sledzik4 22.04.03, 20:15 Czy Afrykaner to człowiek mieszkający na kontynencie Afrykańskim? Natomiast Afrykańczyk to człowiek pochodzący z Afryki? Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Afrykaner a Afrykańczyk 22.04.03, 22:16 Całkiem odwrotnie, mówi moja intuicja. Czy dwie godziny to jest szybko ? Odpowiedz Link
reptar Re: Afrykaner a afrykaner 23.04.03, 08:13 Jak podaje PWN ( swo.pwn.pl/haslo.php?id=373 ): Afrykaner = członek społeczności wywodzącej się ze środowiska kolonistów holenderskich w Afryce Południowej; Bur afrykaner = biały mieszkaniec Afryki, zwłaszcza Republiki Płd. Afryki Pierwszy jest pisany dużą, drugi małą literą. Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: Afrykaner a Afrykańczyk 23.04.03, 10:44 Mieszkaniec Afryki, jak na razie, zwie się Afrykaninem Odpowiedz Link
reptar Re: Afrykanin a Afrykańczyk 23.04.03, 14:25 Nie bądź taki mono. Afrykańczyk - też dobrze. Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: Afrykanin a Afrykańczyk 25.04.03, 07:38 reptar napisał: > Nie bądź taki mono. Afrykańczyk - też dobrze. A Amerykańczyk? Odpowiedz Link
reptar Re: Afrykanin a Afrykańczyk 25.04.03, 10:05 Afrykanin jest formą zalecaną, Afrykańczyk - dopuszczalną. so.pwn.pl/slowo.php?od=667 Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: Afrykanin a Afrykańczyk 27.04.03, 12:48 reptar napisał: > Afrykanin jest formą zalecaną, Afrykańczyk - dopuszczalną. Przyznam, nie sprawdzilem w slowniku. Dopuszczalne jest tez np. glosowanie na Andrzeja Leppera, ale raczej nie wypada tak robic. Afrykańczyk razi moje ucho, podobnie jak Fińczyk czy Amerykańczyk Odpowiedz Link
reptar Re: Fińczyk 27.04.03, 16:02 A z "Fińczykiem" to jest jeszcze inna sprawa. Choć takiej formy akurat nie spotkałem, to są dwie inne i jest między nimi subtelna różnica: Fin i Finlandczyk. Odpowiedz Link
ja22ek Re: Afrykaner a Afrykańczyk 25.04.03, 11:08 Owszem, Afrykanin, jednakowoż należy zwrócić uwagę na większą tzw. produktywność formatu -czyk, -ańczyk. Trzeba się liczyć z tym, że będzie on wypierał starsze formy (które zresztą brzmią ładniej). Odpowiedz Link