larusse 17.09.11, 10:58 "niczym nieskrępowanych dyskusji" czy "niczym nie skrępowanych dyskusji"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: niczym (nie) skrępowanych dyskusji 17.09.11, 14:48 larusse napisała: > "niczym nieskrępowanych dyskusji" czy "niczym nie skrępowanych dyskusji"? Też miewam ten problem. W takim wypadku piszę - wbrew obowiązującym od pewnego czasu regułom - oddzielnie. Moim zdaniem wersja pierwsza, poprawna, wygląda bezsensownie. Odpowiedz Link
aka10 Re: niczym (nie) skrępowanych dyskusji 17.09.11, 16:21 niezprzymiotnikami.blogspot.com/ lpj.pl/porada9.htm Odpowiedz Link
efedra do aka10 17.09.11, 17:47 aka10 napisała: > niezprzymiotnikami.blogspot.com/ > lpj.pl/porada9.htm Dziecko! Wyskakujesz z tymi linkami do słowników czy poradników, jak Filip z konopi. Przede wszystkim powinnaś zauważyć, że regułę znam, tylko z jakiegoś powodu świadomie ją łamię, po drugie - i pytanie, i moja odpowiedź dotyczą imiesłowów, a nie przymiotników. Różnica - może dla Ciebie niezauważalna, ale istotna. Odpowiedz Link
migni Re: do aka10 17.09.11, 22:59 Czy równie świadomie "Filip z konopi" zamiast "filip (= zając) z konopi"...? Odpowiedz Link
efedra Re: do aka10 18.09.11, 00:26 migni napisał: > Czy równie świadomie "Filip z konopi" zamiast "filip (= zając) z konopi"...? Nie, zupełnie nieświadomie. Filip to zając??? Nie wiedziałam. Jeżeli nawet myślałam o tym powiedzonku, to miałam przed oczami jakiegoś blond wiejskiego przygłupka, który ni z tego, ni z owego itd. No, to czegoś się dziś dowiedziałam, nie jest to więc dzień stracony Odpowiedz Link
aka10 Re: do efedra 18.09.11, 12:39 Dziecko! Wrzuciłam te linki tak sobie, jako, ze znalazłam, zagłębiając się w temacie. Ciebie, ani Twojego wpisu nie miałam wcale na myśli. Spokojnej niedzieli życzę. Odpowiedz Link
stefan4 Re: niczym (nie) skrępowanych dyskusji 18.09.11, 12:28 aka10: > niezprzymiotnikami.blogspot.com Cały blog poświęcony odstępom między wyrazami?! No cóż, dziedziny wiedzy stały się ostatnio tak wąskie... Ale gdyby autor blogu był w tej tak wąskiej dziedzinie specjalistą, to chyba raziłby go adres URL jego blogu i potrafiłby go zmienić tak, żeby nie łamać własnych reguł pisania odstępów; np. na nie_z_przymiotnikami.blogspot.com - Stefan Odpowiedz Link
bimota Re: niczym (nie) skrępowanych dyskusji 17.09.11, 21:59 Ta regula jest dla przedszkolakow. Pisze sie w zaleznosci od kontekstu... Odpowiedz Link
aka10 Re: niczym (nie) skrępowanych dyskusji 18.09.11, 12:47 efedra napisała: > Też miewam ten problem. W takim wypadku piszę - wbrew obowiązującym od pewnego > czasu regułom - oddzielnie. Moim zdaniem wersja pierwsza, poprawna, wygląda bez > sensownie. Robie dokladnie tak samo. Szczerze mowiac, nie mialam pojecia o zmianach z 97-go roku. Odpowiedz Link