terra-magica 19.02.05, 14:38 szantrapa, balaron, kanonka, durszlak, kojber, szlaja, angielka, czarne, klempa, kulosy i wiele innych takich gwarowych dziwolagow - co to i skad to? Podpowiem - Polska centralna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ungur Re: zagadka 19.02.05, 18:08 Jo z Polzskjiy Sirodkowy to bynźdźjye: śjuntropo,bolerun,konunko(tego nie znam),kujbyr(nie znam),ślojo,ungjylko(?), crne,kulosy. Skundta pses? Pozdr. Odpowiedz Link
ungur Re: zagadka 20.02.05, 09:32 Wjela kj'losów bynźdźje ode Rodumjo iy wew chtrum strunye ode groda? Iy jescka: pses zez Mozwsa cy Mołplsky(rozchodźjiy śjem o krojnyem yetnogrowidznum ńjye wojwdzstwo). Pozdr. Odpowiedz Link
ciupazka Re: zagadka 20.02.05, 11:56 Cosi nom słownictwo gwarowe siadlo, cemu???Ka tyn dialektolog sie podzioł? Telo.Pozdr. Odpowiedz Link
dialektolog Re: zagadka 23.02.05, 09:20 ciupazka napisała: > Cosi nom słownictwo gwarowe siadlo, cemu???Ka tyn dialektolog sie podzioł? > Telo.Pozdr. Ne dy snym zimowym spi, coz to Wom dziwno Odpowiedz Link
dialektolog Re: zagadka 23.02.05, 09:19 terra-magica napisał: > szantrapa, balaron, kanonka, durszlak, kojber, szlaja, angielka, czarne, > klempa, kulosy i wiele innych takich gwarowych dziwolagow - co to i skad to? > Podpowiem - Polska centralna. Typuję, że to Polska centralna, ale łódzko-wieluńsko-sieradzka. Odpowiedz Link
terra-magica Re: a nagroda?????????/ 04.09.05, 18:51 Zapomnialam o tym watku - ale przykrosc. Oja83 - jak zabladze kiedys do Lodzi, to dam znac i moze byc nawet ryksza po Pietrynie. Odpowiedz Link
svistak Re: zagadka 04.09.05, 23:04 szantrapa=czupiradło,balaron = baleron?,kanonka =wąwóz ( w Tczewie jest Kanonka, pozostałość po epoce lodowcowej,są tam teraz baseny, boiska, plac zabaw i spacerniak),durszlak (sito do makaronu, takie z rączką),szlaja (to od szlajać się, czyli włóczyć?),klempa=krowa ( u nas funkcjonuje zwrot "ty stara klempo!"),kulosy (to chyba "giry, szkity" czyli nogi) kojber, angelka i czarne - njie wjiem a znacie: szlejftke?szruber?chochelke?fidryganta? /to pomieszane z Wielkopolski i Kociewia/ s. Odpowiedz Link
mmk9 Re: zagadka 06.09.05, 16:17 Akurat przechodziłam, to powiem, co wiem. Angielka w Łodzi i być moze okolicach to taka dluga pszenna bułka, ale nie bagietka, tylko taka bardziej ordynarna. Na Podlasiu to jest zaś taka kuchnia na drzewo, co ją u Ciebie platą zwą. "Czarne" w tejże Łodzi to rodzaj wedliny podobnej do kaszanki, ale nie calkiem kaszanka. Bodajże bez kaszy ? A co do chochelki - czy ona nie jest w Wielkopolsce "nabierką"? Pozdro. Odpowiedz Link
svistak Re: zagadka 06.09.05, 19:31 mmk9 napisała: > Akurat przechodziłam, to powiem, co wiem. Angielka w Łodzi i być moze okolicach > > to taka dluga pszenna bułka, ale nie bagietka, tylko taka bardziej ordynarna. > Na Podlasiu to jest zaś taka kuchnia na drzewo, co ją u Ciebie platą zwą. > "Czarne" w tejże Łodzi to rodzaj wedliny podobnej do kaszanki, ale nie calkiem > kaszanka. Bodajże bez kaszy ? > A co do chochelki - czy ona nie jest w Wielkopolsce "nabierką"? > Pozdro. -------- co do nabierki (chochelki) - potwierdzam. s. Odpowiedz Link
nacelowniku Re: zagadka 26.07.06, 15:37 svistak napisała: > szantrapa=czupiradło,balaron = baleron?,kanonka =wąwóz ( w Tczewie jest > Kanonka, pozostałość po epoce lodowcowej,są tam teraz baseny, boiska, plac > zabaw i spacerniak),durszlak (sito do makaronu, takie z rączką),szlaja (to od > szlajać się, czyli włóczyć?),klempa=krowa ( u nas funkcjonuje zwrot "ty stara > klempo!"),kulosy (to chyba "giry, szkity" czyli nogi) > kojber, angelka i czarne - njie wjiem > > a znacie: szlejftke?szruber?chochelke?fidryganta? > /to pomieszane z Wielkopolski i Kociewia/ > > s. czarne - to ta kaszanka bez kaszy ( w Łodzi), angielka (w Łodzi) - to, no coz dla mnie od urodzenia po prostu angielka, ale mowia tez na to chyba bułka paryska, czy wrocławska fidrygant - mama zawsze tak mowiła, to taki ktoś ruchliwy, urokliwy, sprytny, podrywacz??? takie mam wrażenie Odpowiedz Link