randybvain 31.05.17, 16:29 Rudi Schuberth kiedyś śpiewał: Gdy księżyc świecił na niebie, do ciebie... I jest takie przysłowie: Nie wszystko złoto, co się świeci. Okazuje się, że czasami obiekty świecą, a czasami świecą się. Jaka jest różnica? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotulina Re: Świeci czy się świeci? 31.05.17, 20:10 Może jedno z tych świeceń znaczy czynienie świata? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Świeci czy się świeci? 01.06.17, 01:03 randybvain: > Okazuje się, że czasami obiekty świecą, a czasami świecą się. Jaka > jest różnica? Ja by myślał, że świeci własnym światłem (np. latarka), świeci się = dobrze odbija światło (np. złoto). Z księżycem to oczywiście zabobon ciemnego ludu, że on jakoby podobno rzekomo świeci. - Stefan Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Świeci czy się świeci? 01.06.17, 10:22 stefan4 napisał: > Ja by myślał, że > świeci własnym światłem (np. latarka), > świeci się = dobrze odbija światło (np. złoto). > > Z księżycem to oczywiście zabobon ciemnego ludu, że on jakoby podobno rzekomo ś > wieci. ======================================= Teoria kontra praktyka Ja by myślał, że to święte tajemnice polskiego języka. Nie każde wyrażenie da się ujarzmić gramatyczną regułką. Tak jest i koniec. Basta! Post Factum Nie będziemy polską literaturę korygować, bo stare teksty są rzekomo nie naukowe! Wykryli uczeni w piśmie. ======================================= Juliusz Słowacki (1809–1849) urodził się w Krzemieńcu, ojciec Euzebiusz, profesor Liceum ... się do powstania poematu Ojciec zadżumionych - poemat Anhelli .... Grzmi o dachy pałacu… grzmi… a księżyc świeci! ======================================= Odpowiedz Link
randybvain Re: Świeci czy się świeci? 01.06.17, 14:39 To by miało sens, jednakże istnieją przykłady na słońce świeci oraz na słońce się świeci. Na dodatek, jeśli chodzi o źródła światła, to kładziemy je w narzędniku: poświeć mi latarką. Intryguje mnie jeszcze gramatyczny sens się. Świecić nie łączy się z innymi rzeczownikami w bierniku, nie można przecież *świecić kogoś. Moja interpretacja jest taka, że świecić znaczy czynić światło, a więc przedmiot świecenia jest niejako zawarty w samym czasowniku. Zatem inne dopełnienie bliższe nie ma sensu. Skąd więc wzięło się to się? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Świeci czy się świeci? 01.06.17, 15:12 Wydaje mi się, że "świeci" wtedy, kiedy coś oświetla. A przynajmniej rozjaśnia ciemność. "Świeci się" - oświetla tylko siebie. Błyszczy, jaśnieje, ale bez większego wpływu na otoczenie. Oczywiście to samo (np. żarówka) może jednocześnie "świecić" i "świecić się". Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Świeci czy się świeci? 01.06.17, 15:27 horpyna4 napisała: > Wydaje mi się, że "świeci" wtedy, kiedy coś oświetla. A przynajmniej rozjaśnia > ciemność. > > "Świeci się" - oświetla tylko siebie. Błyszczy, jaśnieje, ale bez większego wpł > ywu na otoczenie. > > Oczywiście to samo (np. żarówka) może jednocześnie "świecić" i "świecić się". ============================================= Przekonywująca argumentacja. I tak napisane, że nawet osoby bez doktoratu są wstanie tekst zrozumieć. Odpowiedz Link
randybvain Re: Świeci czy się świeci? 05.06.17, 20:45 Myślę, że to jest bardzo dobre bazowe rozróżnienie! Odpowiedz Link
bimota Re: Świeci czy się świeci? 01.06.17, 10:47 NAJPIERW WARTO USTALIC CO OZNACZA "SIE"... Odpowiedz Link
efedra Re: Świeci czy się świeci? 01.06.17, 17:22 randybvain napisał: > Okazuje się, że czasami obiekty świecą, a czasami świecą się. Jak > a jest różnica? A jaka jest różnica między "pytać" a "pytać się". Po prostu można i tak, i tak, choć częściej pytamy, niż pytamy się. Odpowiedz Link
mika_p Re: Świeci czy się świeci? 02.06.17, 23:23 Zgadzam się z teorią, że coś, co świeci, daje światło, "pożyteczne" światło O czymś, co się świeci, można często powiedzieć, że lśni. A te rzeczy, które jedno i drugie, to jedno i drugie Ksieżyc i gwiazdy mogą świecić, mogą się świecić i lśnić. Diodka na routerze raczej się świeci niż świeci. Lampeczki na choince się świecą. O, jeden z moich ulubionych dowcipów: - Mamo, mamo, choinka się pali! - Kochanie, mówimy, że choinka się świeci, nie że się pali. - Mamo, mamo, i firanki tez się świecą! Świeca się pali. Żarówka się pali. Odpowiedz Link
keekees Żarówka się świeci 03.06.17, 17:10 mika_p napisała: > Świeca się pali. Żarówka się pali. Żarówka (się) świeci, tam nie ma spalania, jest tylko żarzenie. Żarówka (się) świeci, bo się żarzy, a świeca (się) świeci, bo się pali. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Żarówka się świeci 04.06.17, 01:26 keekees: > świeca (się) świeci, bo się pali. Świeca może też palić bez ,,się'': Dorota, porządnie już distenta (rozciągnięta) i usta candelis (przypalana świecami), wyjawiła swoim oprawcom pełną niesamowitości prawdę o czarcich harcach, jakie stały się jej udziałem w pewną czwartkową noc Przy takim paleniu celem nie jest zwyczajne świecenie, a raczej światło ,,prawdy'' o czartach i czarownicach. - Stefan Odpowiedz Link
keekees świecenie (się) i świecenie czymś 04.06.17, 10:07 stefan4 napisał: > keekees: > > świeca (się) świeci, bo się pali. > Świeca może też palić bez ,,się'': > Dorota, porządnie już distenta (rozciągnięta) i usta candeli > s (przypalana świecami), wyjawiła swoim oprawcom pełną niesamowitości prawd > ę o czarcich harcach, jakie stały się jej udziałem w pewną czwartkową noc > Przy takim paleniu celem nie jest zwyczajne świecenie, a raczej światło ,,prawd > y'' o czartach i czarownicach. > - Stefan > Wg mnie każde użycie czasownika "świecić" w sensie "być źródłem światła" albo "odbijać światło" może być z "się": świeca (się) świeci, żarówka (się) świeci, świetlówka (się) świeci, blaszany dach domu w słońcu (się) świeci, słońce (się) świeci, gwiazdy inne niż słonce (się) świecą i komuś oczy (się) świecą. Czasem pasuje bardziej z "się", czasem bez "się", zależnie od tego jak się utarło w zwrotach. W znaczeniu "kierować źródło światła na coś" albo w znaczeniu przenośnym (świecić latarką, oczami, przykładem, pustką), kiedy wymagany jest narzędnik, musi być bez "się". To chyba zresztą częściowo zagadnienie rekcji czasownika? Z paleniem jest chyba podobnie, ale tam jest jeszcze więcej niuansów znaczeniowych. Np. "palić" to tez np. "piekąco boleć", i można tez palić się do czegoś. "Palić" jest zresztą przechodni, można palić coś. Świecić właściwie nie można czegoś, chociaż potocznie używa się "świecić" jako "zaświecać" (np. "nie świeć światła w kuchni!"). Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: świecenie (się) i świecenie czymś 04.06.17, 10:44 keekees napisał: > > Wg mnie każde użycie czasownika "świecić" w sensie "być źródłem światła" albo " > odbijać światło" może być z "się": świeca (się) świeci, żarówka (się) świeci, ś > wietlówka (się) świeci, blaszany dach domu w słońcu (się) świeci, słońce (się) > świeci, gwiazdy inne niż słonce (się) świecą i komuś oczy (się) świecą. Czasem > pasuje bardziej z "się", czasem bez "się", zależnie od tego jak się utarło w zw > rotach. W znaczeniu "kierować źródło światła na coś" albo w znaczeniu przenośny > m (świecić latarką, oczami, przykładem, pustką), kiedy wymagany jest narzędnik, > musi być bez "się". To chyba zresztą częściowo zagadnienie rekcji czasownika? ===============================> Wszystko pięknie i ładnie. Tylko jak to wytłumaczyć obcokrajowcowi, pragnącemu nauczyć się pięknego polskiego języka? Swego czasu Ambasador USA w Warszawie z kilkoma zapaleńcami uczyli się tego języka. Gdy już płynnie rozmawiali po polsku, zostali wezwani z powrotem do USA... Ot, co... Odpowiedz Link
keekees Re: świecenie (się) i świecenie czymś 04.06.17, 12:12 the-great-inuk napisała: > Wszystko pięknie i ładnie. > > Tylko jak to wytłumaczyć obcokrajowcowi, pragnącemu nauczyć się pięknego polski > ego języka? > Swego czasu Ambasador USA w Warszawie z kilkoma zapaleńcami uczyli się tego jęz > yka. > Gdy już płynnie rozmawiali po polsku, zostali wezwani z powrotem do USA... > > Ot, co... Tak jak obcokrajowcowi uczącemu się jakiegokolwiek innego języka - rzetelnie... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: świecenie (się) i świecenie czymś 04.06.17, 12:38 keekees napisał: > > Tak jak obcokrajowcowi uczącemu się jakiegokolwiek innego języka - rzetelnie... ============================================== > Książki po takiej cenie pamiętam tylko z pierwszych lat PRL-u Odpowiedz Link
keekees Re: świecenie (się) i świecenie czymś 04.06.17, 16:43 the-great-inuk napisała: > keekees napisał: > > > > > Tak jak obcokrajowcowi uczącemu się jakiegokolwiek innego języka - rzetel > nie... > ============================================== > > > Książki po takiej cenie pamiętam tylko z > pierwszych lat PRL-u > Rzeczywiście tanie ciekawe, czy rzetelne. Odpowiedz Link
the-great-inuk Kupiłbym, gdybym był 50 lat młodszy... 04.06.17, 11:50 keekees napisał: To chyba zresztą częściowo zagadnienie rekcji czasownika? ================================================= hasła czasowników podstawowych od 1 do 1001 - Publio m.publio.pl/files/.../Praktyczny_Slownik_laczliwosci_demo.PDF Niedostępne w wersji demonstracyjnej. Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki w serwisie Publio pl Fajne dzieło. Kilkaset stron. Kupiłbym, gdybym był 50 lat młodszy... Ot, co... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Kupiłbym, gdybym był 50 lat młodszy... 04.06.17, 12:06 ściągać / ndk................686 śledzić / ndk .................687 śmiać się / ndk..............688 śnić / ndk ......................689 śnić się / ndk.................690 śpiewać / ndk................691 świadczyć / ndk.............692 świecić / ndk.................693 =========================================== "świecić" jest, strona 692 Ale "świecić się" - nie jest przewidziane dla obcokrajowców... Ot, co... Odpowiedz Link
keekees Re: Kupiłbym, gdybym był 50 lat młodszy... 04.06.17, 12:14 the-great-inuk napisała: > "świecić" jest, strona 692 Ale "świecić się" - nie jest przewidziane dla obcokr > ajowców... > > Ot, co... Może dlatego, ze z się czy bez się to to samo? Odpowiedz Link
mika_p Re: Żarówka się świeci 04.06.17, 12:31 > Żarówka (się) świeci, tam nie ma spalania, jest tylko żarzenie. Ale tu nie rozważamy procesu fizycznego, tylko językowy. Niektórzy mówią, że żarówka się pali. Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Żarówka się świeci 04.06.17, 12:45 mika_p napisała: > > Żarówka (się) świeci, tam nie ma spalania, jest tylko żarzenie. > > Ale tu nie rozważamy procesu fizycznego, tylko językowy. Niektórzy mówią, że żarówka się pali. ================================> Prawda! Odpowiedz Link
keekees Re: Żarówka się świeci 04.06.17, 16:47 mika_p napisała: > > Żarówka (się) świeci, tam nie ma spalania, jest tylko żarzenie. > > Ale tu nie rozważamy procesu fizycznego, tylko językowy. Niektórzy mówią, że ża > rówka się pali. > Tak, masz rację, żarówka się świeci i się pali, tak jak światło (się) świeci i się pali, mówimy też "zaświeć światło" albo "zapal światło". To po prostu jedno ze znaczeń czasownika "palić (się)". Odpowiedz Link
bimota Re: Żarówka się świeci 04.06.17, 17:16 W TEN SPOSOB ZAAKCEPTUJEMY KAZDY NONSENS... Odpowiedz Link
keekees Re: Żarówka się świeci 04.06.17, 20:56 bimota napisał: > W TEN SPOSOB ZAAKCEPTUJEMY KAZDY NONSENS... A jaki nonsens zaakceptowano i w jaki sposób? Może precyzyjniej? Odpowiedz Link
keekees Re: Żarówka się świeci 04.06.17, 23:28 bimota napisał: > taki, ze w zarowce nic sie nie pali > A co tam się pali? Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Żarówka się świeci 05.06.17, 15:00 bimota napisał: > PRZECIE MOWIE, ZE NIC ========================> Sugerowałeś, że jesteś z Poznania. Ale Twój komputer nie jest z Poznania? Zdradziłeś się ! Odpowiedz Link
keekees Re: Żarówka się świeci 05.06.17, 15:46 bimota napisał: > PRZECIE MOWIE, ZE NIC A, ten nonsens to niby to, ze się mówi "zapal światło" i "żarówka się pali"? I ze "w ten sposób" można zaakceptować każdy nonsens? Odpowiedz Link
keekees Re: Żarówka się świeci 05.06.17, 16:03 bimota napisał: > TAK > Dziękuję za wyjaśnienie. Odpowiedz Link
randybvain Re: Żarówka się świeci 05.06.17, 20:42 Zaświeć światło - z tym się nie spotkałem. Czy jest to związane z jakimś regionem albo z jakąś książką? Odpowiedz Link
keekees Re: Żarówka się świeci 06.06.17, 17:55 randybvain napisał: > Zaświeć światło - z tym się nie spotkałem. Czy jest to związane z jakimś > regionem albo z jakąś książką? Nie wiem, sam tak mowie, nie ma dla mnie różnicy miedzy zapal światło i zaświeć światło, nawet bardziej pasuje mi zaświeć światło, bo światło właściwie się świeci, a nie pali (pali się zapałka albo papieros, i to je można zapalić). Odpowiedz Link
bimota Re: Żarówka się świeci 06.06.17, 19:48 MOZNA WLACZYC SWIATLO ALBO UCZYNIC SWIATLOSC Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Żarówka się świeci 06.06.17, 20:25 bimota napisał: > MOZNA WLACZYC SWIATLO ALBO UCZYNIC SWIATLOSC =============================================> Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami. Wtedy Bóg rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość. Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. I nazwał Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą. I tak upłynął wieczór i poranek — dzień pierwszy. =============================================> Odpowiedz Link
keekees uczynić światłość i włączyć światło 07.06.17, 23:18 bimota napisał: > CZYLI UCZYN DZIEN... > > "Uczynić światłość" - absolutnie tak! to piękne i doniosłe wyrażenie! Postaram sie o nim pamiętać. Poza tym - mówi się jeszcze "włącz światło", mimo ze to nie tak eleganckie jak "uczyń światłość". Odpowiedz Link
stefan4 Re: Żarówka się świeci 07.06.17, 11:27 keekees: > nawet bardziej pasuje mi zaświeć światło Mnie to brzmi jak masło maślane, powtórzenie nie będące środkiem poetyckim, jak ,,obuj buty'', czy ,,ubierz ubranie'', czy ,,załącz załącznik'', czy ,,kup zakupy''. Lepiej: ,,włącz światło'', albo ,,zaświeć lampę''. keekees: > (pali się zapałka albo papieros, i to je można zapalić). Papierosa nie można zapalić, bo to bardzo niezdrowe, powoduje raka. - Stefan Odpowiedz Link
bimota Re: Żarówka się świeci 07.06.17, 13:39 to bardzo niezdrowe, powoduje raka. SPYTAL BYM O DANE STATYSTYCZNE, ALE NIE ODPOWIE... Odpowiedz Link
keekees Pływak pływa 08.06.17, 20:44 stefan4 napisał: > keekees: > > nawet bardziej pasuje mi zaświeć światło > > Mnie to brzmi jak masło maślane, powtórzenie nie będące środkiem poetyckim, jak Światło się przecież świeci. "Pływak pływa" to tez masło maślane? Odpowiedz Link
randybvain Re: Pływak pływa 09.06.17, 14:26 Światło jest: fiat lux Let there be light Es werde licht Daar zij licht Да будет свет Budiž světlo Sea la luz Que la lumière soit etc Odpowiedz Link
keekees wiekuista się świeci 11.06.17, 11:28 randybvain napisał: > Światło jest: > fiat lux > Let there be light > Es werde licht > Daar zij licht > Да будет свет > Budiž světlo > Sea la luz > Que la lumière soit > etc Raczej "staje się". I raczej "światłość"... Wiekuista zresztą się świeci, a nie pali, czy jest: "a światłość wiekuista niechaj mu świeci"... Odpowiedz Link
kanciasta Re: Żarówka się świeci 09.06.17, 07:54 stefan4 napisał: > Lepiej: ,,włącz światło'', albo ,,zaświeć lampę''. Pod warunkiem, że to "światło elektryczne" Odpowiedz Link
stefan4 Re: Żarówka się świeci 09.06.17, 10:02 stefan4: > Lepiej: ,,włącz światło'', albo ,,zaświeć lampę''. kanciasta: > Pod warunkiem, że to "światło elektryczne" Hmmm... ,,Zaświeć lampę'' działa chyba przy każdym napędzie oświetlenia. Do ,,włącz świecę'' puryści mogliby się istotnie czepić. Więc może (skoro chcemy być precyzyjni): * ,,zapal knot świecy'' Odpowiedz Link
keekees Lampa naftowa 11.06.17, 11:30 stefan4 napisał: > stefan4: > > Lepiej: ,,włącz światło'', albo ,,zaświeć lampę''. > > kanciasta: > > Pod warunkiem, że to "światło elektryczne" > > Hmmm... ,,Zaświeć lampę'' działa chyba przy każdym napędzie oświetlenia. Do , > ,włącz świecę'' puryści mogliby się istotnie czepić. Więc może (skoro chcemy b > yć precyzyjni): > * ,,zapal knot świecy'' Odpowiedz Link
the-great-inuk Aloud vs. Out Loud: 06.06.17, 19:29 randybvain napisał: > > Okazuje się, że czasami obiekty świecą, a czasami świecą się. Jak > a jest różnica? > =========================================== Podobny problem z innym angielskim wyrażeniem: (Ale z wytłumaczeniem) Aloud vs. Out Loud: What’s the Difference? Odpowiedz Link
bimota Re: Świeci czy się świeci? 07.06.17, 23:47 ALE WIECIE, ZE SWIATLO MOZE BYC PRZEDMIOTEM... A NAWET SYGNAL... Odpowiedz Link