bimota 13.01.18, 15:57 "Kury wam szczać prowadzić, a nie politykę robić" CO OZNACZA TO SLYNNE ZDANIE ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al.1 Re: SZCZAĆ 13.01.18, 17:34 Jest to powiedziane niewprost przez Piłsudskiego do członków rządu Daszyńskiego "jesteście idiotami". Mógł był równie dobrze powiedzieć: "Znacie się na polityce jak świnia na gwiazdach". -- z nieba Odpowiedz Link
bimota Re: SZCZAĆ 13.01.18, 22:27 TYLE TO SIE MOGE DOMYSLIC. CHODZILO MI O BARDZIEJ DOSLOWNE TLUMACZENIE. Odpowiedz Link
arana Szczać czy szczupać? 14.01.18, 09:19 Spotkałam się z wersją, która sugeruje niedbały odbiór słów Piłsudzkiego i gwarowe wileńskie szczupać, czyli macać. Wikisłownik podaje trzy znaczenia wyrażenia macać drób, a każde z nich ma lekceważący odcień. Potwierdzają to Materiały antropologiczne, z których wynika, że macanie kur to czynność mało prestiżowa, bo wybitnie kobieca. Mężczyzna nie powinien „kur macać, boby go nazwali macykurą". I ta lekceważąca intencja wyrażenia najprawdopodobniej przyświecała Piłsudzkiemu. Chciał obrazić polityków, którzy według niego mieli kompetencje pozwalające im jedynie na czynności wykonywane przez kobiety - a więc najprostsze. Warto o tej mizoginistycznej stronie wyrażenia pamiętać, gdy przyjdzie nam na myśl, aby kogoś zdeprecjonować, sięgając do wyrażeń z odchodzącej już epoki patriarchalnej. Odpowiedz Link
arana 2 x dz! 14.01.18, 09:36 arana napisała: Piłsudzki. To ani chybi początek Alzheimera! Hm, czyżby Inuk miał rację? Odpowiedz Link
arana Re: 2 x dz! 14.01.18, 10:15 bimota napisał: > U MNIE TEN POCZATEK OD 20 LAT... > Nie strasz! Odpowiedz Link
al.1 Tak już jest 14.01.18, 18:53 W pewnym wieku skleroza to już nie choroba, a przywilej. Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 11:30 arana napisała: > Warto o tej mizoginistycznej stronie wyrażenia pamiętać, gdy przyjdzie nam na myśl, aby kogoś zdeprecjonować, sięgając do wyrażeń z odchodzącej już epoki patriarchalnej. =================================> Józef Piłsudski był zatwardziałym Trampistą! Ot, co! Odpowiedz Link
bimota Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 13:37 Warto o tej mizoginistycznej stronie wyrażenia pamiętać, gdy przyjdzie nam na myśl, aby kogoś zdeprecjonować, sięgając do wyrażeń z odchodzącej już epoki patriarchalnej. W SUMIE TU TEZ CHCIALO BY SIE SPYTAC CO AUTORKA MIALA NA MYSLI... :p Odpowiedz Link
arana Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 14:07 bimota napisał: > W SUMIE TU TEZ CHCIALO BY SIE SPYTAC CO AUTORKA MIALA NA MYSLI... :p > Siebie. I swoją awersję do patriarchalnych zachowań oraz takiegoż języka. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 16:57 arana napisała: > Siebie. I swoją awersję do patriarchalnych zachowań oraz takiegoż języka. Patriarchalizm patriarchalizmem ale głównie język koszarowy, czyli zwykłe chamstwo, które dzisiaj eufemistycznie nazywa się niepoprawnością polityczną. Odpowiedz Link
bimota Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 19:24 I TO TO MI TEZ CHODZILO ? UWAZASZ, ZE KOBIETY I FACETOW POWINNO SIE TRAKTOWAC TAK SAMO ? Odpowiedz Link