zbyfauch 02.02.18, 20:04 pies dyplomaty - kąsul spotkanie dentystów - kąsylium Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: z życia arystokracji 02.02.18, 20:29 Arystokrata zelektryfikowany - pan-to-graf Odpowiedz Link
kalllka Re: z życia arystokracji 02.02.18, 21:42 Arystoteles- arystokrata przemawiający Odpowiedz Link
zbyfauch Re: z życia arystokracji 02.02.18, 21:44 Arystotelly Savalas - łysy arystokrata Odpowiedz Link
horpyna4 Re: z życia arystokracji 09.03.18, 13:50 Arystokrata, który ma chudą żonę - magnat. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: z życia arystokracji 09.03.18, 15:30 horpyna4 napisała: > Arystokrata, który ma chudą żonę - magnat. ewentualnie arystokrata uzbrojony w broń palną krótką Odpowiedz Link
arana Re: Rola kąsania w języku 03.02.18, 07:26 ukąszenie kościelne - kąsekracja nadgryziony jer z partykułą wzmacniającą - kąsjerż Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Rola kąsania w języku 03.02.18, 07:41 arana napisała: > ukąszenie kościelne - kąsekracja Kąsekracją można by też nazwać Monarchię Zębatą. Niestety, ewentualny monarcha już nie żyje. Także porcję szpitalnej paszy. Odpowiedz Link
ur-nammu Re: Rola kąsania w języku 03.02.18, 15:45 kąsekracja – porcja pożywienia kątakt – akt w kącie kąstatacja – uojcowienie zębami kątusz – kąt ustawienia uszu Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Rola kąsania w języku 09.03.18, 15:45 rozmowa ze zgryźliwym dziadem - kąsultacja Odpowiedz Link
arana stare, ale jare 09.03.18, 15:55 prezy-dęci mordownia - zakład fotograficzny bez arabski - besarabski oburzona - obu żona hitlerowiec - pies pasterski parlament - płacz małżeństw katastrofa - poezja kata Casanowa - nowa kasa szalbierz - bierz szal domniemanie - Manie, do mnie! sybaryta - syta ryba dziesięciobój się - rozkaźnik męcynas - mecenas mądra kora - mandragora (zapisane w Poradniku Językowym, wrzesień 1961) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: stare, ale jare 09.03.18, 21:30 lewkonia - trzy ssaki (lew, koń i ja) jaskółka - ptak, który chwali się przynależnością do grupy odmawiającej różaniec. Odpowiedz Link
stefan4 jeszcze jarsze 09.03.18, 23:18 Ze Słownika racjonalnego Steinhausa: Przyrząd do amputowania nóg footbalistów – piłka nożna. Taki, co lubi wcześnie wstawać – ranny ptaszek w głowę. Zabawa znalezionym granatem – rozrywka. Chór świerszczy – Traviata. Czytelnik tego słownika – mój wróg za-żarty. Geniusz – gen i już. Społeczeństwo dyrektorów – menageria. Mleko przywiezione do kuchni przez konnego kuriera – zsiadłe. Pierwszy tom nowego wydania dzieł Mickiewicza – Pan Ateusz. Nałogowe chodzenie na pogrzeby – zabawa w chowanego. Ogłupiony przez kobiety – erotuman. Kula u nogi – Ziemia. Marynarz, który lgnie do kobiet – majtek. Czekoladki nadziewane mydłem – praliny. Specjalne mydło do jednej nogi – mydło do golenia. Przyrząd do mierzenia tłoku w restauracji – barometr. Sfera, w której trudno coś zarobić – strato-sfera. Śpiewka męża wracającego rano do domu – pijanissimo. Złudzenie, że ma się własny samochód – autosugestia. To, czego dla każdego starczy - uwiąd. - Stefan Odpowiedz Link
arana Re: jeszcze jarsze 10.03.18, 06:47 matematyk - człowiek, który ma dużo pomysłów rewiowych Odpowiedz Link
stefan4 Re: jeszcze jarsze 10.03.18, 09:38 stefan4 napisał: Jeszcze ze słownika racjonalnego: Poczekalnia u dentysty - kolejka zębata Spacerowanie w lecie z żoną nad Odrą - przekomarzanie się To ostatnie zrozumiałem w pełni, dopiero kiedy odwiedziłem Wrocław latem. - Stefan Odpowiedz Link
