13.01.18, 15:57
"Kury wam szczać prowadzić, a nie politykę robić"

CO OZNACZA TO SLYNNE ZDANIE ?
Obserwuj wątek
    • al.1 Re: SZCZAĆ 13.01.18, 17:34
      Jest to powiedziane niewprost przez Piłsudskiego do członków rządu Daszyńskiego "jesteście idiotami". Mógł był równie dobrze powiedzieć: "Znacie się na polityce jak świnia na gwiazdach".

--
      z nieba
      • bimota Re: SZCZAĆ 13.01.18, 22:27
        TYLE TO SIE MOGE DOMYSLIC. CHODZILO MI O BARDZIEJ DOSLOWNE TLUMACZENIE.
      • arana Szczać czy szczupać? 14.01.18, 09:19
        Spotkałam się z wersją, która sugeruje niedbały odbiór słów Piłsudzkiego i gwarowe wileńskie szczupać, czyli macać.

Wikisłownik podaje trzy znaczenia wyrażenia macać drób, a każde z nich ma lekceważący odcień. Potwierdzają to Materiały antropologiczne, z których wynika, że macanie kur to czynność mało prestiżowa, bo wybitnie kobieca. Mężczyzna nie powinien „kur macać, boby go nazwali macykurą". I ta lekceważąca intencja wyrażenia najprawdopodobniej przyświecała Piłsudzkiemu. Chciał obrazić polityków, którzy według niego mieli kompetencje pozwalające im jedynie na czynności wykonywane przez kobiety - a więc najprostsze.

Warto o tej mizoginistycznej stronie wyrażenia pamiętać, gdy przyjdzie nam na myśl, aby kogoś zdeprecjonować, sięgając do wyrażeń z odchodzącej już epoki patriarchalnej.

• arana 2 x dz! 14.01.18, 09:36
          arana napisała: Piłsudzki.

To ani chybi początek Alzheimera! Hm, czyżby Inuk miał rację?
          • bimota Re: 2 x dz! 14.01.18, 10:02
            U MNIE TEN POCZATEK OD 20 LAT... smile
            • arana Re: 2 x dz! 14.01.18, 10:15
              bimota napisał:

> U MNIE TEN POCZATEK OD 20 LAT... smile
              >

Nie strasz! smile
            • al.1 Tak już jest 14.01.18, 18:53
              W pewnym wieku skleroza to już nie choroba, a przywilej. smile
        • the-great-inuk Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 11:30
          arana napisała:

> Warto o tej mizoginistycznej stronie wyrażenia pamiętać, gdy przyjdzie nam na myśl, aby kogoś zdeprecjonować, sięgając do wyrażeń z odchodzącej już epoki patriarchalnej.
          =================================>
          Józef Piłsudski był zatwardziałym Trampistą!

Ot, co!
        • bimota Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 13:37
          Warto o tej mizoginistycznej stronie wyrażenia pamiętać, gdy przyjdzie nam na myśl, aby kogoś zdeprecjonować, sięgając do wyrażeń z odchodzącej już epoki patriarchalnej.

W SUMIE TU TEZ CHCIALO BY SIE SPYTAC CO AUTORKA MIALA NA MYSLI... :p
          • arana Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 14:07
            bimota napisał:

> W SUMIE TU TEZ CHCIALO BY SIE SPYTAC CO AUTORKA MIALA NA MYSLI... :p
            >

Siebie. I swoją awersję do patriarchalnych zachowań oraz takiegoż języka.
            • zbyfauch Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 16:57
              arana napisała:

> Siebie. I swoją awersję do patriarchalnych zachowań oraz takiegoż języka.

Patriarchalizm patriarchalizmem ale głównie język koszarowy, czyli zwykłe chamstwo, które dzisiaj eufemistycznie nazywa się niepoprawnością polityczną.
            • bimota Re: Szczać czy szczupać? 14.01.18, 19:24
              I TO TO MI TEZ CHODZILO ? UWAZASZ, ZE KOBIETY I FACETOW POWINNO SIE TRAKTOWAC TAK SAMO ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka