al.1 Re: Jechać gdzieś rzemiennym dyszlem 16.05.19, 23:13 jadwiga1350 napisała: > tzn jak? Nkgdy nie slyszalem. Jest to pytanie podobne dlo: "Nie widziala dupa slonca, ogorzala od miesiaca". Nikt nie byl w stanie wytlumaczyc mi znaczenie tego porzekadla. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Jechać gdzieś rzemiennym dyszlem 17.05.19, 00:43 al.1: > "Nie widziala dupa slonca, ogorzala od miesiaca". Proszę Cię, używaj polskich liter, bo inaczej to wygląda, jakby troll ćwiczył się w seplenicy. W powiedzonku oczywiście ,,miesiąc'' oznacza księżyc. Jak nie ma słońca, to musisz opalać się przy księżycu. - Stefan Odpowiedz Link
al.1 Re: Jechać gdzieś rzemiennym dyszlem 17.05.19, 11:15 stefan4 napisał: > al.1: > > "Nie widziala dupa slonca, ogorzala od miesiaca". > > Proszę Cię, używaj polskich liter, bo inaczej to wygląda, jakby troll ćwiczył się w seplenicy. Juz o tym pisalem. Jak mam czas, to pisze polskie litery. U mnie tego z klawiatury nie da sie zrobic. Przecwiczylem wszystkie rady 100 razy po 2 razy. Po prostu sie nie da. > W powiedzonku oczywiście ,,miesiąc'' oznacza księżyc. Jak nie ma słońca, to musisz opalać > się przy księżycu. To bylo jasne dla mnie ze ksiezyc, ale od niego nie da sie opalic. Tymczasem powiedzenie mówi o nabytej opaleniznie. Odpowiedz Link
stefan4 opalanie przy księżycu 17.05.19, 12:02 al.1: > To bylo jasne dla mnie ze ksiezyc, ale od niego nie da sie opalic. Nie traktujesz tego zbyt dosłownie? ,,Tonący brzytwy się chwyta'' Odpowiedz Link
kalllka Re: opalanie przy księżycu 18.05.19, 10:16 Hmm, skoro mowa o urodzie przysłów i powiedzonek, to ja mam postulat by je modyfikować w zależności od tego kogo dotyczą i tak na przykład by, bogatemu błędy się nie zdarzały, a w mordę było Jerzemu. A to z Bogiem i darowanym dłuższym dniem- niech będzie tak: kto rano wstawa- wystawa, a jeśli wstaje to niech mu wystaje Odpowiedz Link
kalllka Re: Jechać gdzieś rzemiennym dyszlem 17.05.19, 10:36 Ha! -troll cwiczacy sie w seplenicy - to jeszcze trudniejsze do wytłumaczenia niz... o gorzala od miesiaca. Chociaz gdyby wziąć pod uwagę statystyki internetu, a z nich to, z racji profesji-stef korzysta ćwicząc tutejsze kadry, to oczywiście stef, ma racje.. sepleniacy troll- piszący o ogorzalej dupie, jest nie do przyjęcia. A mnie , w związku z alteracja w/w /bladej od miesiąca i nic../ przypomniały słowa z popularnej na onczas* piosenki M.Rodowicz, ktorych to znaczenie zmieniłam- przesadzając z koni, na goni, żal... Zreszta całkiem logicznie, biorąc pod uwagę pieśni jękliwy szlagwort, muzykę i treść z pani Osieckiej, który w okolicznościach przyrody statystycznego Karwowskiego- Toeplitz mocno w Agnieszce zakochany i Gruzy trasy lazienkowskiej, obsadziły. Odpowiedz Link
jadwiga1350 Re: Jechać gdzieś rzemiennym dyszlem 26.05.19, 19:41 Jest to pytanie podobne dlo: "Nie widziala dupa slonca, og > orzala od miesiaca". > Nikt nie byl w stanie wytlumaczyc mi znaczenie tego porzekadla. Tak się mówi o kimś kto zadziera nosa, ma się za nie wiadomo kogo, a tak naprawdę niewiele warta. Odpowiedz Link
dar61 Gorze mi 27.05.19, 10:18 Nadal jednak nie jest wiadomo, czy podmiot liryczny gorzeje od 30-31 dni - czy opala się pod wpływem światła księżycowego (27-29 dni). Bez grzańca tego nie rozbierzemy. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Jechać gdzieś rzemiennym dyszlem 17.05.19, 00:49 jadwiga1350: > tzn jak? T.zn., nie wprost, tylko wstępując po drodze to tu, to tam. Że niby do dobrego kierowania wozem potrzebny jest normalny sztywny dyszel, a jak jest wiotki jak rzemień, to konie idą sobie a wóz sobie i co chwila dokądś skręca. - Stefan Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Jechać gdzieś rzemiennym dyszlem 17.05.19, 08:38 Znam to powiedzenie z rodzinnego domu - ojciec urodził się przed I wojną, a mama na jej początku; koń jako siła napędowa był w ich dzieciństwie i wczesnej młodości czymś normalnym nawet dla "miastowych". A z powiedzeniem osłuchałam się we własnym dzieciństwie, bo ojciec lubił tak podróżować, mama nie znosiła, więc sposób dojazdu na miejsce pobytu wakacyjnego bywał nieraz przedmiotem sporu. Odpowiedz Link