arana Re: jeszcze jarsze 10.03.18, 12:46 stefan4 napisał: > Spacerowanie w lecie z żoną nad Odrą - przekomarzanie się > > To ostatnie zrozumiałem w pełni, dopiero kiedy odwiedziłem Wrocław latem. Z powodu żony czy komarów? Odpowiedz Link
arana fraszka Tuwima 10.03.18, 06:03 Nieboszczyk i nieborak w jednym stali domu. Szczyk — wiadomo co robił. Co rak — nie wiadomo. Odpowiedz Link
arana żony Inuka 10.03.18, 07:07 Inuku, Twó problem z żonami stanu został rozwiązany! Skocz do roku 1934. Odpowiedz Link
arana Re: żony Inuka 11.03.18, 13:49 Nie zauważyłeś, Inuku, że "Cyrulik..." już 1934 roku rozwiązał Twój problem z żonami stanu, bo kreśląc wizję przyszłości zaproponował wyrażenie niewiasty stanu. - kolumna druga z prawej, po środku. Podoba Ci się? Odpowiedz Link
kalllka Re: żony Inuka 11.03.18, 15:21 W inkowym języku, zony to po prostu area_l arano... Ot, indukcja, której także niewiasty niesą w stanie PS I u mnie na dzielni, dzielny induk rzekłszy na forum : niech się stanie! zmienił ulice buczka w Brzechwy! Odpowiedz Link
arana Re: żony Inuka 11.03.18, 16:22 kalllka napisała: > W inkowym języku, zony to po prostu area_l arano... Chciałam tylko pomóc. Wszak sam się skarżył: Wybitna "żona" stanu. Stylistycznie i merytorycznie mnie to jakoś razi. Jest tu kto, kto moje obiekcje podziela? Odpowiedz Link
arana Re: Niewybredny rebus na sobotę 10.03.18, 12:48 zbyfauch napisał: > Pecunia non olej? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Niewybredny rebus na sobotę 10.03.18, 12:54 arana napisała: > Pecunia non olej? Niezupełnie. Złoty szczał. Ty, Aranio, za szlachetnaś, coby Ci takie skojarzenia subtelny umysł nachodziły. Odpowiedz Link
arana Re: Niewybredny rebus na sobotę 10.03.18, 13:03 zbyfauch napisał: > Niezupełnie. Złoty szczał. > > Ty, Aranio, za szlachetnaś, coby Ci takie skojarzenia subtelny umysł nachodziły. To nie szlachetność, to rzeczywistość: nie mam psa, a kotach (z rodziny) wiem, że korzystają z toalety. Odpowiedz Link
arana Nieśmiertelny Boy 10.03.18, 13:08 > zbyfauch napisał > > Niezupełnie. Złoty szczał. Oto jak na, biednych ludzi, rzeczywistość ze snu budzi. Odpowiedz Link
kalllka Re: Niewybredny rebus na sobotę 10.03.18, 13:16 Sko pyta... nie zło to, to nic- chodzi o to by młodym być i wincy nic..! PS youtu.be/bhlxrcXn99k Odpowiedz Link
arana stan ducha w młodości 10.03.18, 13:24 kalllka napisała: > ... - chodzi o to by młodym być i wincy nic..! Stan ducha w młodości? Brrr! Odpowiedz Link
kalllka Re: stan ducha w młodości 10.03.18, 13:45 Stan borys /szydz/ w songu.. ja z kulka u sań PS kulig to takie afrykańskie safari, tyle ze po polsku Odpowiedz Link
arana Jak kulig? 10.03.18, 14:13 kalllka napisała: > kulig to takie afrykańskie safari, tyle ze po polsku Po polsku też jestem przeciw. I razem ze Słowackim też pytam o granicę między kuligiem a wyprawą wojenną. Którą i tradycja i dzisiejsza narracja zacierają. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: etymologia 12.03.18, 10:35 arana napisała: > Boykot (pisownia z 1933 r.) to kot Boya-Żeleński > ego. Bełkot - kot zdechł Odpowiedz Link
arana Przestawka 13.03.18, 20:40 Nowinki Gazety Wyborczej, 13 marca 2018 przygotowała Patrycja Maciejewicz i napisała: Przegranym dnia jest Rex Tillerson. Donald Trump zwolnił swojego sekretarza stanu, tego samego, od którego telefonu nie odebrał prezydent Andrzej Duda. Twórcy memów znów będą mieć żniwa. Ale zanim pochłonie nas własne bagienko, warto zwrócić uwagę na to, że przy okazji dymisji T-Rexa szefową CIA ... Zauważyliście? Rex Tillerson... dymisja T-Rexa... Jestem zachwycona wspaniałą grą słów i licznymi skojarzeniami! Odpowiedz Link