02.06.16, 01:08
CZY SERWERA ?
Obserwuj wątek
    • efedra Re: SERWERU 02.06.16, 05:11
      Jeżeli to jest człowiek, który serwuje, to oczywiście serwera, ale jeżeli maszyna, urządzenie czy inny stwór nieożywiony, to na pewno serwera.
      • efedra Re: SERWERU 02.06.16, 05:12
        ... to oczywiście serweru, przepraszam za omsknięcie.
        • daniel_wolny Re: SERWERU 02.06.16, 07:43
          PWN ma inne zdanie na ten temat.

sjp.pwn.pl/slowniki/beznarz%C4%99dziowy-dost%C4%99p-do-serwera.html
          • bimota Re: SERWERU 02.06.16, 10:31
            NO WLASNIE... I TYLE NA TEMAT TEORII POLONISTYCZNYCH...
    • anak0nda KOMPUTERU 12.06.16, 23:44
      bimota napisał:

> CZY SERWERA ?

CZY KOMPUTERA?
      • bimota Re: KOMPUTERU 13.06.16, 12:10
        DO CZEGO PIJESZ ?
        • anak0nda Re: KOMPUTERU 13.06.16, 18:43
          bimota napisał:

> DO CZEGO PIJESZ ?

Mówisz "komputeru", czy "komputera"?
          • bimota Re: KOMPUTERU 13.06.16, 19:15
            KOMUTERA

ALE CZASEM MOWIE NP. "ROWERU"...
            • anak0nda Re: KOMPUTERU 13.06.16, 23:12
              bimota napisał:

> KOMUTERA
              >
              > ALE CZASEM MOWIE NP. "ROWERU"...

A mówisz czasem "komputeru"?
              • bimota Re: KOMPUTERU 14.06.16, 10:36
                NIE
                • anak0nda Re: KOMPUTERU 14.06.16, 16:35
                  bimota napisał:

> NIE

Dlaczego nie?
                  • bimota Re: KOMPUTERU 15.06.16, 10:10
                    DLATEGO, ZE JA JESTEM ZWOLENNIKIEM KONCOWKI "A", WIEC DZIWI MNIE POUCZANIE, ZE NALEZY "U" I PODAJE PRZYKLADY NIEKONSEKWENCJI...
                    • anak0nda Re: KOMPUTERU 15.06.16, 12:56
                      bimota napisał:

> DLATEGO, ZE JA JESTEM ZWOLENNIKIEM KONCOWKI "A", WIEC DZIWI MNIE POUCZANIE, ZE
                      > NALEZY "U" I PODAJE PRZYKLADY NIEKONSEKWENCJI...

Ok, a jak mowisz: "zamku" czy "zamka"?
                      • bimota Re: KOMPUTERU 15.06.16, 17:29
                        WAZNE JAK INNI MOWIA... ZACZELO SIE OD FOLDEROW, A TERAZ, POPRZEZ TABLETY, DOTARLO DO SERWEROW... EFDERA TWIERDZI, ZE TAK MA BYC...
                        • anak0nda Re: KOMPUTERU 15.06.16, 21:56
                          bimota napisał:

> WAZNE JAK INNI MOWIA... ZACZELO SIE OD FOLDEROW, A TERAZ, POPRZEZ TABLETY, DOTA
                          > RLO DO SERWEROW... EFDERA TWIERDZI, ZE TAK MA BYC...

A słyszysz, ze inni jak mówią, zamku czy zamka?
                          • bimota Re: KOMPUTERU 16.06.16, 09:56
                            TAK I TAK
                            • anak0nda Re: KOMPUTERU 16.06.16, 16:36
                              bimota napisał:

> TAK I TAK

No właśnie smile To może mów też i tak i tak w dopełniaczu serwerowym? Ja wole formę "serwera", tak mi bardziej pasuje, choć o deserze mowie w dopełniaczu tylko "deseru", nigdy "desera", o serze tylko "sera", nigdy "seru"...
                              • bimota Re: KOMPUTERU 16.06.16, 23:32
                                ALE JA CHCE WIEDZIEC DLACZEGO KAZA MI MOWIC NP FOLDERU, ROWERU, A SERWERU TO JUZ NIE...

