Dodaj do ulubionych

Janusza Korwina Mikke'a

28.05.14, 08:23
Nie byłoby tak poprawniej?

Janusz Korwin Mikke

Janusz - się odmienia

Korwin - się odmienia

A dlaczego nie Mikke ?

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • stefan4 Janusza Korwina Mikkego 28.05.14, 09:34
      chief-denunciator:
      > Janusza Korwina Mikke'a
      > Nie byłoby tak poprawniej?

Co rozumiesz pod egzotycznym terminem ,,poprawniej''? Jak żyję, nie widziałem żadnego poprawnieja w zjawiskach naturalnych, takich jak język naturalny.

Jestem za ,,Janusza Korwina Mikkego''. W polskim wiele nazwisk ma postać przymiotnikową, więc w przymiotnikowym potraktowaniu Mikkego nie ma żadnego barbarzyństwa.

Ale dziennikarską tradycją jest nieodmienianie Korwina: ,,Janusza Korwin Mikkego''. Nie mam pojęcia, skąd to się wzięło.

- Stefan
      • chief-denunciator Re: Janusza Korwina Mikkego 28.05.14, 10:18
        stefan4 napisał:

Cytat
        Ale dziennikarską tradycją jest nieodmienianie Korwina: ,,Janusza Korwin Mikkego''. Nie mam pojęcia, skąd to się wzięło.

Każdy pisze po swojemu... (Podpis pod obrazkiem)

Ale z nowym stanowiskiem w Jewrosojuzie doczekamy się chyba jakieś obowiązującej normy?

Ot, co...
      • akimiri Re: Janusza Korwina Mikkego 28.05.14, 10:52
        stefan4 napisał:

> Ale dziennikarską tradycją jest nieodmienianie Korwina: ,,Janusza Korwin Mikkego''. Nie mam pojęcia, skąd to się wzięło.

Pewnie stąd, że Korwin to herb, a tych się przez długi czas "tradycyjnie" nie odmieniało, jeśli były pierwszym członem nazwiska. Teraz łaskawy KORAN dopuszcza już odmianę - np. PT ortografista Grzenia jest pod tym względem nad wyraz liberalny.

Swoją drogą, WSO PWN (2010, s. 390) każe pisać Janusz Korwin-Mikke (z łącznikiem) i odmieniać "tradycyjnie": Korwin-Mikkego, Korwin-Mikkemu - ale takiego np. Jastrzębca-Kozłowskiego odmienia, aż miło...
        • dar61 Janusza Mikkego 28.05.14, 12:51
          Zaciekawia mnie, czy podmiot liryczny zabrał głos na tenże odmianowy temat.

Niedawno napatoczył mi się osąd Beaty Tyszkiewicz, że tytuł hrabiego dziedziczyła jej rodzina wyłącznie w linii męskiej i ona nie czuje potrzeby, by ją na siłę uszlachetniać.

To, że Jego Eks JK-M wciela w nazwisko - całych odgałęzień swej rodziny, wraz z personaliami żon swych synów, wnuków - jakieś zabytki herbizmu, dziwnym jest.
          Bez takiej muzealnej wstawki odmiana jego personaliów jest łatwiejsza.
      • arana Re: Janusza Korwina Mikkego 29.05.14, 06:31
        stefan4 napisał:

> Co rozumiesz pod egzotycznym terminem ,,poprawniej''? Jak żyję, nie widziałem
        > żadnego poprawnieja w zjawiskach naturalnych, takich jak język naturalny.

Jest to odpowiednik nocniczka dla dzieci; wiesz, taka forma wstępna przed umiejętnością korzystania z toalety. big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka