03.09.11, 09:24
co znaczy "o ile"?
"o ile to zrobił" -czy to jest poprawne?
jeśli nie, to dlaczego nie?
czy "o ile" może odnosić się do "przeszłości"?
Obserwuj wątek
    • pszet Re: o ile... 03.09.11, 09:41
      Z „Uniwersalnego słownika języka polskiego PWN”:

2. «w wyrażeniu o ile ..., to: spójnik przyłączający wypowiedzenie, które wyraża zastrzeżenie mówiącego co do prawdziwości sądu komunikowanego w drugim wypowiedzeniu składowym tego samego wypowiedzenia złożonego; jeśli»:
      Powiem coś na ten temat, o ile zostanę dopuszczony do głosu.
      Uzgodnią wspólne stanowisko, o ile zdołają się porozumieć.
      O ile dobrze pamiętam, publikacja wywołała szeroką dyskusję.
      O ile się nie mylę, rozmawialiśmy o tym wcześniej.
       O ile (mi) wiadomo, o ile wiem.
      3. «w wyrażeniach o ile ..., o tyle ...; o ile ..., to ...: spójnik łączący wypowiedzenia przeciwstawne, komunikujący, że to, co można wnioskować z pierwszego z nich jest niezgodne z tym, co jest powiedziane w drugim»:
      O ile w szkole zachowywał się skandalicznie, to w domu był wyjątkowo grzeczny.
      O ile w mieście często zapadał na jakieś choroby, to w górach kłopoty ze zdrowiem znikały.
      O ile raki mają swoją pozycję w tradycji kulinarnej, o tyle winniczki nie cieszą się zbyt wielkim powodzeniem.
      O ile błękitne diamenty należą do rzadkości, o tyle zielony diament stanowi naprawdę unikat.
      4. książk. «w wyrażeniu o tyle (...), o ile ...: spójnik komunikujący, że maksymalny stopień nasilenia tego, o czym mowa w pierwszym wypowiedzeniu składowym, jest wyznaczony przez to, o czym mowa w drugim wypowiedzeniu»:
      O tyle jego praca miała charakter twórczy, o ile uzasadniała nowe hipotezy.
      Wspomnienia są potrzebne o tyle, o ile mają korzystny wpływ na przyszłość.
      O tyle interesowała go reforma oświaty, o ile mogła mieć wpływ na edukację córki.
      • bimota Re: o ile... 04.09.11, 00:08
        Czyli "pod warunkiem ze..."
    • stefan4 Re: o ile... 04.09.11, 09:28
      larusse:
      > co znaczy "o ile"?

Wyrażenia, sugerujące liczenie a niedotyczące liczenia, nie są rzadkością w wielu językach. Niektóre mają swoje bezpośrednie odpowiedniki w polskim, inne nie.

• ros.
        насколько мне известно = o ile mi wiadomo
        учти что = weź pod uwagę, że (dosł. przelicz, uwzględnij w rachunku)

• niem.
        du mußt damit rechnen = musisz się z tym liczyć

• fr.
        quant à moi = co do mnie; quant pochodzi ewidentnie od łacińskiego quantum = ile; za to francuskie ,,ile'' to combien, niezwiązane z liczeniem...

• ang.
        I am counting on you = liczę na ciebie

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka