Dodaj do ulubionych

Gaz łzawiący

03.07.15, 22:42
Zdziwił mnie ten tytuł, ta nazwa:

"Wielkie demonstracje w Atenach. Doszło do starć, policja użyła gazu łzawiącego"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18298928,Wielka_demonstracja_w_Atenach__Doszlo_do_starc__policja.html?lokale=katowice#BoxNewsImg
Nazwa "gaz łzawiący" chyba jednak nie jest niepoprawna, ale dziwnie brzmi łzawienie kogoś, osobę trzecią, np. "ten gaz łzawi Martę".
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Tem bardziej, 03.07.15, 22:51
      że posiada konotacje religijne ...
      "Ale nas złzaw ode łzego ..."
    • zbyfauch A wogle posiadasz rację. 03.07.15, 22:57
      Gaz łzopędny, łzośliwy ewentualnie ... ale nie łzawiący, nie.
    • cyberros czasownik przechodni? 04.07.15, 00:36
      kotulina napisała:

> Zdziwił mnie ten tytuł, ta nazwa:
      >
      > "Wielkie demonstracje w Atenach. Doszło do starć, policja użyła gazu łzawiącego
      > "
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18298928,Wielka_demonstracja_w_Atenach__Doszlo_do_starc__policja.html?lokale=katowice#BoxNewsImg
      > Nazwa "gaz łzawiący" chyba jednak nie jest niepoprawna, ale dziwnie brzmi łzawi
      > enie kogoś, osobę trzecią, np. "ten gaz łzawi Martę".

"Gaz łzawiący" można by też rozumieć jako gaz, który łzawi (sam), tak jak oczy łzawiące to oczy osoby, która płacze. Przez "gaz łzawiący" rozumiemy jednak "gaz powodujący łzawienie", a nie "gaz łzawiący kogoś". Może to po prostu tylko taki skrót myślowy? Bo "łzawić" jest chyba czasownikiem nieprzechodnim, mnie też nie pasuje on jako czasownik przechodni. A imiesłów czynny to co innego. "Człowiek myslący" np. to przecież nie jest człowiek, który myśli kogoś...
    • bimota Re: Gaz łzawiący 06.07.15, 09:27
      POWINNO BYC WLZAWIACY.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka