jarkoni 03.08.10, 15:27 Np materiał jest sztramowany. Ma ktoś koncepcję co to znaczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: sztramowany 03.08.10, 18:18 Sztramowało się chyba firanki na takich specjalnych ramach. Naciągnięty, napięty, usztywniony, coś w ten deseń. Odpowiedz Link
jarkoni Re: sztramowany 03.08.10, 18:24 Ewa, naprawdę dobra jesteś.. Ja usłyszałem to wczoraj od rodowitej łodzianki, że materiał jest zbyt sztramowany.. Chodziło o PCV na podłodze, które pękło w jednym miejscu.. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: sztramowany 03.08.10, 18:53 Nie jestem dobra, co muszę stwierdzić samokrytycznie, to tylko przebłyski śląskiego dzieciństwa Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: sztramowany 03.08.10, 21:38 A u nas to było szersze * sztramować się [prostować się, wyprężać się]: Żeby sie nie wiym jak sztromowoł, to i tak wiyncy jak met szeździesiónt ni mo. Pacz, jak sie sztramuje, jak sie do przodu wypino, zaroz ji guziki czasnóm. Odpowiedz Link
tymon99 Re: sztramowany 05.08.10, 17:55 "brzuch do środka, cycki śtram!" ale.. nie firany, ino gardiny! Odpowiedz Link
tymon99 Re: sztramowany 10.08.10, 15:27 gardiny się sztramowało albo szpanowało. nie wiem, czy to ta sama operacja. Odpowiedz Link
efedra Re: sztramowany 04.08.10, 04:10 jarkoni napisał: > Ja usłyszałem to wczoraj od rodowitej łodzianki, że materiał jest zbyt sztramowany.. To musiało chodzić o coś innego, bo w Łodzi (za moich - dawnych - czasów szkolnych w tym mieście) prężyło się firany (nie firanki). "Idę oddać firany do prężenia". Odpowiedz Link
ewa9717 Re: sztramowany 04.08.10, 07:43 Z firanką już nie wygrasz, językoznawcy się z nią (nawet jeśli niechętnie) pogodzili, ja też wolę mieć w oknie firankę (bawił się nią nawet kot w wierszu Broniewskiego) niż firanę. A "sztramuje" ma liczne zastosowania, jak wskazano wyżej. Nawet coś mi niepewnie po głowie chodzi, że "sztramuje?" używano w znaczeniu "pasuje, zgadza się, może być, jest dobrze?", ale ucho mi podpowiada, że to ze lwowskim zaśpiewem słyszałam: "sztramuji?". Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: sztramowany 04.08.10, 10:22 A nienienie, to było - sztymuje (od das stimt! zapewne). Faktycznie widzę zaliczone do lwowskiej, słownik gwary poznańskiej nie zna - a ja znam... Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: sztramowany 04.08.10, 10:23 a ja znam choć żadnych Lwowiaków nie znałem. Odpowiedz Link