12.02.03, 18:07
Jaka czescia mowy jest wyrtaz "za" w zdaniu:
- co to za post?
Obserwuj wątek
    • _jazzek_ Re: za 17.02.03, 15:25
      Moim zdaniem, jest to część dwuczęściowego zaimka "co za" (mniej więcej
      znaczący "jaki"). Pytanie pozbawione jednego z elementów owego zaimka traciłoby
      swój sens ("Co to szum?" "To za szum?").

Są też dwuczęściowe przyimki...
      • gree Re: za 17.02.03, 16:21
        A ja mysle, ze w tym przypadku jest partykula.
        • kicior99 Re: za 17.02.03, 18:08
          tez tak myslalem, dopoki jazzek mnie nie oswiecil (ne expletif =))) Jednak 2-
          czesciowy zaimek.
          • _jazzek_ Re: za 18.02.03, 08:58
            Nieoceniony prof. Dunaj uważa cała frazę 'co to za' za przymiotnik nieodmienny.
            Oryginalna koncepcja... A myślałem, że mnie już nic nie zdziwi smile

Nb. mówiąc o przyimkach dwuczęściowych (np. między...a) zapomniałem tradycyjnie
            o takichż spójnikach (np. i..., i...)
            • reptar Re: za 18.02.03, 09:01
              Dwuczęściowe (wieloczęściowe) mogą też być rzeczowniki, z tym że wtedy chyba
              mówi się o frazach rzeczownikowych. Dobrym przykładem będzie „sodoma i gomora”.
              O ile „Sodoma” przez duże S ma osobne znaczenie (nazwa miasta), o tyle pospolity
              rzeczownik „sodoma” - można powiedzieć: sam nie istnieje.
              • kicior99 Re: za 18.02.03, 13:19
                Musze jednak pilnie uzupelnic braki w edukacji. Dwuczesciowe rzeczowniki ze
                spojnikiem "i" w srodku woprowadzily ,nie w niebotyczne oslupienie...
            • stefan4 Re: za 18.02.03, 11:16
              _jazzek_:
              > Nb. mówiąc o przyimkach dwuczęściowych (np. między...a) zapomniałem
              > tradycyjnie o takichż spójnikach (np. i..., i...)

One się ostatnio bardzo silnie ujednocześciowiają. Szczególnie w długich
              zdaniach:

,,Rada Bezpieczeństwa ANI nie zdecydowała się na ustalenie terminu ataku na
              Irak, o co zabiegał prezydent Bush zastrzegając sobie jednocześnie prawo do
              akcji unilateralnej w wypadku, gdyby nie doszło...''.

W oryginale ta wypowiedź była jeszcze dłuższa; czekałem na drugą ANIę, i
              czekałem, i czekałem, w końcu przerwał inny dyskutant... i się nie doczekałem.

- Stefan
      • sze Re: za 02.03.03, 11:55
        > Moim zdaniem, jest to część dwuczęściowego zaimka "co za" (mniej więcej
        > znaczący "jaki").

Zgadzam się. Inne podwójne zaimki/przyimki to np. "o ile" (w znaczeniu "jeśli")
        czy "dlaczego".

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka