Dodaj do ulubionych

z przecinkiem czy bez?

27.12.10, 15:04
"Badaczka zwraca uwagą na to, że komunikacja niewerbalna zawsze, gdy staje się częścią dzieła sztuki, musi przejść przez wtórne kodowanie – w przypadku tekstu narracyjnego(,) zostaje ona poddana „tłumaczeniu/przekładowi” na język werbalny."

Jak jest poprawnie - z przecinkiem czy bez? Ja uważam, że bez, bo w tym zdaniu ("w przypadku tekstu narracyjnego zostaje ona poddana „tłumaczeniu/przekładowi” na język werbalny"), jest tylko jedno orzeczenie czasownikowe. Promotor natomiast zawsze wprowadza mi do zdań takiego typu przecinki.
Obserwuj wątek
    • migni Re: z przecinkiem czy bez? 27.12.10, 15:23
      > Jak jest poprawnie - z przecinkiem czy bez? Ja uważam, że bez, bo w tym zdaniu
      > ("w przypadku tekstu narracyjnego zostaje ona poddana „tłumaczeniu/przekł
      > adowi” na język werbalny"), jest tylko jedno orzeczenie czasownikowe. Pro
      > motor natomiast zawsze wprowadza mi do zdań takiego typu przecinki.

Promotor interpunkcyjnie niedouczony, i tyle. Nb. w drugim z powyższych zdań zbędny jest przecinek po nawiasie.
      • urszula.slo Re: z przecinkiem czy bez? 27.12.10, 15:57
        Przecinek po nawiasie oczywiście zbędny sad
        • ewa9717 Re: z przecinkiem czy bez? 27.12.10, 16:06
          Na pewno bez.
          A o językowych poprawkach promotorów można by doktorat napisać...
      • stefan4 Re: z przecinkiem czy bez? 27.12.10, 19:47
        urszula.slo:
        > [...] w przypadku tekstu narracyjnego(,) zostaje ona poddana [...]"
        [...]
        > z przecinkiem czy bez? Ja uważam, że bez
        [...]
        > Promotor natomiast zawsze wprowadza mi do zdań takiego typu przecinki.

migni:
        > Promotor interpunkcyjnie niedouczony, i tyle

A ja myślę, że raczej przeuczony w języku angielskim. Tam zdanie oznajmujące ma się zaczynać od podmiotu i jeśli coś poprzedza podmiot, to ma być oddzielone przecinkiem. To jest oczywiście uproszczona reguła, ale całkiem różna od naszej. A jak wiadomo, jak coś robią Hamerykanie, to i nas nie minie.

- Stefan
    • dar61 Kontra - czy pro... 27.12.10, 17:01
      ...motorowi się nie stawiać? Oto jest pytanie

Może on testuje {Ulę}?
      Proponuję zapoznać go z Kpt. Karrotem:
      forum.gazeta.pl/forum/w,374,112219932,112219932,przecinek.html
    • bimota Re: z przecinkiem czy bez? 27.12.10, 23:25
      Od czego ten promotor ?
    • efedra Re: z przecinkiem czy bez? 28.12.10, 01:15
      Zdecydowanie bez. Radzę zmienić promotora.
      • urszula.slo Kolejne ... 28.12.10, 12:31
        Moje zdanie:
        "Już teologowie Kościoła starożytnego głosili, iż Diabeł jest stworzeniem Boga w takim samym stopniu jak aniołowie oraz że jego złośliwość nie jest wrodzona, lecz jest wynikiem jego całkowicie wolnego wyboru."

Promotor poprawił zdanie, które teraz wygląda następująco:
        "Już teologowie wczesnochrześcijańscy głosili, iż diabeł jest stworzeniem Boga, w takim samym stopniu, jak aniołowie oraz, że jego złośliwość nie jest wrodzona, lecz jest wynikiem całkowicie wolnego wyboru."

Myślę, że przecinki w moim zdaniu są ok - 'oraz' łączy dwa równorządne (podrzędne) zdania, dlatego tam nie trzeba przecinków. (Głosili, że A oraz że B) Czy jak?
        A już na pewno zdanie 'w takim samym stopniu' nie jest oddzielone od reszty przecinkami, jak tego chce promotor. Nie rozumiem jego językowej filozofii sad

(Kłócić się próbowałam, ale nie ma sensu, bo dał mi do zrozumienia, że nie mam do tego prawa - on jest Polakiem, a ja nie jestem itd. W dużej mierze zgadzam się z nim, bo moje wypowiedzi i sformułowania często są niezręczne i nie "brzmią do końca po polsku", ale co do jego filozofii przycinków to już mam poważne wątpliwości ...)
        • stefan4 Re: Kolejne ... 28.12.10, 12:56
          urszula.slo:
          > Moje zdanie:
          > "Już teologowie Kościoła starożytnego głosili, iż Diabeł jest stworzeniem Boga
          > w takim samym stopniu jak aniołowie oraz że jego złośliwość nie jest
          > wrodzona, lecz jest wynikiem jego całkowicie wolnego wyboru."
          >
          > Promotor poprawił zdanie, które teraz wygląda następująco:
          > "Już teologowie wczesnochrześcijańscy głosili, iż diabeł jest stworzeniem Boga,
          > w takim samym stopniu, jak aniołowie oraz, że jego złośliwość nie jest
          > wrodzona, lecz jest wynikiem całkowicie wolnego wyboru."
          >
          > Myślę, że przecinki w moim zdaniu są ok
          [...]
          > on jest Polakiem, a ja nie jestem itd.

Nie wiem, kim jesteś, ale w Twoim zdaniu nie widzę wad, a z Twoim promotorem się nie zgadzam. Tych jego poprawek nie da się już wytłumaczyć językiem angielskim... Aha, ja jestem Polakiem.

- Stefan
          • efedra Re: Kolejne ... 28.12.10, 15:18
            A już "oraz, że" woła o pomstę do nieba.
            • bimota Re: Kolejne ... 28.12.10, 16:56
              Nigdy nie slyszalas jak ktos mowiac po "oraz", a przed "ze" robi wyrazna przerwe ? Czy zapisujac cos takiego nie powinno sie wstawic przecinka ? JAk w takim razie rozroznic czy taka przerwa ma byc, czy nie ?
              • efedra Re: Kolejne ... 29.12.10, 01:10
                bimota napisał:

> Nigdy nie slyszalas jak ktos mowiac po "oraz", a przed "ze" robi wyrazna przerw
                > e ? Czy zapisujac cos takiego nie powinno sie wstawic przecinka ? JAk w takim r
                > azie rozroznic czy taka przerwa ma byc, czy nie ?

A wiesz co? Kilka dni temu napisałam na forum "Ortografia" w wątku o przecinkach coś, co wydało mi się komiczne, ale prawdziwe. Mam mianowicie wrażenie, że niektórzy ludzie - nie mając wiedzy o interpunkcji - stawiają przecinek tam, gdzie bierze się oddech. I stąd te horrory w artykułach niedouczonych dziennikarzy, nad którymi się z upodobaniem pastwimy na "Ortografii".
                A teraz czytam takie pytanie CAŁKIEM SERIO.
                • bimota Re: Kolejne ... 29.12.10, 12:44
                  Po wydaje sie to bardziej naturalne i sluszne niz szperanie regulek w poradnikach...
        • bimota Re: Kolejne ... 28.12.10, 15:16
          Nie jestem specem, ale tak na moj chlopski rozum...

Przed "w takim" moze byc lub nie, w zaleznosci co sie chce powiedziec. Ale jesli tak, to przed "oraz" tez.

Przed "jak" nie.

'oraz' łączy dwa równorządne (podrzęd
          > ne) zdania, dlatego tam nie trzeba przecinków

Przed "oraz" nie masz przecinka, a przed "że" zwykle sie daje, nie wiem czy rowniez w tym przypadku.

Czy ty aby nie wymyslilas tego promotora i jaja se z nas robisz ??
          • urszula.slo Re: Kolejne ... 28.12.10, 17:02
            Niestety, nie wymyśliłam go, jest on jak najbardziej realny sad Wkurza mnie jego powtarzanie, że głównym mankamentem mojej pracy to "strona językowa", która wymaga "ingerencji stylistycznej", a z drugiej strony facet nawet to, co napisane jest poprawnie, zmienia na niepoprawne.

I nie, nie przed każdym 'że' stawia się przecinek!!!
            • stefan4 Re: Kolejne ... 28.12.10, 17:53
              urszula.slo:
              > I nie, nie przed każdym 'że' stawia się przecinek!!!

Jasne. Ale taką uproszczoną formułkę nauczyciele często wbijają uczniom do głów, licząc na to, że ktoś to w przyszłości tym uczniom skoryguje. W wielu przypadkach taka korekta nie przychodzi, albo jest zbyt słaba, żeby wybić formułkę wyuczoną wcześniej.

Przecinków nie stawia się przed ,,że''. Przecinków w ogóle nie stawia się przed tylko między, o ile jest ku temu powód.

- Stefan
              • urszula.slo Re: Kolejne ... 28.12.10, 20:17
                stefan4 napisał:

> Przecinków nie stawia się przed ,,że''. Przecinków w ogóle nie stawia s
                > ię przed tylko między, o ile jest ku temu powód.
                >

No dobra, nie czepiaj się ...
            • bimota Re: Kolejne ... 28.12.10, 21:13
              Napisalem: "zwykle"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka