kicior99 12.02.03, 18:07 Jaka czescia mowy jest wyrtaz "za" w zdaniu: - co to za post? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_jazzek_ Re: za 17.02.03, 15:25 Moim zdaniem, jest to część dwuczęściowego zaimka "co za" (mniej więcej znaczący "jaki"). Pytanie pozbawione jednego z elementów owego zaimka traciłoby swój sens ("Co to szum?" "To za szum?"). Są też dwuczęściowe przyimki... Odpowiedz Link
kicior99 Re: za 17.02.03, 18:08 tez tak myslalem, dopoki jazzek mnie nie oswiecil (ne expletif =))) Jednak 2- czesciowy zaimek. Odpowiedz Link
_jazzek_ Re: za 18.02.03, 08:58 Nieoceniony prof. Dunaj uważa cała frazę 'co to za' za przymiotnik nieodmienny. Oryginalna koncepcja... A myślałem, że mnie już nic nie zdziwi Nb. mówiąc o przyimkach dwuczęściowych (np. między...a) zapomniałem tradycyjnie o takichż spójnikach (np. i..., i...) Odpowiedz Link
reptar Re: za 18.02.03, 09:01 Dwuczęściowe (wieloczęściowe) mogą też być rzeczowniki, z tym że wtedy chyba mówi się o frazach rzeczownikowych. Dobrym przykładem będzie „sodoma i gomora”. O ile „Sodoma” przez duże S ma osobne znaczenie (nazwa miasta), o tyle pospolity rzeczownik „sodoma” - można powiedzieć: sam nie istnieje. Odpowiedz Link
kicior99 Re: za 18.02.03, 13:19 Musze jednak pilnie uzupelnic braki w edukacji. Dwuczesciowe rzeczowniki ze spojnikiem "i" w srodku woprowadzily ,nie w niebotyczne oslupienie... Odpowiedz Link
stefan4 Re: za 18.02.03, 11:16 _jazzek_: > Nb. mówiąc o przyimkach dwuczęściowych (np. między...a) zapomniałem > tradycyjnie o takichż spójnikach (np. i..., i...) One się ostatnio bardzo silnie ujednocześciowiają. Szczególnie w długich zdaniach: ,,Rada Bezpieczeństwa ANI nie zdecydowała się na ustalenie terminu ataku na Irak, o co zabiegał prezydent Bush zastrzegając sobie jednocześnie prawo do akcji unilateralnej w wypadku, gdyby nie doszło...''. W oryginale ta wypowiedź była jeszcze dłuższa; czekałem na drugą ANIę, i czekałem, i czekałem, w końcu przerwał inny dyskutant... i się nie doczekałem. - Stefan Odpowiedz Link
sze Re: za 02.03.03, 11:55 > Moim zdaniem, jest to część dwuczęściowego zaimka "co za" (mniej więcej > znaczący "jaki"). Zgadzam się. Inne podwójne zaimki/przyimki to np. "o ile" (w znaczeniu "jeśli") czy "dlaczego". Odpowiedz Link