pam75 Re: kudy tam! 01.11.06, 21:43 Prawdopodobnie trawestacja rosyjskiego "kuda-to -gdzieś, dokądś" . Słyszałem w zwrocie: Kudy mu tam do gospodarza!" w sensie "Daleko mu jeszcze...". Odpowiedz Link
stefan4 Re: kudy tam! 01.11.06, 22:49 pam75: > Prawdopodobnie trawestacja rosyjskiego "kuda-to -gdzieś, dokądś" . Słyszałem w > zwrocie: Kudy mu tam do gospodarza!" w sensie "Daleko mu jeszcze...". ,,KuDA'' (akcent z tyłu) to po rosyjsku ,,dokąd''; końcówka ,,-to'' oznaczająca polskie ,,-ś'' lub ,,-kolwiek'' nie jest chyba potrzebna do wyjaśnienia tytułowego ,,kudy''. Ale dlaczego po polsku ,,kudy'' a nie ,,kuda''? W końcu akcentowane ,,-a'' nie powinno się zamienić w ,,-y''. Być może weszło w paradę coś ukraińskiego? Po ukraińsku ,,dokądkolwiek'' to ,,kuDYŚ''. Mówię na podstawie słowniczka, bo nie znam ukraińskiego. A może po białorusku jest jakoś podobnie? Kurdelebele, co czytasz, że co chwila natykasz się na takie wątpliwości? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
kurdelebele Re: kudy tam! 02.11.06, 00:02 Ostatnio to było dziełko Roberta Stillera pt. "Lemie! po co umarłeś". A Stiller - wiadomo, erudyta jakich mało. Moje zapytania wynikają z czystej ciekawości. Hmm, a może to jednak chora ciekawość? Kiedyś mawiałem: dajcie mi słownik, a będę szczęśliwy. Odpowiedz Link
zakkahletz Re: kudy tam! 02.11.06, 01:02 Ale słyszałem z ust pewnej znanej polskiej tłumaczki, że wysługiwał się słusznie minionemu systemowi, kanalia. kurdelebele napisał: A Stiller - wiadomo, erudyta jakich mało. Odpowiedz Link