kotulina 01.05.14, 16:50 Czasem spotykany zwrot w programach o paleontologii: 100.000.000 years BC. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotulina Re: 100.000.000 years BC 01.05.14, 16:50 Jeszcze przykład: A Walking with Dinosaurs Special - Land of Giants Odpowiedz Link
stefan4 ale co Cię razi? 01.05.14, 18:07 kotulina: > Czasem spotykany zwrot w programach o paleontologii: 100.000.000 years BC. Czy chodzi Ci o to, że przy osiągalnej precyzji datowania obiektów tak dawnych 100 mln years BC oznacza to samo co 100 mln years ago i wolisz to drugie? - Stefan Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: ale co Cię razi? 01.05.14, 18:55 Nauka powinna być wolna od wtrąceń religijnych. Ten film oglądają także muzułmanie, inne mniejszości religijne oraz ateiści i mogą być z tego powodu zniesmaczeni... Ot, co... Postscriptum Uwaga z poza problematyki językowej: Skąd ma słońce tyle energii? Odpowiedz Link
efedra Re: ale co Cię razi? 02.05.14, 16:21 chief-denunciator napisała: > Uwaga z poza problematyki językowej: Chiefie, spoza. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: ale co Cię razi? 02.05.14, 16:50 efedra napisała: > chief-denunciator napisała: > > > Uwaga z poza problematyki językowej: > > Chiefie, spoza. ============== Zgadza się... Sprawdziłem... A skąd Ty to wiesz? Ale bliższych danych o słońcu nie masz ? A mnie głównie energia słoneczna interesowała... Ot, co... Postscriptum Twą cenną wskazówkę postaram się zapamiętać. Może mi się kiedyś w życiu przyda... Odpowiedz Link
robak.rawback Re: ale co Cię razi? 02.05.14, 22:29 BC mnie znowu tak nie boli, w porownaniu do zniesmaczenia jakie czuje, jak np w uk zaczyna sie wprowadzac shariat i pochodne zwyczaje. chief-denunciator napisała: > Nauka powinna być wolna od wtrąceń religijnych. > Ten film oglądają także muzułmanie, inne mniejszości religijne oraz ateiści i > mogą być z tego powodu zniesmaczeni... > > Ot, co... > > Postscriptum > > Uwaga z poza problematyki językowej: > Skąd ma słońce tyle energii? Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: ale co Cię razi? 03.05.14, 09:30 robak.rawback napisała: BC mnie znowu tak nie boli, w porownaniu do zniesmaczenia jakie czuje, jak np w uk zaczyna sie wprowadzac shariat i pochodne zwyczaje. ========================= Kiedyś jakiś angielski polityk proponował, aby zrezygnować z wielkanocnych obchodów w strefie publicznej, bo to może smucić naszych muzułmańskich współobywateli... Ot, co... Odpowiedz Link
stefan4 Re: ale co Cię razi? 02.05.14, 23:23 chief-denunciator: > Uwaga z poza problematyki językowej: > Skąd ma słońce tyle energii? Z reakcji syntezy jądrowej. - Stefan Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: ale co Cię razi? 03.05.14, 09:06 stefan4 napisał: > chief-denunciator: > > Uwaga spoza problematyki językowej: > > Skąd ma słońce tyle energii? > > Z reakcji syntezy jądrowej. > > - Stefan ==============> Nu, wreszcie wszystko jasne! Jeszcze tylko ostatnie pytanie, bo wiem, że to niewłaściwe forum: Posiada Słońce inteligencję albo to "tylko" taka siłownia nuklearna bez krzty inteligencji. Zwykły tępy automat do produkowania ciepła na Ziemi... Wszystko powstałe przez zwykły przypadek... ? Nazbierało się trochę kurzu kosmicznego i po osiągnięciu masy krytycznej, zrobiło "BUM" i stało się jasno? Od kilku lat pracuję nad powtórką tego eksperymentu i nie zamiatam w swoim mieszkaniu. Lada dzień powinno zrobić "BUM"! Ot, co... Odpowiedz Link
