kuala_lumpur 04.01.06, 02:10 Witam! Natknąłem się wczoraj na, powiedzmy, wiarygodną hipotezę etymologiczną, dotyczącą powiedzenia "pal go sześć!". Ciekaw jestem jakie macie pomysły co do powstania tego wyrażenia... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: Zagadka 04.01.06, 10:43 ostatnie, szoste uderzenie "litosci"? (na odpieprz?) Kiedys to slyszalem. Odpowiedz Link
ardjuna Re: Zagadka 04.01.06, 12:48 Historycznie rzecz biorąc, "pal go sześć" należy do nomenklatury używanej podczas "inkwizycji", tzn. tortur stosowanych podczas przesłuchań (inne takie ślady, które dotrwały w języku do naszych czasów, to np. "zalać sadła za skórę" albo "spławić kogoś"). Jedną z teorii etymologicznych przedstawia Kopaliński w "Słowniku mitów i tradycji kultury": "[...] Liczba 6 może w związku z liczbą liter wyrazach 'diabeł' i 'piekło', co mogło być magiczną aluzją do palenia przez diabła duszy potępionej ogniem piekielnym". Teoria ta jest taka sobie. Ciekaw jestem hipotezy, na którą Ty się natknąłeś. Odpowiedz Link
arana Re: Zagadka 04.01.06, 12:58 Wyjaśnienie rzeczywiście takie sobie, bo jest jeszcze "pal go licho" i "pal diabli", co wskazuje na aluzję do palenia. Odpowiedz Link
kuala_lumpur Re: Zagadka 04.01.06, 14:22 Ano właśnie na taką hipotezę się natknąłem w pewnym tekście RAZ-a. Uznałem, że jest coś przedziwnego w tej katowskiej etymologii sprzed wieków. A tu koleżeństwo mnie zaskoczyło swoim wyczuciem Odpowiedz Link