kotulina 21.06.14, 23:22 Nowojorski to chyba upodobnienie do niemieckich nazw "grodów" i "gór". Nowojorski mógłby być dla Nowego Jorgu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robak.rawback Re: Nowojorski. Nie powinno być "nowojorcki"? 22.06.14, 13:28 stawiam na to ze sie trudno wymawia rcki - samo by zeszlo na 's' albo inne udogodnienie Odpowiedz Link
kotulina Re: Nowojorski. Nie powinno być "nowojorcki"? 25.06.14, 07:05 robak.rawback napisała: > stawiam na to ze sie trudno wymawia rcki - samo by zeszlo na 's' albo inne udog > odnienie > Tak, chyba dlatego. Odpowiedz Link
mika_p Re: Nowojorski. Nie powinno być "nowojorcki"? 22.06.14, 21:53 Malbork - malborski Kluczbork - kluczborski Dostatecznie długo i blisko* sąsiadowaliśmy z Niemcami, odbierając sobie nawzajem różne miasta w kolejnych wojnach, żeby taka wymiana stała się Starożytna i Uznana. *Blisko w sensie geografii i kontaktów, niekoniecznie uczuć Odpowiedz Link
ikndar Tymbark 24.06.14, 15:34 mika_p napisała: > Malbork - malborski > Kluczbork - kluczborski > > Dostatecznie długo i blisko* sąsiadowaliśmy z Niemcami, odbierając sobie nawzaj > em różne miasta w kolejnych wojnach, żeby taka wymiana stała się Starożytna i U > znana. > > *Blisko w sensie geografii i kontaktów, niekoniecznie uczuć Tez Tymbark - tymbarski. Odpowiedz Link
akimiri Re: Tymbark 25.06.14, 09:27 ikndar napisał: > Tez Tymbark - tymbarski. Ale już np. folwark - folwarczny. Więc może: nowojorczny? Odpowiedz Link
arana Re: Tymbark 25.06.14, 09:48 akimiri napisał: > Ale już np. folwark - folwarczny. > Więc może: nowojorczny? A weźmy taki klapek. Często z nimi jest problem, no jaki? Klapkowy? Eee, to już zarezerwowała kalpa. Odpowiedz Link
akimiri Re: Tymbark 25.06.14, 09:56 arana napisała: > A weźmy taki klapek. Często z nimi jest problem, no jaki? Klapkowy? Eee, to już > zarezerwowała kalpa. Oczywiście, że: klapek - klapkowy. Od klapy jest klapowy. A od klapki - klapczany. Wy jenzyka nie znacie, Arana. Odpowiedz Link
arana Re: Tymbark 25.06.14, 10:03 Taaa?... A mała klapka? Tzn. czego używała Śnieżka w łazience dla krasnoludków? Jeśli miała problem z tą klapką, to jaki? A teraz klapki Śnieżki. Jeśli jeden się popsuł, to jaki miała problem Śnieżka? Odpowiedz Link
akimiri Re: Tymbark 25.06.14, 10:17 Jak wiadomo, łazienki krasnoludków nie były wyposażone w sedesy. Śnieżka zatem mogła mieć tylko problem krzakowy, ewent. krzaczany (nie mylić z krzaczastym). W drugim wypadku - klapków - Śnieżka miała problem obuwniczy. Wy, Arana, nie bądźcie tacy zasadniczy. Psiamać. Odpowiedz Link
arana Re: Tymbark 25.06.14, 10:34 akimiri napisał: > Wy, Arana, nie bądźcie tacy zasadniczy. > Psiamać. Ależ skąd, przewrotnam wielce. Wszak od lat noszę klapka, a nie klapkę. Gdy zaczęłam je nosić, słowniki na to jeszcze nie pozwalały. Teraz już ulegają w tym względzie. Zatem kto wie, czy sprzeczając się nt. z Bardzo Ważną Damą od Słownictwa, nie weszłam do historii? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Tymbark 25.06.14, 10:53 arana: > A weźmy taki klapek. Często z nimi jest problem, no jaki? Klapkowy? Klapeczny. - Stefan Odpowiedz Link
arana Osiołkowi w żłoby dano... 25.06.14, 11:11 Akimiri: klapczany. Stefan: klapeczny. A ja ciągle jak ofiara świerzopa. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Osiołkowi w żłoby dano... 25.06.14, 12:14 arana: > A ja ciągle jak ofiara świerzopa. To napisała Inez? A ja podejrzewałem Gałczyńskiego... - Stefan Odpowiedz Link
arana Re: Osiołkowi w żłoby dano... 25.06.14, 12:46 stefan4 napisał: > To napisała Inez? A ja podejrzewałem Gałczyńskiego... Wielcem zaskoczona - wszak Kopernik też była kobietą! Ale nie sumuj się, lubię zaskoczenia. Odpowiedz Link
kotulina Re: Nowojorski. Nie powinno być "nowojorcki"? 25.06.14, 07:06 mika_p napisała: > Malbork - malborski > Kluczbork - kluczborski Tak, zgadza się, "nowojorski" jednak nie jest wyjątkiem. Odpowiedz Link
apersona Re: Nowojorski. Nie powinno być "nowojorcki"? 22.06.14, 22:27 To by sugerowało związek z pruskim Yorckiem przeciwnikiem Napoleona Odpowiedz Link
kotulina Re: Nowojorski. Nie powinno być "nowojorcki"? 25.06.14, 07:10 apersona napisała: > To by sugerowało związek z pruskim Yorckiem przeciwnikiem Napoleona Ciekawe. Ten Yorck polskawy albo może bardziej zachodnio słowiański wydaje się. Pochodzi od Jarka a Jark to skrócona forma dla "Jarek", charakterystyczna dla Kaszubów i Łużyczan. Odpowiedz Link