stefan4 Re: ale co Cię razi? 03.05.14, 11:40 chief-denunciator: > Posiada Słońce inteligencję albo to "tylko" taka siłownia nuklearna bez krzty inteligencji. > Zwykły tępy automat do produkowania ciepła na Ziemi... To już jest problem filozoficzny, i wcale nie idzie o filozofię języka. Ja osobiście sądzę, że ostatnie stwierdzenie niesłusznie zakłada teleologię. Że niby Słońce jest ,,do czegoś''. Otóż ono jest Ding an sich i nie czerpie sensu swojego istnienia z Ziemi. Co do pierwszego stwierdzenia, to poproszę najpierw o definicję inteligencji, tak przeskalowaną, żeby dawała się stosować nie tylko do ludzi, ale również do innych zwierząt, komputerów, a także ciał niebieskich. Sam rozumiesz, że testy IQ się do tego nie nadają. chief-denunciator: > Nazbierało się trochę kurzu kosmicznego i po osiągnięciu masy krytycznej, zrobiło "BUM" i > stało się jasno? > > Od kilku lat pracuję nad powtórką tego eksperymentu i nie zamiatam w swoim mieszkaniu. > Lada dzień powinno zrobić "BUM"! Ja też prowadzą eksperyment, ale o odmiennych założeniach. Jem i się nie ruszam Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: ale co Cię razi? 03.05.14, 12:35 Zapraszam na gościnny występ na forum filozoficzne... stefan4 napisał: To już jest problem filozoficzny, i wcale nie idzie o filozofię języka. Odpowiedz Link
stefan4 Re: ale co Cię razi? 03.05.14, 13:38 chief-denunciator: > Zapraszam na gościnny występ na forum filozoficzne... To forum nie ma w nazwie filozofii tylko religię. - Stefan Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: ale co Cię razi? 03.05.14, 14:31 stefan4 napisał: > chief-denunciator: > > Zapraszam na gościnny występ na forum filozoficzne... > > To forum nie ma w nazwie filozofii tylko religię. > > - Stefan ================> To tylko taki kamuflaż, aby wrogów wolnej myśli wprowadzić w błąd.. . Filozofowania mogą zabronić... Wyznawania religii się nie odważą... Ot, co... A po za tym... Czy to jedno nie jest wydziałem drugiego? Odpowiedz Link
kotulina Re: ale co Cię razi? 01.05.14, 20:44 > kotulina: > > Czasem spotykany zwrot w programach o paleontologii: 100.000.000 years BC > . > > Czy chodzi Ci o to, że przy osiągalnej precyzji datowania obiektów tak dawnych > 100 mln years BC oznacza to samo co 100 mln years ago i wolisz to > drugie? > > - Stefan > Z grubsza tak. Precyzowanie do 2.000 lat w odniesieniu do okrągłych 100.000.000 wydaje mi się śmieszne. Jest równie stosowne, co szacowanie upływu tych milionów lat liczeniem wstecz od zeszłego poniedziałku. Odpowiedz Link
dar61 Re: ale co Cię razi? 02.05.14, 18:11 To chyba kwestia przyzwyczajenia u autora. Niedawno poczytywałem sobie tomiszcze archeologiczne, rojące się od rozdziałów, ale z miszmazem autorów. Po kilku[nastu] rozdziałach z dość dużą dozą szczęścia rozpoznawałem, który to autor - po zwykłym właśnie zapisie p.n.e. i b.C. - metodycznie w całym rozdziale przestrzeganym. Różnorodność - dobra rzecz. *** O zapisie źródeł cytowanych tam wszelakich wschodnio-cyrylicko-słowiańskich autorów, spisanych wyłącznie manierą anglosasizującą wszelakie cz- lub ż-, nie wspominam, bo to już chyba, niestety, [biblioteczna] norma... ... wg V.S.Patruševa i A.Kh. Khalikova (...) gorodishche epokhi ... Odpowiedz Link
kornel-1 Re: ale co Cię razi? 03.05.14, 08:47 - Ten pięściaki mają 40018 lat! - mówi przewodnik w muzeum. - Ach, skąd taka precyzja? - dopytuje turysta. - Bo archeolodzy, jak je wykopali 18 lat temu, stwierdzili, że pochodzą sprzed 40 tysięcy lat... Kornel Odpowiedz Link
bimota Re: 100.000.000 years BC 04.05.14, 18:16 MOZE TO OZNACZA, ZE WYSSANO Z PALCA I ROWNIE DOBRZE MOZE BYC 100000 LAT... 10000... Odpowiedz Link