randybvain 10.10.05, 21:31 czy istnieje praktyka zalecania jednych form jako poprawne, i unikania innych - w przypadku, gdy istnieje więcej niż jeden wariant uznawany za poprawny? Np. forsowanie formy zamkła zamiast zamknęła? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: Zalecane formy 10.10.05, 22:11 Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałem. W słowniku ortograficznym PWN są dwa rodzaje odsyłaczy:         - a. (albo) odsyła do formy "równorzędnej"         - zob. (zobacz) odsyła do formy "zalecanej" Z tym zalecaniem to jednak bywa różnie. Ciekawy przypadek zgłosił ktoś kiedyś do Poradni językowej PWN: slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=outsider&kat=18 BTW: "Zamkła" formą poprawną? Nie spotkałem się z taką oceną. Co najwyżej jako archaizm ('A ciężkie przewinienia, Zamkły bramy zbawienia'), ale też nie wiem, czy to archaizm, czy błąd... Odpowiedz Link
randybvain Re: Zalecane formy 11.10.05, 03:27 Nie wiem, jak stare jest wrzucenie końcówki czasu teraźniejszego -ną do imiesłowu przeszłego. Tzn, czy jest to polskie, czy jeszcze prasłowiańskie. Ale odpowiedź w linku własnie nie jest jednoznaczna. IMHO Rada JP powinna zdecydować się do jednej formy i ją forsować. Inaczej kryterium poprawności nie wchodzi w rachubę. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Zalecane formy 07.11.05, 11:30 reptar napisał: > BTW: "Zamkła" formą poprawną? Nie spotkałem się z taką oceną. Co najwyżej jako ... > Dlaczego u diabła na forum walczącym o czystość języka używacie anglojęzycznych potworków typu BTW, kiedy język polski ma na to samo starosłowiański odpowiednik apropo? BTW: co to znaczy IMHO? Mnie się kojarzy tylko z Amenhotepem, nie wiem czemu. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Zalecane formy 07.11.05, 11:54 jacklosi: > co to znaczy IMHO? Mnie się kojarzy tylko z Amenhotepem, nie wiem czemu. Ależ nie, to jest Instytut Meteorologii i Hydrologii Okolicznościowej! - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
jacklosi Re: Zalecane formy 09.11.05, 10:20 stefan4 napisał: > jacklosi: > > co to znaczy IMHO? Mnie się kojarzy tylko z Amenhotepem, nie wiem czemu. > > Ależ nie, to jest Instytut Meteorologii i Hydrologii Okolicznościowej! > > - Stefan > > www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Robisz se Waść jaja. Instytut Meteorologii i Hydrologii Okolicznościowej to IMiHO, a nie IMHO. A ja serio pytam, bo nie chcę wyjść na głupka (a może już wyszedłem?). Odpowiedz Link
stefan4 Re: Zalecane formy 09.11.05, 10:51 jacklosi: > Instytut Meteorologii i Hydrologii Okolicznościowej to IMiHO, a nie IMHO. A ja > serio pytam www.assessmentpsychology.com/internetglossary.htm - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
jacklosi Re: Zalecane formy 09.11.05, 11:34 No to dziękuję. Mimo że wietrzyłem znów jaja, że mnie odsyłasz do psychologa. Odpowiedz Link
framberg Re: Zalecane formy 05.11.05, 01:38 Oboczności są fajne. Mnie się podobają zwłaszcza pozostałości liczby podwójnej: nagami (wielu osób) - nożyma (więcej niż jedną nogą ale jednej osoby). Analogicznie: oczami - oczyma, uszami - uszyma, rękami - rękoma, uszami - uszyma. Niestety, precyzyjne określenie czy owe ręce należą do jednej czy do różnych osób należy do przeszłości. Przeciętny Polak stosouje obie formy jako oboczne. Odpowiedz Link
ardjuna Re: Zalecane formy 05.11.05, 01:46 framberg napisał: > Mnie się podobają zwłaszcza pozostałości liczby podwójnej Bardzo żałuję, że dualis w naszym języku szlag trafił. Nikt mnie rozumie, gdy mówię, że ugryzłem tę bułkę zęboma. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Zalecane formy 05.11.05, 08:58 ardjuna: > Bardzo żałuję, że dualis w naszym języku szlag trafił. Nikt mnie rozumie, gdy > mówię, że ugryzłem tę bułkę zęboma. Ale własciwie czym ją wtedy gryzłeś? Dwoma zęboma? Może jednak gryzłeś wielemi zębami, ale dwiema szczękoma? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
ardjuna Re: Zalecane formy 07.11.05, 12:49 stefan4 napisał: > Ale własciwie czym ją wtedy gryzłeś? Dwoma zęboma? Może jednak gryzłeś wielem > i > zębami, ale dwiema szczękoma? Szczękoma to ja flaszkę z piwem otwieram. Pewnie dlatego gryzę bułkę zęboma, nie zębami. Odpowiedz Link
randybvain Re: Zalecane formy 09.11.05, 12:38 Bo myślą, że dwa zęba masz... i zwracam uwagę, że celownik i narzędnik liczby podwójnej dla rzeczowników żeńskich kończył się na -ama, a więc 'rękama, szczękama'; może zaszło tu ostatecznie upodobnienie i powstała forma "rękoma", albo jest to relikt jakiegoś rodzaju męskiego? Pamiętajcie o milutkim archaizmie "w ręku"... Odpowiedz Link