A ZAMKI SA 2, A SERWER TYLKO 1... smile
                                • anak0nda -a i -u 17.06.16, 07:21
                                  bimota napisał:

> ALE JA CHCE WIEDZIEC DLACZEGO KAZA MI MOWIC NP FOLDERU, ROWERU, A SERWERU TO JU
                                  > Z NIE...

A kto ci każe? Mówisz jak chcesz, nikt ci niczego tu nie każe. Ja np. mowie częściej "foldera", niż "folderu". Ale gdyby ktoś powiedział "folderu", to nawet bym nie zauważył. Mowie np. "do którego foldera to skopiować", pasuje mi to bardziej (może dlatego, ze to słyszę częściej w pracy?), niż "do którego folderu to skopiować", choć to drugie mnie nie razi. I proszę, sprawdzam właśnie w słowniku gramatycznym - obie formy są podane: sgjp.pl/leksemy/#14216/folder . Razi mnie jednak "rowera", z powodu swojego niewystępowania, po prostu nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek tak mówił. W przypadku slowa "serwer" słownik gramatyczny podaje tylko formę "serwera", widocznie ludziom tak z jakiegoś powodu pasuje mówić: sgjp.pl/leksemy/#55564/serwer , a "serweru", podobnie jak "komputeru", z jakiegoś powodu to nie pasuje.
                                  Tu: poradnia-jezykowa.uni.lodz.pl/faq/dopelniacz-rodzaju-meskiego-w-liczbie-pojedynczej-a-czy-u/
                                  piszą:
                                  "Zasady wyboru końcówki w dopełniaczu rzeczowników męskich nie są w polszczyźnie precyzyjnie określone."

> A ZAMKI SA 2, A SERWER TYLKO 1... smile

Zamków jest o wiele więcej niż dwa! - wg Doroszewskiego 5:
                                  sjp.pwn.pl/doroszewski/zamek;5525706.html
                                  • bimota Re: -a i -u 17.06.16, 10:23
                                    JA TO WIEM... JA MOWIE KATALOGU smile

ALE NIEKTORZY TU FANTAZJUJA O JAKICHS OZYWIONYCH, NIEOZYWIONYCH I BOG WIE CZYM JESZCZE...
                                    • anak0nda Re: -a i -u 17.06.16, 16:18
                                      bimota napisał:

> JA TO WIEM... JA MOWIE KATALOGU smile

A ja mowie foldera.

> ALE NIEKTORZY TU FANTAZJUJA O JAKICHS OZYWIONYCH, NIEOZYWIONYCH I BOG WIE CZYM
                                      > JESZCZE...

I mają częściowo rację. Bowiem wszystkie rzeczowniki m1 i m2 mają w dopełniaczu końcówkę "-a" (jedynym, i to niepełnym, wyjątkiem jest wół-wołu), a tu należą wszystkie bez wyjątku osoby i wszystkie zwierzęta poza (częściowo) wołem. Jeśli masz jakiś inny przykład poza wołem, to podaj.
                                      Sprawa więc dotyczy tylko m3, gdzie przeważającą końcówką jest -u (rower-roweru), ale końcówka -a jest tez powszechna (ser-sera), i reguły nie są tu oczywiste. Czasem końcówka może być i taka i taka, i może być zależna od znaczenia (zamka/zamku), albo niezależna od znaczenia (foldera/folderu). Zalezy tylko od tego jak ludzie maja kaprys mówić.
                                      • bimota Re: -a i -u 17.06.16, 17:23
                                        WIEC Z TEGO WYNIKA, ZE NATURALNA JEST KONCOWA "A" I JAKIS FILOZOF WYMYSLIL SOBIE TO "U"... TAK SAMO JAK SOBIE WYMYSLAJA NIEODMIENIANIE NP. (MAM) LAPTOPA.
                                        • anak0nda Re: -a i -u 17.06.16, 20:43
                                          bimota napisał:

> WIEC Z TEGO WYNIKA, ZE NATURALNA JEST KONCOWA "A" I JAKIS FILOZOF WYMYSLIL SOBI
                                          > E TO "U"... TAK SAMO JAK SOBIE WYMYSLAJA NIEODMIENIANIE NP. (MAM) LAPTOPA.

Nie wiem, czy w języku cokolwiek jest naturalne lub nienaturalne. Jest takie, jak mówią ludzie.
                                          • bimota Re: -a i -u 27.06.16, 16:21
                                            WLASNIE.. JAK MOWIA LUDZIE, A NIE WYMYSLAJA FILOZOFY...
                                            • anak0nda Re: -a i -u 27.06.16, 16:35
                                              bimota napisał:

> WLASNIE.. JAK MOWIA LUDZIE, A NIE WYMYSLAJA FILOZOFY...

Totez i filozofy nic nie wymyślają, podają tylko formy najczęstsze.
                                              • bimota Re: -a i -u 27.06.16, 20:10
                                                NIE WYDAJE MI SIE
                                                • anak0nda Re: -a i -u 27.06.16, 21:45
                                                  bimota napisał:

> NIE WYDAJE MI SIE

To co takiego filozofy wymyślają?
                                                  • bimota Re: -a i -u 27.06.16, 22:55
                                                    NO PRZECIE NAPISALEM - NP. KONCOWKI "U" ZAMIAST "A"
                                                  • anak0nda Re: -a i -u 28.06.16, 15:55
                                                    bimota napisał:

> NO PRZECIE NAPISALEM - NP. KONCOWKI "U" ZAMIAST "A"

Tego nie wymyślają filozofy, ludzie tak mówią.
                                                  • bimota Re: -a i -u 28.06.16, 23:20
                                                    JAK GADAM Z NORMALNYMI LUDZMI TO MOWIA "A", TYLKO W TV MOWIA "U", I PO JAKIMS CZASIE NORMALNI TEZ ZACZYNAJA TAK MOWIC, JAK SIE W TV NASLUCHAJA...
                                                  • anak0nda Re: -a i -u 29.06.16, 07:52
                                                    bimota napisał:

> JAK GADAM Z NORMALNYMI LUDZMI TO MOWIA "A", TYLKO W TV MOWIA "U", I PO JAKIMS C
                                                    > ZASIE NORMALNI TEZ ZACZYNAJA TAK MOWIC, JAK SIE W TV NASLUCHAJA...

Ok smile czyli to te filozofy z telewizji? Ale skąd wiesz, jak mówi się w innych rejonach Polski? Tendencja do używania -a czy -u może jest regionalna?
                                                    Odnośnie serwera to ja tez wole -a, chociaż -u mnie nie razi. Pasuje mi serweru jak roweru i pasuje mi serwera jak komputera. Musze zresztą przyznać, ze nie pamiętam, by ktoś mówił o serwerze w telewizji, jaki to program?
                                                  • bimota Re: -a i -u 29.06.16, 10:50
                                                    O JESSU... TEGO NIE WIEM, MOGE TYLO GDYBAC, NP. NA PODSTAWIE NOTEK FORUMOWYCH. :p
                                                  • anak0nda Re: -a i -u 29.06.16, 17:37
                                                    bimota napisał:

> O JESSU... TEGO NIE WIEM, MOGE TYLO GDYBAC, NP. NA PODSTAWIE NOTEK FORUMOWYCH.
                                                    > :p

No właśnie, to co się tak przejmujesz, lepiej nie gdybać.
                                                  • bimota Re: -a i -u 29.06.16, 21:18
                                                    A.. BO JA TAKI WRAZLIWY.. :p
                                      • stefan4 problemy klasyfikacji 17.06.16, 17:39
                                        anak0nda:
                                        > wszystkie rzeczowniki m1 i m2 mają w dopełniaczu końcówkę "-a" (jedynym,
                                        > i to niepełnym, wyjątkiem jest wół-wołu), a tu należą wszystkie bez wyjątku
                                        > osoby i wszystkie zwierzęta poza (częściowo) wołem. Jeśli masz jakiś inny
                                        > przykład poza wołem, to podaj.

Ukwiał może być?

Problem zapewne tkwi w tym, że według polonistów ukwiał nie jest zwierzęciem tylko rośliną. Wg polonistów pisząc ,,osoby i zwierzęta'' nie popełniłaś pleonazmu, bo wg polonistów osoby nie są zwierzętami. Wg duchownych rybie mięśnie nie są mięsem, natomiast wg wielu ludzi Elvis Presley jest ciągle żywy.

- Stefan
                                        • anak0nda Re: problemy klasyfikacji 17.06.16, 21:06
                                          stefan4 napisał:

> anak0nda:
                                          > > wszystkie rzeczowniki m1 i m2 mają w dopełniaczu końcówkę "-a" (jedynym,
                                          > > i to niepełnym, wyjątkiem jest wół-wołu), a tu należą wszystkie bez wyjąt
                                          > ku
                                          > > osoby i wszystkie zwierzęta poza (częściowo) wołem. Jeśli masz jakiś inny
                                          > > przykład poza wołem, to podaj.
                                          >
                                          > Ukwiał może być?

Ukwiał to przecież m3 ("widzę TEN ukwiał", a nie "widzę tego ukwiału", sgjp.pl/leksemy/#13721/ukwiał, natomiast "wół" jest m2 (sgjp.pl/leksemy/#4141/wół). Ale masz rację!, to przecież zwierzę, mimo ze językowo roślina (pewnie dlatego, ze wygląda jak roślina: zapytaj.onet.pl/Category/001,003/2,275379,Ukwial_to_zwierzę_czy_roslina.html). Jest to więc przykład jeszcze dalej idący, bo nie tylko zwierzę z końcówką dopełniacza "-u", ale w dodatku rodzaju m3!

> Problem zapewne tkwi w tym, że według polonistów ukwiał nie jest zwierzęciem ty
                                          > lko rośliną.

Pewnie tak, czy tez właściwie nie wg polonistów, lecz wg starożytnych Polaków, którzy pierwszy raz ukwiał zobaczyli i nadali mu nazwę roślinną wink Nazwa zresztą kojarzy się trochę z kwiatkiem.

> Wg polonistów pisząc ,,osoby i zwierzęta'' nie popełniłaś pleonaz
                                          > mu, bo wg polonistów osoby nie są zwierzętami. Wg duchownych rybie mięśnie nie
                                          > są mięsem, natomiast wg wielu ludzi Elvis Presley jest ciągle żywy.

Ze powinienem był napisać "osoby i inne zwierzęta"?

> - Stefan
                                          >
                                      • stefan4 nolite iudicare... 17.06.16, 18:01
                                        anak0nda:
                                        > wszystkie rzeczowniki m1 i m2 mają w dopełniaczu końcówkę "-a"
                                        > (jedynym, i to niepełnym, wyjątkiem jest wół-wołu), a tu należą
                                        > wszystkie bez wyjątku osoby

Jeśli na do sędziego zwrócisz się normalnie po polsku, to zostaniesz pouczona, że nie mówi się ,,panie Sędzio'', tylko ,,proszę Wysokiego Sądu''. Widzisz faceta
                                        • anak0nda Re: nolite iudicare... 17.06.16, 21:13
                                          stefan4 napisał:

> anak0nda:
                                          > > wszystkie rzeczowniki m1 i m2 mają w dopełniaczu końcówkę "-a"
                                          > > (jedynym, i to niepełnym, wyjątkiem jest wół-wołu), a tu należą
                                          > > wszystkie bez wyjątku osoby
                                          >
                                          > Jeśli na do sędziego zwrócisz się normalnie po polsku, to zostaniesz pouczona,
                                          > że nie mówi się ,,panie Sędzio'', tylko ,,proszę Wysokiego Sądu''. Widzisz fac
                                          > eta
                                          • efedra Re: nolite iudicare... 27.06.16, 23:20
                                            anak0nda napisała:
                                            najlepiej jednak brzmi "widzę tego woła".

A mnie się "woła" kojarzy tylko z wieszczowym: "Jedźmy, nikt nie woła."
    • bimota Re: SERWERU 27.06.16, 16:19
      KOLEJNE Z TEJ SERII: "skrócenia stelażu siedziska"

WZIETE Z TEJ OTO POEZJI:

moto.onet.pl/aktualnosci/abarth-595-competizione-wsciekly-i-made-in-poland-pierwsza-jazda/30rkvd
      • anak0nda stelaż 27.06.16, 16:40
        bimota napisał:

> KOLEJNE Z TEJ SERII: "skrócenia stelażu siedziska"
        >
        > WZIETE Z TEJ OTO POEZJI:
        >
        > moto.onet.pl/aktualnosci/abarth-595-competizione-wsciekly-i-made-in-poland-pierwsza-jazda/30rkvd

Pasuje mi równie dobrze i "stelażu" i "stelaża". Ale "montaż" (który jest abstrakcyjny, a nie konkretny) pasuje mi tylko w formie "montażu". Są jeszcze wiraż, wizaż, witraż i podaż smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka