bimota 01.08.16, 17:21 CO TO LUDZIE (NIE) WYMYSLA... ALBO "POLSKI BASBARYTON"... A CIEKAWE, ZE JAK GRA NA GITARZE TO BASISTA, A JAK SPIEWA - BAS... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trefl_1807 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 01.08.16, 18:39 bimota napisał: > CO TO LUDZIE (NIE) WYMYSLA... > > ALBO "POLSKI BASBARYTON"... > > A CIEKAWE, ZE JAK GRA NA GITARZE TO BASISTA, A JAK SPIEWA - BAS... A z tym wielospecjalistycznym szpitalem to co jest nie tak? Ze powinno być bez wielo? Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 01.08.16, 20:28 NO TAK NIE BARDZO... ALBO BEZ WIELO, ALBO BEZ NICZEGO... ALE I TAK CUD, Z ENIE MULTI... Odpowiedz Link
trefl_1807 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 02.08.16, 09:44 bimota napisał: > NO TAK NIE BARDZO... ALBO BEZ WIELO, ALBO BEZ NICZEGO... ALE I TAK CUD, Z ENIE > MULTI... Bez "wielo", czyli wg ciebie powinno byc "szpital specjalistyczny", a nie "szpital wielospecjalistyczny"? A bez niczego to jak mialoby byc? Odpowiedz Link
trefl_1807 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 17:16 bimota napisał: > NO BEZ NICZEGO TO SZPITAL... No tak, szpital marki szpital Bez niczego - to mogłoby być i bez szpitala! Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 18:08 BEZ SZPITALA, TO MOZE BYC STODOLA. SA JAKIES NORMY OKRESLAJACE MIN. ILOSC WYRAZOW W "MARCE" ? TO MOZE JESZCZE TRZEBA BY DODAC "KLINICZNY", "LECZNICZY", "UZDROWISKOWY"... TFU, Z TYM UZDRAWIANIEM CHYBA PRZESADZILEM. Odpowiedz Link
trefl_1807 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 19:03 bimota napisał: > BEZ SZPITALA, TO MOZE BYC STODOLA. > > SA JAKIES NORMY OKRESLAJACE MIN. ILOSC WYRAZOW W "MARCE" ? TO MOZE JESZCZE TRZE > BA BY DODAC "KLINICZNY", "LECZNICZY", "UZDROWISKOWY"... TFU, Z TYM UZDRAWIANIEM > CHYBA PRZESADZILEM. Wydaje mi się, ze szpital wielospecjalistyczny jest często skrótowo nazywany szpitalem specjalistycznym. Tak naprawdę szpital specjalistyczny to szpital tylko jednej specjalizacji, np. psychiatryczny, ginekologiczno-położniczy lub onkologiczny. Jeśli szpital ma np. i ortopedie i neurochirurgie i kardiologie to jest to szpital wielospecjalistyczny. Sa jeszcze szpitale ogolne, ktore maja tylko tzw. specjalizacje podstawowe. pl.wikipedia.org/wiki/Szpital Odpowiedz Link
nikodem321 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 22:50 Dobrze to ująłeś! Ja tylko dodam, że Mayo Clinic nie dodaje sobie żadnych przymiotników. Z tego co obserwuję, to Mayo ostatnimi czasy obniżyli poziom naukowy. Tak czy siak. Nigdy nie przeszło im do głowy, aby zabiegać o takie przymiotniki jak specjalistyczny, wielospecjalistyczny. Dla lekarzy całego świata wystarczyło proste - "Mayo Clinic" Odpowiedz Link
trefl_1807 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 04.08.16, 07:05 nikodem321 napisał: > Dobrze to ująłeś! > > Ja tylko dodam, że Mayo Clinic nie dodaje sobie żadnych przymiotników. > Z tego co obserwuję, to Mayo ostatnimi czasy obniżyli poziom naukowy. > > Tak czy siak. Nigdy nie przeszło im do głowy, aby zabiegać o takie przymiotniki > jak specjalistyczny, wielospecjalistyczny. > Dla lekarzy całego świata wystarczyło proste - "Mayo Clinic" W dodatku Mayo to nawet nie szpital tylko "cliinic", co może się kojarzyć np. z czymś takim: player.pl/programy-online/klinika-urody-odcinki,553/ Odpowiedz Link
nikodem321 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 09.08.16, 00:11 A właśnie że nie przesadziłeś. Szpitale uzdrowiskowe jak najbardziej istnieją. Funkcjonują one jak sanatoria, ale pacjent przebywa tam w ramach zwolnienia lekarskiego. W sanatorium w ramach urlopu wypoczynkowego. Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 02.08.16, 13:07 WLASCIWIE TO CO TO ZANCZY "SPECJALISTYCZNY" ? Odpowiedz Link
nikodem321 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 02.08.16, 17:12 Tu chodzi o stopień referencyjności - w założeniu mają gromadzić trudniejszych pacjentów niż zwykłe, rejonowe. Za tym idą inne stawki płacone przez NFZ. "Wielospecjalistyczny" to jest jakiś urzędniczy potworek.Chociaż może ma to i jakiś sens. Są przecież szpitale monospecjalistyczne: psychiatryczne, zakaźne, ginekologiczno-położnicze, kiedyś były ftyzjatryczne. Może to mieć sens w języku prawniczym. Na przykład: "szpital wielospecjalistyczny jest zobowiązany do uzyskania certyfikacji na II stopień referencyjności dla każdego z prowadzonych oddziałów". Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 02.08.16, 20:42 CZYLI PRAWNICY ZNOW SENSOWNEGO ZDANIA NIE POTRAFILI SKLECIC... ALE JA TO WZIALEM Z NIESPECJALISTYCZNEJ TV, A NIE Z KODEKSU... CHODZI MI O TO, CZY SPECJALISTYCZNY OZNACZA, ZE COS SPECJALIZUJE SIE W 1 DZIEDZINIE, CZY MOZE W KILKU. Odpowiedz Link
nikodem321 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 19:03 Niespecjalistyczna TV podaje nazwę taką, jaką sobie szpital przybrał. Według dotychczasowego zwyczaju "specjalistyczny" oznaczał i "monospecjalistyczny", i "wielospecjalistyczny". "Wielospecjalizacyjny" - jak dla mnie, z zastrzeżeniami przedstawionymi wcześniej - jest urzędniczą megalomanią. Chociaż, weźmy taki przykład. "Specjalistyczny Szpital im. Matki Joanny od Aniołów". To się kojarzy z mety tylko z położnictwem. Dodanie "wielospecjalistyczny" informuje, że "Matka Joanna od Aniołów" potrafi coś więcej niż tylko prowadzić zagrożone ciąże i odbierać skomplikowane porody Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 20:19 A CZEMU... ? MI SIE NIE SKOJARZYL Z POLOZNICTWEM. Odpowiedz Link
nikodem321 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 21:58 A z czym ci się skojarzył szpital im. "Matki Joanny od Aniołów"? Z hospicjum? Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 22:47 A Z CZYM CI SIE KOJARZY "IM. PRZEMIENIENIA PANSKIEGO" ? Odpowiedz Link
nikodem321 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 04.08.16, 21:49 Albo z wysokospecjalistyczną kliniką chirurgii plastycznej. P.S. Oprócz wielospecjalistyczny funkcjonuje też wysokospecjalistyczny. Odpowiedz Link
trefl_1807 A nie z operacjami zmiany płci? 04.08.16, 22:45 nikodem321 napisał: > Albo z wysokospecjalistyczną kliniką chirurgii plastycznej. > > P.S. > Oprócz wielospecjalistyczny funkcjonuje też wysokospecjalistyczny. A nie z operacjami zmiany płci? Przemienienie pańskie w panieńskie np. Odpowiedz Link
bimota Re: A nie z operacjami zmiany płci? 04.08.16, 22:57 TO CHYBA WLASNIE MIAL NA MYSLI. Odpowiedz Link
trefl_1807 Re: A nie z operacjami zmiany płci? 04.08.16, 23:02 bimota napisał: > TO CHYBA WLASNIE MIAL NA MYSLI. No nie wiem, operacja zmiany płci to nie jest operacja plastyczna, w każdym razie nie tylko, przede wszystkim jest to operacja urologiczno-ginekologiczna. To przemienienie pańskie jest w każdym razie fajne jako nazwa dla szpitala. Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 04.08.16, 22:46 Oprócz wielospecjalistyczny funkcjonuje też wysokospecjalistyczny. HA.. WLASNIE... PODWOJNIESPECJALISTYCZNY - CZYLI JESZCZE BARDZIEJ WYSPECJALIZOWANY, WIELOSPECJALISTYCZNY - WIELOKROTNIE BARDZIEJ WYSPECJALIZOWANY. TAKI CO MA WIELE SPECJALNOSCI POWINIEN SIE NAZYWAC "WIELU SPECJALNOSCI" I WTEDY BYM SIE PEWNIE NIE CZEPIAL... POMIJAJAC, ZE PRAKTYCZNIE WSZYSTKIE SZPITALE MAJA WIELE "SPECJALNOSCI", WIEC PO CO O TYM PISAC... A SKOJARZENIA MASZ CIEKAWE... ZAKONNCIE CI SIE KOJARZA Z RODZENIEM DZIECI, PRZEMIANA PANA Z PRZESZCZEPAMI... Odpowiedz Link
bimota Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 03.08.16, 20:36 NIEZLY BAJZEL... OBSTAWIAM, ZE TE WIELO- TO JAKIES GOWNIANE SZPITALE NADRABIAJACE SZUMNA NAZWA. Odpowiedz Link
trefl_1807 Re: SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY 04.08.16, 22:48 bimota napisał: > NIEZLY BAJZEL... OBSTAWIAM, ZE TE WIELO- TO JAKIES GOWNIANE SZPITALE NADRABIAJA > CE SZUMNA NAZWA. Mozna np. napisać do nich: www.szwg.pl/ i zapytać, czy są gówniani Odpowiedz Link
trefl_1807 Szpital zespolony 04.08.16, 22:50 bimota napisał: > CO TO LUDZIE (NIE) WYMYSLA... > > ALBO "POLSKI BASBARYTON"... > > A CIEKAWE, ZE JAK GRA NA GITARZE TO BASISTA, A JAK SPIEWA - BAS... A szpital zespolony to jaki? Mnie trochę kojarzy się ze zespawanym. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Szpital zespolony 19.08.16, 18:14 trefl_1807: > A szpital zespolony to jaki? Mnie trochę kojarzy się ze zespawanym. A mnie z liczbami zespolonymi. - Stefan Odpowiedz Link