brezly 08.11.04, 16:40 'Cudzoziemcy podróżowali w dość ekstremalnych warunkach. W naczepie-chłodni było minus 10 stopni Celsjusza.' info.onet.pl/1006021,11,item.html Fakt, 'najbardziej optymalne' te warunki nie byly. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: 'Dosc ekstremalny' 08.11.04, 23:57 Mnie się ta "ekstremalność" przypomina jako polszczyźniana excrementalność. Odpowiedz Link
brezly A to jak wam sie podoba? -(biznes polszczyzna) 25.11.04, 14:44 'Po południu GPW pogrążyła się w stabilizacji'. Odpowiedz Link
pierans Re: A to jak wam sie podoba? -(biznes polszczyzna 25.11.04, 14:59 8-O ! wniosek nasuwa się sam - trzeba ograniczać lekturę prasy, bo to szkodliwe. Sama się złapałam na tym, że popełniam błąd z biernikiem części męskoosobowych nieżywotnych (nadal to się tak nazywa?), gdzie B powinien równać się M. Niestety panoszy się forma "tego szampana", zamiast "ten szampan", etc. Odpowiedz Link
klymenystra Re: A to jak wam sie podoba? -(biznes polszczyzna 25.11.04, 15:23 ? ja juz chyba inne pokolenie jestem- i forma "ten szampan" (nalej mi ten szampan????) mnie smieszy Odpowiedz Link
mkw98 Re: A to jak wam sie podoba? -(biznes polszczyzna 25.11.04, 18:57 a to nie jest tak jak chleb/chleba? no wiecie, poprosze jeszcze chleba (w domysle troche - jak "du pain") Odpowiedz Link
emka_1 ato 25.11.04, 19:16 mnie zdecydowanie bardziej śmieszy biernik części męskoosobowych nieżywotnych. obawiam się, że w przypadku żywotnych jest jeszcze śmieszniejszy Odpowiedz Link
azm2 Re: A to jak wam sie podoba? -(biznes polszczyzna 26.11.04, 08:50 Grognard, szampana! - zwykł był mawiać George Descrieres jako Arsene Lupin (bez francuskich znaczków, excuse moi) głosem Wojciecha Pokory w serialu z lat 70. Niech pieransowi będzie, że "się panoszy", ale dla mnie to jest jeden z kultowych tekstów. Kto oglądał wyż. wym. serial, ten wie, dlaczego. Odpowiedz Link
pierans Re: A to jak wam sie podoba? -(biznes polszczyzna 26.11.04, 11:10 No masz, nie dalej jak dziś rano, widziałam plakat reklamowy sieci piekarni SPC - jak wół stało napisane "Jedz razowca!". Odpowiedz Link
brezly biznes polszczyzna, CD 01.12.04, 14:21 'Według tego pomysłu realizowane są inwestycje mające zaspokoić konkretne potrzeby mieszkańców regionu, w przypadku Janek i Bielan są to szeroko pojęte elementy wyposażenia wnętrz.' Odpowiedz Link
brezly Re: banki ofszorowe (!) b/t 02.12.04, 10:09 No co? Przeciez tam sie 'pieniendze szoruje' Odpowiedz Link
brezly I dalej.. 29.11.04, 12:34 'W połowie roku nastąpiła prawdziwa lawina obniżek i kontrobniżek cen. ' cf. dzisiejsza GW o telefonii komorkowej. Co to jest kontrobnizka? )) Odpowiedz Link
kanuk Re: I dalej.. 29.11.04, 18:01 mozliwe ,ze chodzi tu o obnizke zastosowana przez kontrkurencje. Odpowiedz Link