Dodaj do ulubionych

Daj grunta!

25.06.11, 22:02
Usłyszałem dzisiaj taką wypowiedź:
,,
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Daj grunta! 25.06.11, 23:43
      Kawalek ziemi ? smile Albo sztacha, albo lyczka...
    • kicior99 Re: Daj grunta! 26.06.11, 08:39
      obciążnik do żyłki (wędkarstwo)?
    • stefan4 Re: Daj grunta! 26.06.11, 10:07
      stefan4:
      > Usłyszałem dzisiaj taką wypowiedź:
      > ,,
      • gdabski Re: Daj grunta! 26.06.11, 10:22
        Czyli ogórka?

/Gdabski
        • stefan4 Re: Daj grunta! 26.06.11, 10:37
          stefan4:
          > Usłyszałem dzisiaj taką wypowiedź:
          > ,,
      • jacklosi Re: Daj grunta! 29.06.11, 11:45
        stefan4 napisał:

> stefan4:
        > (podobno warszawiacy mówią na coś takiego ,,zieleniak'', jakby nie wiedzieli, ż
        > e prawdziwy Zieleniak to wysoki budynek na rogu Błędnika i Wałów Piastowskich).
        Jak byłem mały, chodziłem po kartofle na rynek, jak podrosłem, na targ, a teraz korzystam z bazaru. Jakoś z zieleniaka jeszcze nie korzystałem.
        • bimota Re: Daj grunta! 29.06.11, 20:13
          Zieleniak to chyba bardziej kiosk z warzywami.
        • dar61 Tagowica suk-cesywnie przemieniana 29.06.11, 21:55
          Taki zieleniak na Ziemiach Zachodnich kiedyś był, ale dziś go warzywniakiem zwą.
          W odróżnieniu od ogródka warzywnego - warzywnika.

U nas nazwa targowica jest nieznana, to bardziej targ nadal. Choć dużo u nas zabużaków.
          Moi znajomi - powracający ze służby w oddziałach ONZ - zwą go sukiem.

Ostatni w mym rodzinnym mieście targ na rynku [prostokątnym] widziałem - na poniemieckich widokówkach sprzed stu lat.
          {Jacklosiowi} życzę 200 lat w zdrowiu doczekać (-;
    • kamyk_wj Re: Daj grunta! 26.06.11, 11:56
      1. Dawno temu trafiłem na grę komputerową o nazwie "gruntz", z taki marudnymi ludzikami. Czasem grałem w to z dzieckiem. Na stworki mówiliśmy grunty. W grze dawało się je rozmnażać, a do niektórych zdań potrzebnych było kilka. Czasem brakowało. W takich okolicznościach gotów byłbym powiedzieć do programu zarządzającego grą "daj grunta".
      2. Grunta to archaiczna forma M. lm od słowa grunt (...rodzinne grunta pod Ostrołęką...). Zatem, jako polecenie dla wujka/ciotki/itp. mającego takie grunta pod Ostrołęką mógłbym się zwrócić "daj grunta lub chociaż w testamencie zapisz".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka