zapewne skorzytam z twojej rady i napiszę też na innym forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link
hajota Re: łacina (Horacy) na polski 04.06.08, 11:36 Jeśli sprawa może poczekać do przyszłego tygodnia, to spróbuję poszukać Pieśni w mieszkaniu moich znajomych, którym się opiekuję. Na 90% widziałam je tam. Pozdrawiam Odpowiedz Link
baranczukowa Re: łacina (Horacy) na polski 04.06.08, 20:40 Oj, bardzo ci dziękuję, to byłoby cudownie! Mam czas, bo jestem na początku tłumaczenia. W tłumaczonej przeze mnie książce jest jeszcze jeden fragment z pieśni Horacego, to Pieśn II , 3 zwrotka: "Aequam memento rebus in arduis Servare mentem nec secus in bonis, Ab insolenti temperatam Laetitia, moriture Delli." Co prawda znalazłam w internecie tłumaczenie tego, ale bardzo stare,z 1756 roku - Józefa Epifaniego Minasowicza. Lepiej będzie chyba podać oba fragmenty w tym samym przekładzie, prawda? Jeszcze raz bardzo ci dziękuję, że zechciałaś mi odpisać i zaoferować pomoc! Odpowiedz Link
hajota Już mam! 06.06.08, 18:14 I 34: ...losu igrzysko: jeden po koronę sięgnął, a drugi upadł nisko. Horacy, "Pieśni", przeł. Stefan Gołębiowski, Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1973, s. 127 II, 3: Na przekór złym i dobrym przygodom masz równowagi zachować władzę; jedno i drugie na szalach, Delliuszu, miarkuj, radzę. j.w., s. 153 Przy czym cyfra rzymska to numer księgi, arabska - pieśni w danej księdze. Na szczęście wydanie jest dwujęzyczne, więc dość szybko się zorientowałam, bo najpierw bezskutecznie szukałam 34 wersu w pieśni I... Pozdrawiam Odpowiedz Link
baranczukowa Re: Już mam! 07.06.08, 18:35 Wieeelkie dzięki za pomoc!Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link