mala-izunia 19.12.05, 00:22 Czy ktos poza mna zwrocil uwage na to, ze Urszula spiewa z towarzyszeniem Poznanskiego Choru "Chlopiencego" (miekkie n - nie mam polskich znakow). To jedna z reklam na stronach Gazety.pl. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plazzek Re: zgroza 19.12.05, 10:12 A ja się wczoraj złapałem na mówieniu o "gałeńziach". Widzę tu co prawda pewien związek z Wałensą, czyli chyba ucieczkę przed zbitką "aueu~". P. Odpowiedz Link
piotrpanek Re: zgroza 19.12.05, 14:18 randybvain napisał: > A ja pare razy slyszalem sęsu (sensu) A co w tym dziwnego? Przecież "s" to frykatywa dziąsłowa. Odpowiedz Link
plazzek Re: zgroza 20.12.05, 11:36 piotrpanek napisał: > Przecież "s" to frykatywa dziąsłowa. I wszystko jasne Sam wierzę w to, że mówię ben-zyna. Ale raz zwątpiłem, gdy mi synek zaczął mówić beł-zyna. Na szczełście już tak nie mówi. Platzko Podlaschier Odpowiedz Link
piotrpanek Re: zgroza 20.12.05, 13:45 plazzek napisał: > piotrpanek napisał: > > > Przecież "s" to frykatywa dziąsłowa. > > I wszystko jasne > > Sam wierzę w to, że mówię ben-zyna. Ale raz zwątpiłem, gdy mi synek zaczął > mówić beł-zyna. Na szczełście już tak nie mówi. > Za to ja spotkałem się ze zjawiskiem odwrotnym - tj. mówieniem "bendzyna" - po prostu moim znajomym litera n wbiła się tak w świadomość, że na siłę wymawiając głoskę n tworzą kontekst, w którym w polszczyźnie naturalna jest afrykata lub zwarcie (d/t lub dz/c, lub dż/cz). > Platzko Podlaschier > Odpowiedz Link
randybvain Re: zgroza 20.12.05, 14:26 w sumie brzmi to jak sęnsu . Rozni sie to od mojej wymowy [sen-su] Odpowiedz Link
mala-izunia Re: zgroza 19.12.05, 16:26 Juz jest dobrze.Zostalo zmienione na chor chlopiecy. Odpowiedz Link
kuala_lumpur Re: zgroza 20.12.05, 00:13 Normalka. Czasem na gazecie popełniane są zadziwiające błędy np. LEKAŻE. Odpowiedz Link
stefan4 Re: zgroza 20.12.05, 00:16 kuala_lumpur: > Normalka. Czasem na gazecie popełniane są zadziwiające błędy np. LEKAŻE. No, jak taki KAŻE zażywać trzy razy dziennie, to on jest leKAŻ. Gdzie tu błąd? Gdyby KARAŁ za niezażywanie, to byłby leKARZem. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link