11.11.05, 12:12
Panowie docenci ze szpitala, w którym pracuje moja mama, życzą sobie, żeby na wypisach przed ich nazwiskiem dodawać coś takiego: (-). Na pytanie mamy, co to znaczy, odpowiadają: "nie wiem, ale tak się pisze". Zastanawiałam się, czy to aby nie chodzi o tytuły, ale tytuły też każą wpisywać. wink

Przypomina mi to sytuację, kiedy sto lat temu podjęłam pierwszą pracę, wypisywałam zwolnienia, i powiedziano mi "a tu zawsze wpisujesz jedynkę". Jedynka w krótkim czasie stała się sławna, bo przeszłam całą przychodnię, nie omijając dyrektora, z pytaniem "a dlaczego jedynka". wink

O jedynce w końcu się dowiedziałam, natomiast znaki (-) nadal pozostają dla mnie tajemnicą. Wiecie, co to?
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: (-) 11.11.05, 12:52
      W dawnych czasach maszynopisowych ten znaczek oznaczał miejsce, w którym w
      oryginale jest podpis. /-/ też się pojawiało.
      • gatta13 Re: (-) 11.11.05, 13:02
        Hmm, a jeśli ono to każą sobie pisać na oryginale? wink I obok się podpisują? To znaczy, że słyszą, że dzwonią, ale nie wiedzą w którym kościele?
        • randybvain Re: (-) 11.11.05, 14:29
          Raczej tak. Czasami pisano : podpis nieczytelny.
          • gatta13 Re: (-) 11.11.05, 19:16
            Dziękuję za pomoc. smile)
            • jacklosi Re: (-) 14.11.05, 10:00
              Analogicznie kartka z ceną na bazarze: 50,45,- kg, co ma oznaczać: 50 zł i 45
              gr za 1 kg. Kreska po przecinku oznaczać powinna 0 groszy, ale nie wszyscy o
              tym wiedzą, więc piszą kreskę, bo tak się pisze. I że cena powinna być wyrażona
              w zł za jednostkę, a nie w kilogramach, też nie wszyscy wiedzą, wręcz
              mniejszość wie.
              • piotrpanek Re: (-) 14.11.05, 12:11
                jacklosi napisał:

> I że cena powinna być wyrażona
                >
                > w zł za jednostkę, a nie w kilogramach, też nie wszyscy wiedzą, wręcz
                > mniejszość wie.

Za jednostkę siemienia lnianego na przykład? Albo za jednostkę maku?
                (No dobra, to ostatnie, to wiadomo, że za korzec smile)
                • jacklosi Re: (-) 15.11.05, 10:24
                  Chybaś się nie wyspał. Jednostka to jednostka miary zazwyczaj, może byc korzec,
                  a może być i ziarenko, albo kiloziarenko. I się nie czepiaj.
                  • piotrpanek Re: (-) 22.11.05, 11:53
                    jacklosi napisał:

> Chybaś się nie wyspał.

Aaaa - rzeczywiście...
                    Niniejszym wyrażam zawstydzenie.
          • piotrpanek Re: (-) 14.11.05, 12:10
            randybvain napisał:

> Raczej tak. Czasami pisano : podpis nieczytelny.

A czasem się pisze: Jan Nowak albo coś analogicznego. Kursywą.
            (-) nie oznacza podpisu nieczytelnego, tylko podpis ręczny, którego się nie da
            (chyba że skan) umieścić np. w pliku *txt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka