15.08.11, 12:39
Witam wszystkichsmile
Pytanie mam takie i proszę o wyjaśnienie wątpliwości znawców tematu...czy słowo ,,nawet" użyte w kontekście...na dodatek...znaczy się...a nawet...dodatkowo...znaczyć też może brak ciągłosci i jest zaprzeczeniem słowa ''zawsze"?
Wiem...zagmatwane:konkretny przykład:
Ja:kocham Cie...nawet bardzosmile
On:ja tez cię kocham...zawsze...a nie nawet...
czy wyraz NAWET...nie jest tu dodatkiem pozytywnym i wyklucza stałość?? nie rozumiem...,mamy rozbieżne zdania...pomożecie w interpretacji?
Obserwuj wątek
    • pierwszy-donosiciel Re: Nawet... 15.08.11, 17:50
      pl.wiktionary.org/wiki/nawet
    • bimota Re: Nawet... 15.08.11, 21:14
      Fujarka z tego twojego ona...
      • fujarka77 Re: Nawet... 16.08.11, 15:07
        Dziękuję za linka...nie przekonuje mnie tamto wytłumaczenie...no bo wg mnie...nie jest to słowo oznaczające tumiwisizm...tylko poteguje znaczenie słowa które poprzedza ...stopniuje je...no sama nie wiemsmile pozytywnie? Wyolbrzymia?
        Co do drugiego postu...nie rozumiem ...czy on jest fujarką...czy ona?..
        Przykłady:wyborcza.biz/biznes/1,101562,9170912,Rewolucja_smieciowa__jestem_za__a_nawet_bardzo.html
        i tak dalej...szukałam sobie w sieci...takiego "a nawet bardzo"...i ciągle nie wiemsmile
        Miłego dniasmile
        • pierwszy-donosiciel Re: Nawet... 16.08.11, 15:46
          fujarka77 napisała:
          .tylko poteguje znaczenie słowa które poprzedza ...stopniuje je...no sama nie wiem pozytywnie? Wyolbrzymia?

Tak, ale tylko satyrycznie... Dlatego trza satyrę bardzo ostrożnie dawkować...

Kilka dni temu tu gdzieś pisałem, seniorzy w moim miasteczku chcieli mi szyby powybijać, za mój list czytelnika opublikowany w miejscowej gazecie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka