randybvain 05.08.18, 14:47 Której z tych form czasownika lać preferujecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the-great-inuk Re: Lali czy leli? 05.08.18, 15:05 randybvain napisał: > Której z tych form czasownika lać preferujecie? > ===================================== "Leli" kaleczy niemiłosiernie mój delikatny, wysublimowany narząd słuchowy... Niezależnie od obowiązujących regułek gramatycznych! Przyjmując/zakładając istnienie takich popierdolonych regułek... Odpowiedz Link
dar61 Leli, lali czy polewali? 05.08.18, 19:36 Lał/ stał/ kradł crawl/ brał/ żgał/ łgał/ grał/ miał żąć szczeć i mleć/ chciał/ defekował - 10:0 Lali/ stali/ kradli delfiny/ brali/ żgali/ łgali/ grali/ mieli rzezać i mleć/ chcieli/ defekowali - 8:2 Odpowiedz Link
randybvain Re: Lali czy leli? 06.08.18, 02:44 Szczerze mówiąc, to nawet nie wiem, która z tych form jest historycznie poprawna. Odpowiedz Link
keekees Tylko "lali" jest i było poprawne. 07.08.18, 17:29 randybvain napisał: > Szczerze mówiąc, to nawet nie wiem, która z tych form jest historycznie poprawn > a. Tylko "lali" jest i było poprawne. Z prostego powodu: nikt nie mówi "leli". A dlaczego nikt nie mówi "leli"? Z prostego powodu: wszystkie (w 100%, bez żadnego jedynusiego wyjątku) czasowniki zakończone w bezokoliczniku na "-ać", niezależnie od ich typu koniugacyjnego, w formie podstawowej czasu przeszłego kończą się na "-ał", nigdy na "-eł". Nawet te w bezokoliczniku na "-eć" dostają końcówkę "-ał": mieć/miał, rozumieć/rozumiał. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Tylko "lali" jest i było poprawne. 09.08.18, 10:41 Forma "leli" kojarzy mi się z Kociewiem, tam tak mówią. Na przykład goście do nich nie "przyjechali", tylko "przyjecheli". Odpowiedz Link
keekees Re: Tylko "lali" jest i było poprawne. 09.08.18, 17:13 horpyna4 napisała: > Forma "leli" kojarzy mi się z Kociewiem, tam tak mówią. Na przykład goście do n > ich nie "przyjechali", tylko "przyjecheli". Możliwe, ze to jest regionalne. Odpowiedz Link
randybvain Re: Tylko "lali" jest i było poprawne. 10.08.18, 22:23 No ale to dlatego, że tam jest twarde ł, a nie miękkie l. Podobnie jest z podzieliśmy się, chwieliście się, ale one się podziały, chwiały. Wszystkie te formy są akceptowane przez sjp.pwn.pl. Mówimy też siedział, siedzieli, powiedział, powiedzieli. Odpowiedz Link
keekees Re: Tylko "lali" jest i było poprawne. 11.08.18, 20:10 randybvain napisał: > No ale to dlatego, że tam jest twarde ł, a nie miękkie l. > Podobnie jest z podzieliśmy się, chwieliście się, ale one się > podziały, chwiały. Wszystkie te formy są akceptowane przez sjp.pwn.p > l. Nigdy nie słyszałem, by ktoś mówił, "gdzie się podzieliśmy" i razi mnie to. Ale masz racje, ze sgjp.pl podaje "podzieli" jako oboczność: sgjp.pl/leksemy/#252629/podzia%C4%87 > Mówimy też siedział, siedzieli, powiedział, powiedzieli. Mowimy siedzieli, bo jest siedzieć, a nie siedziac, i mówimy powiedzieli, bo jest powiedzieć, a nie powiedziać. Odpowiedz Link
bimota Re: Lali czy leli? 08.08.18, 00:01 "LELI" PIERWSZE SLYSZE... TO IMIE ? :p ALE NP. "WCHODŹ", CZY "WCHÓDŹ" ? Odpowiedz Link