al.1 06.04.17, 22:56 Kto odgadnie jak nazywają się ptaki, które tańczą oberka, kankana i krakowiaka? Zaznaczam, że nie są to papugi (które wszystko potrafią). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Tańczące ptaki 07.04.17, 08:44 Już chciałam napisać, że to łabędzie z "Jeziora łabędziego" w inscenizacji à la mode, czyli narodowej, ale nie zgadza mi się kankan. Zatem myślę dalej... Odpowiedz Link
al.1 Re: Tańczące ptaki 07.04.17, 12:53 To nie będzie łabędzie To są: koliberek, pelikankan i krukowiak Odpowiedz Link
zbyfauch To ja się wetnę. 08.04.17, 19:58 arana napisała: > Bingo! Twoja kolej. Niby oskarża, a z nazwy jest orędownikiem ptaka. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: To ja się wetnę. 08.04.17, 21:08 zbyfauch napisał: > Wołowina z ptaka (nieortograficznie). Znaczy niepewna, pytajna niejako, męska wołowina. Odpowiedz Link
arana Skrzydło? 09.04.17, 04:56 zbyfauch napisał: > Wołowina z ptaka (nieortograficznie). Mogłoby to być skrzydło, ale dlaczego nieortograficznie? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Skrzydło? 09.04.17, 07:36 S-kur-czy-byk, skoncentrowalim się przecie na drobiu. Odpowiedz Link
arana A na czerwono? 09.04.17, 07:44 A gdybyś zamienił drób na ryby (wołowina zostaje) i zabarwił całość na czerwono? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Albo... 09.04.17, 11:47 arana napisała: > ... tytuł powieści Chmielewskiej. Dzięki za podpowiedź. Chmielewskiej co prawda niczego nie przeczytałem ale od czego Wiki. Odpowiedz Link
arana Językowe smaczki 09.04.17, 14:10 Nie czytałeś nic Chmielewskiej? Szkoda, bo w jej pierwszych powieściach, tak mniej więcej do "Wszystkiego czerwonego" włącznie, jest sporo językowych smaczków. Może ktoś jeszcze przyłączy się do naszej zabawy? Odpowiedz Link
al.1 Re: Językowe smaczki 09.04.17, 19:19 jogi514 napisała: > Jaki ptak wrzeszczy nieortograficznie? Kszyk? Przy okazji ptasia dygresja jaką kiedyś "sprofanowalem": Ptak dodo, o którym słuch zaginął wstąpił do pubu z wesołą miną by zamówić kufel piwa Wtem, raptownie się podrywa Przypomniał sobie, że przecież wyginął -- Czy czujecie powiew wiosny? Dni się coraz dłuższe stają Ptaków budzi śpiew radosny Tych co rano wcześnie wstają Odpowiedz Link
arana Re: Językowe smaczki i wspominki 09.04.17, 19:52 al.1 napisał: > Kszyk? Wpadłeś szczęśliwie w pułapkę*, i teraz Ty fundujesz zabawę. * Znasz tę historię z Kitowicza? Piąty akapit: literat.ug.edu.pl/kitowic/024.htm > > Przy okazji ptasia dygresja jaką kiedyś "sprofanowalem": > > Ptak dodo, o którym słuch zaginął > wstąpił do pubu z wesołą miną > by zamówić kufel piwa > Wtem, raptownie się podrywa > Przypomniał sobie, że przecież wyginął Pamiętam, a jakże! > Czy czujecie powiew wiosny? > Dni się coraz dłuższe stają > Ptaków budzi śpiew radosny > Tych co rano wcześnie wstają Mhy!... Odpowiedz Link
al.1 Re: Językowe smaczki i wspominki 09.04.17, 20:57 arana napisała: > [url=https://forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&forumId=10102&query=wpad%C5 > %82e%C5%9B+szcz%C4%99%C5%9Bliwie+w+pu%C5%82apk%C4%99*%2C+i+teraz+Ty+fundujesz+zabaw%C4%99.&titleWpadłeś szczęśliwie w pułapkę*, i teraz Ty fundujesz zabawę. O k. Jest taki ptak, któremu smakują: trawa, nasiona, owoce i owady. Nazwa zawarta w opisie. Odpowiedz Link
al.1 Re: Językowe smaczki i wspominki 09.04.17, 21:06 arana napisała: > Pamiętam, a jakże! No to inny ptasi Pewien pelikan wybrał się w gości na piechotę, ulicą Wolności Całe ZOO go podziwiało zdziwienia nie ukrywało A on miał lęk wysokości Odpowiedz Link
kalllka Re: Językowe smaczki 09.04.17, 18:08 Albowiem jest nas tu 'mrowie, a mrowie..' Odpowiedz Link
arana Metaforyczne smaczki 11.04.17, 14:21 kalllka napisała: > Każdy głuptak wie Bo głuptak to ptak lotny. A tak nawiasem: znasz historię o pochodzeniu jego nazwy? Lubię metaforykę, ale tym razem oczekiwałam konkretnego info: wskazania licznika osób wizytujących forum - o ile taki tu istnieje. Dosyć słabo jestem obeznana z niuansami wirtualu, lecz zawsze wdzięczna, jeśli ktoś zechce podzielić się ze mną swoją wiedzą. Odpowiedz Link
kalllka Re: Metaforyczne smaczki 12.04.17, 12:38 Coś tam wiem ale nie znam twojej historii, będzie ciekawie ja poznać. Doskonalw wiem, ze lubisz metaforykę, arano, i dlatego /wieczorem/ dałam ci konkretna odpowiedz. A tu podpowiedz dla jogiego, jeśli czyta także innych: Jaki miś lubi bub? Odpowiedz Link
arana Re: Czy będzie p/odpowiedź? 11.04.17, 14:24 jogi514 napisała: > jak w tytule Czy to ptak wszystkożerny? Odpowiedz Link
al.1 Re: Czy będzie p/odpowiedź? 14.04.17, 13:18 arana napisała: > jogi514 napisała: > > > jak w tytule > > Czy to ptak wszystkożerny? Nie wiem co je ponadto, ale odpowiedz jest w zadaniu. -- www.youtube.com/watch?v=vca7c04r95I&feature=youtu.be Odpowiedz Link
al.1 Re: Czy będzie p/odpowiedź? 14.04.17, 16:07 al.1 napisał: > Nie wiem co je ponadto, ale odpowiedz jest w zadaniu. mialo byc w zdaniu. Odpowiedz Link